Voetzoekers in het fandorp voor bekerfinale krijgen plots een heel andere dimensie

Toeristen schieten een uniek kiekje van het Atomium tussen de duizenden Club-fans.
Wouter Vander Stricht

Ruim 20.000 Brugse fans en evenveel van Standard voor de bekerfinale. Netjes – nou ja – bij elkaar gepropt in een fandorp voor elk. De voetzoekers deden er ons om de haverklap figuurlijk een halve meter hoog springen. Enkele dagen later denk je dan : als de terroristen daar hadden toegeslagen, dan was het aantal doden immens hoog geweest. Zijn we ergens aan ontsnapt… ?

Zondag 20 maart, op weg naar de bekerfinale bedenken we met onze collega dat we er eigenlijk niet raar hadden van op gekeken, mocht de bekerfinale uitgesteld zijn. De vrijdag ervoor is – live op tv – Abdeslam Salah gearresteerd, de vurige wielerfan moest er zelfs de live-uitzending van de Handzame Classic door missen. Na 126 dagen op de vlucht is ‘staatsvijand nummer 1’ twee straten verder gevat. Iedereen weet op dat moment dat dit het topje van de ijsberg is en dat dit mensen uit zijn netwerk op ideeën kan brengen. Politici doen er ook niet flauw over : de plannen voor een aanslag op Brussel liggen ergens op tafel.

Zondag 20 maart, voor de bekerfinale. Rond het stadion loopt het vol veiligheidsmensen. We zijn bewust vroeg, parkeren onze wagen als een van de eersten op de pers- en vip-parking. Ons materiaal – op ons fototoestel na – laten we voorlopig in de wagen liggen. We begeven ons ook nog niet naar de persruimte, maar naar het fandorp waar we de uitzinnige sfeer gaan opsnuiven. De Brugse fans bouwen een feestje voor de wedstrijd, alsof ze getipt waren over de uitslag.

“Wat als die toeristen in het fandorp van Club Brugge nu eens terroristen waren geweest ?”

Rookstaven, Bengaals vuur en… voetzoekers. We verzekeren u, als er zo eentje enkele meters van jou vandaan ontploft, voel je de luchtverplaatsing en slaat je tikker een keertje over. Maar het is allemaal supportersgein, de sfeer is opperbest en zelfs de spelersvrouwen van Club doen gretig mee met een polonaise.

Opvallend ook de toeristen die zich een weg naar het Atomium banen door het fandorp en niet weten wat ze te zien en horen krijgen. Om op de Heizel-site zelf te geraken, moet je langs twee veiligheidsmensen. Maar het fandorp net naast het Atomium, betreed je zonder slag of stoot. Mochten terroristen zich in het hoofd gehaald hebben om daar toe te slaan, ja, dan was het aantal doden in de honderden opgelopen. Niemand zou hen een strobreed in de weg gelegd hebben.

En nog dit. Voor we ons naar de persruimte begaven, gaan we onze laptop uit de auto halen. Bij het verlaten van de parking worden we ‘afgetast’ en moeten onze laptop-tas openen. Tiens, anderhalf uur eerder konden we gewoon van de parking wegwandelen. Sluitend zijn die veiligheidsmaatregelen niet. Ook alle fans worden gefouilleerd, maar aan het Bengaals vuur en de voetzoekers die er ontstoken worden te zien en horen, waren ook daar hiaten.

De Croky Cup als terroristisch doelwit, laat ons het er op houden dat dat onbekend terrein is voor malafide plannen, maar wat met een interland België-Portugal of een stukje werelderfgoed als de Ronde van Vlaanderen straks ?

Maar niettemin hier een pleidooi om ons niet te laten afschrikken. In het paasweekend staat de sportieve activiteit sowieso op een lager pitje. Maar laat het je niet weerhouden om te gaan shotten of supporteren of je straks langs de Kemmelberg voor Gent-Wevelgem te nestelen !