Afgeslankt BK veldrijden in Meulebeke zonder publiek

Het tweede veldritkampioenschap in Meulebeke zal in mineur verlopen. Toch maakte burgemeester Verwilst iedereen warm om vanuit de zetel de topper mee te beleven. Hij had ook een prettige mededeling voor de recreanten die na de wedstrijddag even willen proeven van het parcours.

De beide kunstwerken van Marc Vanhecke vergezeld van burgemeester Dirk Verwilst.© WDV
De beide kunstwerken van Marc Vanhecke vergezeld van burgemeester Dirk Verwilst.© WDV

In normale omstandigheden verwacht het bestuur 15.000 tot 20.000 enthousiaste veldritliefhebbers op 10 januari. “Wij begonnen met de voorbereiding in oktober 2019”, geeft de Meulebeekse burgervader aan. “Heel jammer, maar het is nu eenmaal zo. Het eerste negatief bericht kregen we als bestuur op 15 september dat er geen publiek mocht aanwezig zijn. Dan kwam er vorige week de afslanking van het kampioenschap. De jeugdwedstrijden op zaterdag en zondagvoormiddag weg wat voor de omwonenden een dag minder hinder veroorzaakt.”

“Dat betekent dat de dames elite starten op zondag om 13.45 uur en de heren elite om 15.15 uur. Wel kunnen de U23 in beide wedstrijden ook starten. Dit belette onze parcoursbouwers niet om een schitterend parcours van 2.800 meter met verschillende hindernissen zoals een brug, wasbord, heuveltjes, trappen, een zandbak en balkjes op te stellen. Het zal lastiger zijn dan het parcours van vorig jaar. Dat werd door de wielerbond als perfect omschreven. Dat is een pluim op de hoed van de parcoursbouwers onder leiding van Pierre Buysse”.

Live op TV

“Er zal dus slechts tweemaal een podium zijn voor de overhandiging van de tricoloretrui. Ook mag er niemand op dat podium staan, we zullen dus ook de podiummissen moeten missen. Wel is er voor beide kampioenen een prachtig beeld gemaakt door Pittemnaar Marc Vanhecke. Daarin verwerkte hij het logo van de gemeente en drie beelden van renners tijdens de cross.”

“Zo zie je een veldrijder met de fiets op de schouder, ook dat hij op de fiets springt en een heuvel afdaalt. Van die wedstrijden zal iedereen kunnen genieten vanuit de sofa in een warme huiskamer. Op Sporza worden beide wedstrijden en live uitgezonden. Ik wil dan ook iedereen aanmoedigen om te kijken, het maakt het gemis aan publiek toch een beetje goed. Buiten drie mensen per renner, een 25-tal medewerkers, de politiediensten, het Rode Kruis, de pers en 80 Sporza-medewerkers zal het toch even wennen zijn dat er zo weinig volk aanwezig is”, weet Dirk Verwilst nog te zeggen.

Wielerfanaten

Tot slot geeft de organisatie nog een belangrijk woord voor wie graag met de fiets zich als veldrijder wil testen. “Volgende maandag 4 januari gaat het recreatiedomein hermetisch dicht. Dat is nodig voor de afwerking van het parcours en het plaatsen van tv-faciliteiten. Na de afbraak blijft het parcours uitgezet om vanaf 16 januari de recreanten toe te laten, wel met uitzondering van het Robinsoneiland. Tot en met 24 januari zijn zij er dagelijks welkom van 8.30 uur tot 16.30 uur onder toezicht van parcoursbouwers hun veldritcapaciteiten te testen. Wel is er een uitzondering op woensdagnamiddag 20 januari, dan zijn het enkel de -12-jarigen die hun fietskunsten mogen uitproberen”, besluit de burgemeester.

(WD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.