Kristof D’Haene: “Een bekerfinale spelen is uniek, dat moet echt tot iedereen doordringen”

Kristof D'Haene heeft zich ontpopt tot de vaste linksachter bij KV Kortrijk. (Foto Bart) © VDB
Christof Decraene

De bekerspanning stijgt in Kortrijk en omstreken, want met de thuiswedstrijd tegen Genk in de halve finale van de Croky Cup staat een wedstrijd voor de deur die de rest van het seizoen zal bepalen. Ook Kristof D’Haene kent het belang van de halve finale. Hij schakelde vijf jaar geleden met Cercle Brugge de Veekaa uit in de halve eindstrijd.

We schrijven 3 maart 2013. Enkele maanden na de eerste bekerfinale in de clubgeschiedenis lijkt KV Kortrijk op weg naar een tweede bekerfinale op rij. Tegen het met degradatiezorgen geplaagde Cercle Brugge mocht het niet fout lopen. Helaas. Kortrijk verloor thuis met 1-2 van Cercle, ging daar met dezelfde cijfers winnen, maar in de slotminuut van de verlengingen kopte Uchebo de Bruggelingen naar de finale. Kristof D’Haene speelde toen voor Cercle Brugge en herinnert zich die halve finale nog heel goed.

“Ik maakte toen in het Guldensporenstadion de snelle openingstreffer van Pablo Chavarria ongedaan”, lacht D’Haene. “Die heenwedstrijd was echt een dramatische match, op een heel slecht veld. Onze prima uitgangspositie gaven we in de terugmatch echter uit handen, maar gelukkig konden we in de verlengingen de partij beslissen. Het was uiteindelijk pas daags nadien dat ik besefte dat we de finale van de Belgische beker zouden spelen.”

En dat moet een supergevoel zijn.

“Dat is correct. Zo’n finale is erg leuk om te spelen: iedereen kijkt naar de match, al je vrienden zitten in het stadion, er heerst een fantastische sfeer. Dat wil ik absoluut nog eens meemaken. Ik wil heel graag nog eens naar Brussel. Of de opponent dan Club Brugge of Standard is, maakt niks uit. In één wedstrijd kan alles.”

“We staan voor een erg zwaar programma, maar we zijn daar zowel fysiek als mentaal klaar voor”

Hoeveel procent geef je KVK om die finale te bereiken?

“We zijn niet kansloos, laat ik het daarbij houden. Het zal er voor ons vooral op aankomen om in de heenmatch voor eigen volk een goed resultaat neer te zetten. In Genk is dan de week nadien alles mogelijk. Het moet gewoon bij iedereen voldoende doordringen dat zo’n bekerfinale een unieke belevenis is. Ik vond dat mijn mooiste wedstrijd tot nog toe. Al heb ik zeker de indruk dat de beker leeft, zowel in de groep als bij de supporters. En we hebben vertrouwen geput uit die sterke periode voor Nieuwjaar: toen hebben we een knappe reeks neergezet en gingen we trouwens ook winnen in Genk.”

Na de winst in de midweekmatch tegen Moeskroen is play-off 1 nog altijd een mogelijkheid. Zetten jullie alles op de beker of blijf je ook naar een plaats in de top zes lonken?

“Ik vind dat we nog voluit voor beide doelen moeten spelen. De beker leeft in de groep en dat is belangrijk, maar de strijd voor een plaats in de top zes is eveneens boeiend. In die optiek moeten we zaterdag tegen Eupen de drie punten thuis houden.”

Precies omwille van die halve finale is de herstart van de competitie een erg zware periode voor jullie met 7 matchen in 21 dagen.

“Dat is inderdaad een heel zwaar programma, met iedere week opnieuw een midweekwedstrijd. Maar wij zijn daar klaar voor, zowel op mentaal als op conditioneel vlak. We hebben op stage aan de kust heel hard gewerkt. Ook op fysiek vlak. Ja, sommigen morden wel eens dat we zoveel moesten lopen, maar iedereen is nu wel klaar voor het vervolg van de competitie. Je zag tijdens dat teambuildingsweekend dat iedereen er echt volledig wil voor gaan.”

“Hoeveel kans we maken tegen Genk? We zijn niet kansloos, laat het ons daarbij houden”

Eind vorig jaar werkten jullie al eens zo’n druk programma af en toen leken jullie de inspanningen wel vlot te verteren.

“Als je je goed verzorgt en je erin gelooft, dan lukt dat. En als de resultaten dan ook nog eens meevallen, is dat een extraatje hé.”

Het geloof is helemaal terug bij KV Kortrijk.

“Dat is de verdienste van onze nieuwe coach. Het klopt dat het na de trainerswissel snel beginnen lopen is bij ons. Een verklaring heb ik daar niet echt voor. Plots wonnen we een wedstrijd en waren we vertrokken. Dat we sterk presteren en goed voetbal brengen, is echter niet zo vreemd, want er zit wel degelijk veel kwaliteit in deze kern. En we hebben ook een beetje het geluk dat we daarvoor niet hadden.”

Ook een geluk voor jou: duidelijkheid over jouw positie. Je hebt je ondertussen opgewerkt tot de vaste linksachter en je houdt zelfs met Bryan Verboom en Yevhen Makarenko twee rasechte linksbacks achter jou in de pikorde.

“Ik zal niet beweren dat er nu duidelijkheid is. Maar ‘Maka’ speelt prima op het middenveld, hem kun je daar nu niet wegtrekken. En ik speel waar de trainer me posteert, ik doe alles om de ploeg te helpen. Met mijn karakter wil ik het team iets bijbrengen.”

Vind je het dan voor jezelf geen voordeel om een vaste positie te hebben?

“Of ik nu achteraan of linksvoor sta, ik ga er altijd 200 procent voor. Die polyvalentie kan soms ambetant zijn, maar nu is er inderdaad wel duidelijkheid voor mijn ploegmaats ook. Het is natuurlijk ook zo dat hoe vaker je op dezelfde positie staat, hoe meer vertrouwen je krijgt. En het gaat me voorlopig achterin goed af.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.