“We bouwen met eigen jeugd”: volgend seizoen slechts één seniorenploeg bij Jumpers Middelkerke

De speelsters van de seniorenploeg die volgend seizoen in Promo 3 aantreedt, bereiden zich volop voor op het nieuwe seizoen. Op de foto ontbreken echter nog enkele speelsters. © PDC
Philippe Decruynaere
Philippe Decruynaere Medewerker KW

Voor de meeste speelsters van Jumpers Middelkerke behoort de zomervakantie tot het verleden. Sinds enkele weken wordt er opnieuw flink getraind om het komende seizoen ernstig voor te bereiden. In de bestuurskamer werd de voorbije jaargang grondig geëvalueerd en die analyse ziet er niettegenstaande de degradatie van het A-team best positief uit.

“Bij de jeugd speelden meerdere ploegen kampioen en dat vinden we als bestuur heel belangrijk”, aldus ondervoorzitter Tineke Wittebolle. “Onze jeugdspelers zijn de toekomst van de club en dat beseffen we maar al te goed. We zagen heel veel progressie, zowel binnen de ploegen als individueel bij de spelers. Deze titels bewijzen dat onze coaches schitterend werk leveren. We beschouwen de degradatie van het A-team niet als een vloek, maar eerder als een zegen. We opteren immers om volgend seizoen met slechts één seniorenteam in Promo 3 aan te treden. We bouwen stap voor stap aan een seniorenploeg met eigen jeugd. Er staan heel veel jonge speelsters klaar om door te stromen en omdat enkele vaste waarden langdurig geblesseerd of zwanger zijn, moesten we als bestuur niet lang nadenken over deze beslissing. Dat speelsters uit de jeugdopleiding klaar zijn voor deze grote stap bewijst dat onze jeugdopleiding wel degelijk op punt staat.”

Werkpunten

“Enkele van onze jonge dames spelen ondertussen op hogere niveaus in andere clubs. Ook dat is de verdienste van de jeugdwerking van Jumpers.”

“We groeiden vooral in de breedte en niet qua spelersaantal”

Uiteraard heeft de bestuursploeg van de kustploeg uit de analyse van de voorbije jaargang ook enkele werkpunten voor het komende seizoen overgehouden. “We vinden het belangrijk dat binnen de club de juiste man of vrouw op de juist plaats functioneert. In die optiek hebben we beslist om niet langer honkvast bepaalde trainers aan een leeftijdscategorie toe te wijzen. Zo wordt Pascal Van Assche trainer van het A-team. De jongste jaren was hij jeugdtrainer van de U15 en later van de U17. Met al zijn ervaring is hij de geknipte persoon om ervaren speelsters en aantredende jongeren te kneden tot een stevig geheel.”

“Maïté Goddyn, tot vorig seizoen trainer van de U13, neemt de reserven van de A-ploeg voor haar rekening. Op die manier beschikken we over een stevige tandem om het seniorenteam te begeleiden. Binnen de jeugdopleiding blijven enkele trainers als vaste waarden ‘de pilaren’ van onze club. Ze krijgen versterking van enkele nieuwelingen. Dat zijn zowel eigen speelsters die het trainerschap op zich zullen nemen als volleerde trainers die een nieuwe club zochten en aansluiting vonden bij onze visie.”

Herenploeg

“De prille samenwerking met VT Koksijde wordt verder uitgebouwd”, gaat Tineke Wittebolle verder. “Traag, maar zeker is het devies. Vermits onze club in de breedte blijft groeien, spelen we vanaf volgend seizoen niet enkel meer in de Barloke in Leffinge, maar eveneens in de nieuwe sporthal van Nieuwpoort. We zijn qua ledenaantal geen snelgroeiende vereniging meer omdat we de voorbije jaren onze handen vol hadden om clubintern op verschillende niveaus al onze spelers te begeleiden. We groeiden dus vooral in de breedte en niet qua spelersaantal. Nu onze organisatie goed op poten staat, willen we opnieuw wat meer tijd en energie investeren in het warm maken van jonge spelers voor onze sport.”

Het is bekend dat voorzitter Jurgen Faillie ervan droomt om over enkele jaren een senioren herenploeg tussen de lijnen te brengen. “We treden komend seizoen opnieuw aan met een U13-jongensteam. We blijven ons best doen om jongensvolleybal aantrekkelijk te maken en nieuwe leden te rekruteren. We bieden voor elke leeftijdsgroep oplossingen op maat binnen de club en hopen in de toekomst nog meer jongensteams tussen de lijnen te brengen. We steken niet onder stoelen of banken dat het niet simpel is om jongens te overtuigen om te kiezen voor een technische sport als volleybal, maar we blijven ons best doen”, aldus de ondervoorzitter van Jumpers.

Om een antwoord te formuleren op de vraag wanneer het bestuur na de komende jaargang tevreden zal zijn, hoeft Tineke Wittebolle niet lang na te denken. “Als iedereen binnen onze club een positief gevoel overhoudt aan het seizoen zullen alle bestuursleden heel gelukkig zijn. Progressie boeken bij zowel de spelers als de ploegen staat hoe dan ook voorop.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier