Waar vind je een veelzijdiger spits dan Charles?

Emmanuel Dennis, Michael Krmencik, Youssouph Badji en David Okereke: geen van hen kan overtuigen in de spits. In tegenstelling tot jeugdproduct Charles De ketelaere (bovenaan). (foot’s Gety/Belga)©Dean Mouhtaropoulos Getty Images
Emmanuel Dennis, Michael Krmencik, Youssouph Badji en David Okereke: geen van hen kan overtuigen in de spits. In tegenstelling tot jeugdproduct Charles De ketelaere (bovenaan). (foot’s Gety/Belga)©Dean Mouhtaropoulos Getty Images
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Te jong, te wild, te beperkt, te licht. Club Brugge beschikt over vier buitenlandse diepe spitsen, maar momenteel is het een middenvelder van amper negentien jaar uit de eigen jeugdopleiding die diep in de spits staat én daar zelfs in de Champions League indruk maakt. Binnenkort gaat de transfermarkt weer open: wat moet er gebeuren?

Michael Krmencic (27) is dé exponent van het spitsenprobleem van Club. Zo slecht als in de wedstrijden in Dortmund en in Moeskroen kan hij intrinsiek nooit zijn. De Tsjech werd niet blind gekocht: hij was international, iedereen kende hem. Er bestaan voldoende beelden om zijn prestaties met Viktoria Plzen, in de eigen competitie en in de Champions League, en met de nationale ploeg grondig te analyseren. Begin 2019, toen hij nog revalideerde van een kruisbandblessure die hij in oktober 2018 opliep, wou Club hem al. Uiteindelijk kwam hij pas een jaar later. Zo’n 6 miljoen euro betaal je niet zomaar. Maar het probleem is dat hij zijn hoogste rendement niet haalt wegens een gebrek aan zelfvertrouwen: hij loopt in Brugge rond met het gevoel dat hij niet goed genoeg is. Philippe Clement liet woensdag alvast verstaan dat Club naar een oplossing zoekt voor de Tsjech. Lees: hij mag weg.

Wat geldt voor Krmencik geldt ook voor de andere spitsen: ze halen evenmin hun beste niveau. Van bank- en tribunezitten zijn ze nog niet beter geworden. Zo zijn er blijkbaar wel meer spitsen die er niet in slagen om te groeien door alleen maar te trainen. Paul Onuachu, bij Racing Genk topscorer van de Jupiler Pro League, zei het onlangs in De Zondag: “Zelfvertrouwen is alles voor een spits en dat bouw je op door te spelen en regelmatig te scoren. Wedstrijden zijn het moment van de waarheid.”

Intussen kreeg David Okereke (23) van de coach te horen dat hij geen spits is maar een flankspeler en vindt Emmanuel Dennis (23) van zichzelf dat hij een flankspeler is en geen spits. Er is ook nog Youssouph Badji, die na een sterke start helemaal uit beeld verdween. De vijfde spits is een middenvelder, van hetzelfde geboortejaar (2001) en met dezelfde lengte (1 meter 92) als Badji: Charles De Ketelaere. Hij is tot nu toe de veelzijdigste gebleken.

Profiel

Club is intussen alweer naarstig op zoek naar een nieuwe spits. Uit wat coach Philippe Clement over Okereke zegt, kunnen we concluderen dat het iemand moet zijn met meer présence in de zestien meter: een centrumspits die tegen een laag blok, wanneer er weinig ruimte is, met de rug naar doel aanspeelbaar is en daar de bal kan vasthouden om spelers rond zich te bedienen. Uiteraard moet hij ook zelf de goal weten staan.

“Als je als ploeg flexibel wil zijn, zijn er in je kern verschillende profielen nodig”, zegt Sven Vermant, ex-speler, ex-jeugdtrainer en ex-sportmanager van Club. “Jongens met diepgang en goeie loopacties zoals Okereke en Dennis, maar inderdaad ook een type dat met de rug naar doel kan voetballen. Club speelt vaak met hoge pressing, dus moet de diepe spits ook zijn deel van het verdedigende werk doen om de pressing hoog te kunnen houden. Natuurlijk, wanneer je in de loop van de wedstrijd kiest om lager te gaan verdedigen en een snelle diepe spits inbrengt om meer diepgang te creëren en de ruimte in de rug van de tegenstander te bespelen, dan zou je aan kwaliteit in de combinatie kunnen verliezen. Daarom zie je dat het profiel van diepe spits gedetailleerder en completer wordt dan ooit. Robert Lewandowski is daar het ultieme voorbeeld van. Een veelzijdig profiel is veel moeilijker te verdedigen.”

Prijs

De eisen liggen hoog en de voorbije jaren lukte het niet om een diepe spits aan te trekken die eraan voldoet. Ondanks het feit dat er veel geld werd uitgegeven: voor de aankoop van Rezai, Okereke en Krmencik betaalde Club samen bijna 20 miljoen euro.

Je vraagt je af: waar gaat Club nu wel zo’n profiel vinden en tegen welke prijs? Waar vind je een betaalbare spits die nog completer is dan De Ketelaere en die op die positie bovendien ook nog een even groot groeipotentieel bezit? Waarom De Ketelaere niet verder ontwikkelen als 9? Hij speelde in de jeugd op de posities achter de diepe spits, maar wat betekent dat? Lewandowski was vroeger ook een offensieve middenvelder. Thomas Meunier werd opgeleid als aanvaller, maar maakt internationaal carrière als back. Er is een extra editie van deze krant te vullen met spelers die doorbraken op een andere positie dan deze waarop ze als jeugdspeler werden uitgespeeld. De Ketelaere is pas 19, maar meet 1 meter 92 en weegt al zo’n 85 kilo. Dat zijn maten waarmee je in aanmerking komt om ook tegen een laag blok in de spits te spelen. Over al de rest bestaat niet de minste twijfel.

Intelligentie

“Charles heeft het profiel om bij Club diep in de spits te kunnen blijven staan”, denkt ook Vermant. “Hij is groot, balvast en kan met een man in zijn rug spelen. Zowel op techniek als op loopsnelheid kan hij een tegenstander voorbij. Hij beschikt over een goeie versnelling en over een goeie dueltechniek. Zie hoe hij tegen Antwerp in het duel waarop Gelin rood pakt zijn lichaam plaatst, van hem wegdraait en zo alleen voor doel komt te staan. Hij kan tussen de lijnen spelen, diep lopen, combineren, infiltreren en uitstekend op doel trappen. Charles is dus ook cognitief heel goed ontwikkeld: hij herkent situaties, hij ziet het, bezit de spelintelligentie om de juiste keuzes te maken, zowel in offensief als in defensief opzicht, en hij behoudt het overzicht om de bal af te geven aan een ploegmaat die beter geplaatst is. Daarom kan hij andere posities goed inschatten en zich eraan aanpassen, door zijn intelligentie en zijn leervermogen en uiteraard ook door zijn technisch vermogen. Gezien de almaar hogere eisen die gesteld worden aan een centrumspits, is het zelfs een voordeel dat hij al op veel andere posities ervaring opdeed. Ik denk dat er in de ploeg rond hem voldoende voetballend vermogen is om graag met hem op de 9 te spelen.”

Moet Club dan niet inzetten op De Ketelaere als diepe spits? Investeert het in de komende transferperiode dan niet beter zijn geld in de versterking van andere posities? “Als topclub heb je nood aan meer dan één diepe spits van het hoogste niveau, maar alles hangt af van wat er op de transfermarkt beschikbaar én haalbaar is”, besluit Vermant. “In elk geval: het is een goeie optie om Charles op 9 te blijven uitspelen. Wat niet betekent dat hij dan niet nog eens op een andere positie uitgespeeld kan worden als de omstandigheden daarom vragen, want hij is een heel flexibele voetballer en brengt overal in het aanvallende compartiment kwaliteit.”