Twee West-Vlamingen vanaf vrijdag aan het werk bij jonge Duivels op EK Voetbal U17

Op vrijdag 3 mei begint in Ierland het EK voetbal voor min 17-jarigen. Twee West-Vlamingen maken deel uit van de selectie. Een (bijna) zekerheid in het basiselftal van bondscoach Bob Browaeys is centrale verdediger Ibe Hautekiet. De Zwevegemnaar excelleert bij de jeugd van Club Brugge, nadat hij twee jaar geleden de overstap maakte van SV Zulte Waregem. Ook Wevelgemnaar Tibo Persyn, actief bij Inter Milan, is van de partij in Ierland.

Afgelopen zaterdag gaf Ibe met Club Brugge U17 de collega’s van de A-kern het goede voorbeeld door Anderlecht met 2-1 te verslaan, maandag stond nog een lesdag in het Sint-Lodewijkscollege in de agenda – de Zwevegemnaar volgt er wetenschappen-wiskunde – , en dinsdagmorgen moest hij zich al melden in het nationaal oefencentrum in Tubeke. Daar werd nog getraind in afwachting van de avondvlucht naar Dublin. Vrijdag wacht op Ierse bodem al het eerste EK-duel tegen Tsjechië (13 uur). “Een tegenstander waar ik een heel goede herinnering aan heb, want tegen hen scoorde ik ruim een jaar geleden mijn eerste doelpunt voor de Rode Duivels tijdens een oefentornooi in Dubai”, vertelt Ibe.

Sinds hij twee jaar geleden het Regenboogstadion inruilde voor Jan Breydel heeft de carrière van Ibe Hautekiet een totaal andere wending genomen. “Club liet mij en mijn ouders al van bij de eerste contacten uitschijnen dat het mij wou omvormen tot centrale verdediger. Nochtans had ik bij Essevee altijd als spits of als flankaanvaller gespeeld, al had ik toen al wel de ambitie om eens lager op het veld te tonen wat ik waard was.”

In Brugge kreeg hij voor het eerst het hele speelveld voor zich. “In een half jaar tijd onderging ik een complete metamorfose: ik leerde een andere manier van coachen, denken, passen, er werd nauwgezet aan mijn positiespel gesleuteld… In het begin koos ik in mijn nieuwe rol snel voor de lange bal, maar heel snel kreeg ik ingepeperd dat Club voor een verzorgde opbouw van achteruit staat.”

Ik scoorde in mijn eerste drie interlands, dan spring je meteen in het oog

Op zijn nieuwe positie bij zijn nieuwe club stond Ibe 35 van de 36 wedstrijden in de basis. Een onverhoopt succes, maar daar bleef het niet bij. Met Club Brugge U16 stormde hij recht op de titel af en in februari vorig jaar viel de eerste oproepingsbrief voor de nationale jeugdselectie in de bus. “Ik scoorde in elk van mijn eerste drie interlands. Dan spring je natuurlijk meteen in het oog”, lacht Ibe. “In april was er bij de U17 nog een plaatsje vrij voor een tornooi in Zuid-Afrika. En de keuze viel opnieuw op mij. We wonnen dat tornooi en een zo mogelijk grotere stunt realiseerden we eind vorig seizoen door een nog sterker bezet tornooi in Rijsel – met onder meer ook Valencia, Atletico Madrid, Galatasaray en Porto op de inschrijvingslijst – als laureaat af te sluiten.”

Ibe Hautekiet is sterk bezig bij zowel de Rode Duivels als Club Brugge. (foto TVW)
Ibe Hautekiet is sterk bezig bij zowel de Rode Duivels als Club Brugge. (foto TVW)

Met de Rode Duivels U17 legde Ibe ook al een indrukwekkend parcours af: alle zes de EK-kwalificatiewedstrijden gewonnen en slechts twee tegengoals. In de groepsfase van het eindtornooi moeten de Duivels behalve Tsjechië ook de andere tegenstanders Griekenland (maandag 6 mei om 18 uur) en Ierland (donderdag 9 mei om 20 uur) aankunnen. De top twee van elke poule stoot door naar de kwartfinales. “Als we daar geraken, botsen we op Frankrijk, Engeland of Nederland”, vertelt Ibe. “Dat wordt andere koek, maar aan motivatie om minstens de halve finale te halen zal het niet ontbreken, want de laatste vier steken meteen ook een ticket voor het WK, in oktober in Brazilië, op zak.”

Virgil van Dijk

Voor de centrale verdediger en zijn ploeggenoten vormt het Europees kampioenschap het ideale decor om zich in de kijker te spelen. “Het zou natuurlijk heel mooi zijn om bij Club Brugge door te breken, maar als het daar niet lukt, dan elders”, aldus nog Ibe, die zich spiegelt aan Virgil van Dijk. “Hoewel ik altijd fan ben geweest van de sierlijke verdediger in Vincent Kompany, is toch vooral de Nederlandse international van Liverpool een voorbeeld. Een goede voetballer, maar bovenal een steengoede verdediger. Als je ziet dat veel verdedigers in 1A niet de allerbeste voetballers zijn, hoef ik zeker niet te blozen. Ik houd de bal graag laag, kan het spel goed lezen en probeer daarbij echt in het hoofd van mijn tegenstrevers te kruipen, maar in één-tegen-éénsituaties kan ik nog veel verbeteren.” Laat het EK een goede leerschool zijn.

Doorgevraagd: Tibo Persyn, de enige speler in de U17-selectie actief in het buitenland

Twee West-Vlamingen vanaf vrijdag aan het werk bij jonge Duivels op EK Voetbal U17
© foto HVM

Naast Ibe Hautekiet zit er met Tibo Persyn nog een West-Vlaming in de selectie. Hij is tevens de enige speler uit die selectie die in het buitenland actief is. De 17-jarige Wevelgemnaar is aan zijn eerste seizoen bij Inter Milaan bezig, waar hij zelfs al twee keer met de A-kern mocht meetrainen. Maar wie is Tibo Persyn eigenlijk?

1. Het is pas de tweede keer dit kalenderjaar dat je in België bent. Mis je België?

“Dat valt wel mee. Ik mis vooral mijn familie en vrienden, al komen mijn ouders geregeld naar Italië. In het begin was het moeilijk, omdat je alleen bent en de taal niet spreekt. Maar ondertussen kan ik al aardig mijn streng trekken in het Italiaans. We krijgen privélessen op de club, al valt deze taal qua moeilijkheidsgraad best wel mee.”

2. Hoe ben je eigenlijk in Italië terecht gekomen?

“Ik stond na enkele mooie prestaties blijkbaar op de radar van Inter en nadat een scout mij enkele keren bezig had gezien, namen ze contact op met mijn manager. Daarna is het vrij snel gegaan.”

3. Er was toen ook interesse van onder andere Tottenham, Manchester City, Ajax en PSV. Waarom koos je voor een Italiaans avontuur?

“Italië is al van jongs af mijn droomcompetitie. Die topclubs, hun verleden… En hun manier van voetballen spreekt mij aan.”

4. Hoe blik je terug op jouw eerste acht maanden bij Inter?

“Op sportief vlak vind ik dat het goed gaat. Ik heb heel veel bijgeleerd, zeker op tactisch vlak. Want daar hechten ze in Italië veel belang aan. Ik moet veel meer verdedigend denken en dat was even aanpassen.”

Twee West-Vlamingen vanaf vrijdag aan het werk bij jonge Duivels op EK Voetbal U17
© foto HVM

5. Je speelde een vijftiental matchen voor Inter. Een groot verschil met België, waar je quasi alles speelde.

“In Italië wordt sowieso veel geroteerd, maar wie daar als jonge buitenlander arriveert, wordt extra in bescherming genomen. Precies omwille van de intensiteit, die er erg hoog ligt. Op die manier proberen ze blessures door overbelasting te vermijden. Ik kreeg er de kans om mij rustig aan te passen en kreeg geleidelijk aan meer speelkansen.”

6. Je zou bij Inter normaliter bij de U17 spelen, maar zit al bij de beloften. Knap werk.

“Ja, ik mocht een stage meedoen met de beloften en dat viel zo goed mee dat ik er ben blijven spelen in de Primavera (naam van de Italiaanse beloftencompetitie, red.). Door nu al met de beloften te trainen, heb ik een jaar of twee voorsprong genomen. De beleving is er ook anders: die wedstrijden worden live uitgezonden op InterTV en er komt daar, in vergelijking met België, best wel volk op die matchen af. Ik denk dat er telkens zo’n 500 fans de match volgen.”

7. Jouw verwachtingen zijn dus na één jaar Inter ingelost.

“Absoluut, want ik had niet verwacht dat ik meteen zo vaak aan spelen toe zou komen. Dat ik zo snel naar de beloften doorgeschoven werd, bewijst dat de club en de coaches in mij geloven. Na dit seizoen is de clubleiding trouwens van plan om mijn lopend contract open te breken naar de normen van de A-kern.”

8. Is er iets waar je je bij de Italianen aan ergert?

“Niet echt eigenlijk. Al is er wel het feit dat je er niet wordt aanvaard als je geen Italiaans spreekt.”

9. Je speelt met nummer 7 en op jouw Facebook verwijs je naar TP7. Ben jij de volgende Cristiano Ronaldo?

“Ik heb daarvoor nog een lange weg af te leggen. (lacht) Ik ben al van kleins af fan van Cristiano Ronaldo. Ik vind hem de beste voetballer ter wereld. Hij is een voorbeeld voor veel voetballers. Zelfs op zijn huidige leeftijd en met zijn palmares doet hij er nog echt alles aan om in topconditie te zijn.”

Ik sprak al kort met Radja Nainggolan, hij is echt een vriendelijke gast

“Ik probeer daarom ook altijd met nummer 7 te spelen. Als ik start, lukt dat altijd. Als ik op de bank begin, kies ik voor 18. Met een beetje creativiteit zie je daar ook een zeven in.” (lacht)

10. Je trainde al twee keer met de A-kern van Inter mee. Heb je met Radja Nainggolan gesproken?

“Ja, begin maart kon ik hem op training even spreken. Hij wist dat ik Nederlandstalig was en we hebben kort enkele woorden gewisseld. Hij is echt een vriendelijke gast.”

11. Wie is jouw favoriete Rode Duivel?

“Ik kies voor Kevin De Bruyne omdat hij echt alles heeft. Vista, traptechniek, visie, een precieze passing… Kevin is een complete speler.”

12. Kan de nationale U17 het komende EK winnen?

“Natuurlijk. Als we als team spelen en ons beste voetbal kunnen opdissen, dan kan veel. En je moet ook dat tikkeltje geluk hebben.”

Cristiano Ronaldo is mijn idool, ik probeer daarom altijd met rugnummer 7 te spelen

“Bij de Rode Duivels speel ik ondertussen ook als rechtsachter. Ik vind dat niet slecht, zo kan ik mijn snelheid over de hele flank uitspelen.”

13. Je bent de enige speler in de selectie die in het buitenland speelt. Kijken de ploegmaats anders tegen je aan?

“Neen en dat hoeft ook niet. We beschikken over een goed team waarin iedereen met elkaar overeenkomt en waar het niet uitmaakt voor welke club je speelt. Er zitten geen vedetten.”

14. Inter speelde vorige maand op de Viareggio Cup tegen jouw ex-team Club Brugge, maar jij bleef op de bank. Hoe voelde dat aan?

“Ik vond dat jammer, want ik had heel graag tegen mijn ex-club gespeeld. Maar de club wilde geen risico’s nemen omdat ik diezelfde dag nog met het vliegtuig terug naar België moest voor een interland. Ze wilden overbelasting door het reizen vermijden.”

15. Waar zie je jezelf staan over vijf jaar?

“Ik hoop dat ik dan basisspeler ben bij Inter. Dat kan realistisch zijn. Het feit dat de club mijn contract wil openbreken, bewijst dat ik goed bezig ben. De sportief directeur van Inter maakte voor mij al de vergelijking met Javier Zanetti (clubicoon dat als vleugelverdediger liefst 19 jaar voor Inter speelde, red.). Dat is leuk om te horen, maar de weg is nog erg lang.”

Twee West-Vlamingen vanaf vrijdag aan het werk bij jonge Duivels op EK Voetbal U17
© foto HVM

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.