De Pro League wil maandag beslissen maar hoopt vooral dat de Veiligheidsraad tegen dan alle sportwedstrijden tot 1 september al verboden heeft. Zo niet zullen de vijf West-Vlaamse eersteklassers zonder twijfel stemmen voor de stopzetting van alle competitievoetbal. “Jammer genoeg hebben de spelers daar niets aan te zeggen”, stelt Sébastien Stassin van Sporta, de vakbond voor professionele- en amateursporters.
Sébastien Stassin (41) is intussen een halve West-Vlaming. De Brusselaar voetbalde tussen 2001 en 2008 voor respectievelijk Cercle Brugge, Zulte Waregem en KV Oostende. Hij woont nog steeds in Beernem, zijn zoontjes Noah en Zeno voetballen bij Club Brugge. Na zijn carrière werd Séba even makelaar maar al snel trad hij fulltime in dienst van de vakbond Sporta, die intussen al 1400 aangesloten sporters telt. Vanaf 1 mei krijgt hij alle lasten van de sector voetbal op zich. Dat is geen cadeau: door de coronacrisis zaten de profclubs nooit eerder in de geschiedenis van het Belgische voetbal in zo’n economisch moeras. En daar dreigen de spelers het eerste slachtoffer van te zullen worden, gelooft Stassin.
Vooreerst: hoeveel telefoontjes per dag krijgt u van angstige profvoetballers die dreigen geld en toekomst te verliezen?
“Véél. Maar niet alleen van spelers, ook van trainers en van clubs. Allemaal zijn ze in paniek.”
Willen de voetballers zelf nog spelen de komende maanden?
“Die hebben daar spijtig genoeg niets aan te zeggen. Ze zouden misschien wel willen spelen, voetballen is hun job en hun leven, maar er is natuurlijk ook de angst om ziek te worden. Ze willen zo weinig mogelijk risico’s nemen met hun gezondheid.”
Terwijl volgens sommige makelaars zes maanden zonder voetbal voor veel spelers een financieel drama zou zijn.
“Dat is ook logisch. Iemand die pakweg 2.000 euro per maand verdient, sluit doorgaans een hypothecaire lening af van 500 tot 600 euro. Een voetballer die pakweg 10.000 euro per maand verdient, betaalt soms 4.000 of 5.000 euro per maand af. Als die dan terugvalt op een technische werkloosheid van 1.646 euro of als ze zwaar inleveren op hun loon, komen die mensen lelijk in de problemen.”
Club Brugge en KV Kortrijk blijven hun spelers doorbetalen, bij KV Oostende en Zulte Waregem leverden de spelers 30 % in. Cercle Brugge zette zijn spelers wel op technische werkloosheid. Dat clubs nu profiteren van de sociale zekerheid, terwijl profvoetballers nauwelijks sociale lasten betalen, stuit op heel veel weerstand.
“Dat begrijp ik. We hebben geprobeerd te onderhandelen met Cercle, maar die zaten met de druk van AS Monaco dat in Frankrijk op zware verliezen afstevent. Iedereen begrijpt dat de clubs iets moeten doen, maar 60 of 70 % inleveren is wel heel veel gevraagd.”
Anderzijds bedraagt het gemiddeld bruto jaarloon van een voetballer bij een club uit de G5 323.000 euro. Bij kleinere clubs is dat nog steeds 187.000 euro. Zo hulpbehoevend zouden ze toch niet mogen zijn?
“Dat is veel geld. En voor veel spelers veel te veel. Maar veel spelers van Oostende, Cercle enzovoort komen daar niet aan hoor. Al hebben spelers met een maandloon van misschien maar 1.500 euro natuurlijk ook nog de premies en tekengelden. Voor diegenen die honderdduizenden euro krijgen als tekengeld is een kleiner maandloon minder erg. Ze kiezen daarvoor omdat aan tekengeld geen pensioensparen is verbonden, aan lonen en premies wel. Wat niet wegneemt dat zes maanden met enkel een werkloosheidsvergoeding voor veel spelers een drama zou zijn.”
Als de experts straks bevestigen dat er mits de nodige maatregelen geen risico’s meer zijn, zou jij dan pleiten om opnieuw van start te gaan?
“Ik denk het wel. Maar willen de clubs dat? Extra kosten, extra premies, misschien geen televisierechten meer…?”
Moeten we concluderen uit deze crisis dat het profvoetbal zichzelf in nesten heeft gewerkt?
“Voor een deel wel. Indien Cercle Brugge en KV Oostende zouden degraderen, moeten ze al meteen nog steeds de hoge tekengelden van 1A blijven aflossen. Dat kan dodelijk zijn.”
Deze crisis zal zich meer op lange dan op korte termijn laten voelen, zeggen de kleine clubs. Play-off 2 is sowieso toch verlieslatend. Maar zonder play-off 2 moeten er ook geen premies worden uitbetaald, dus zijn de spelers op korte termijn het grootste slachtoffer?
“Het kan eigenlijk niet dat clubs al na één maand zwaar panikeren. Het is in elk geval niet eerlijk om meteen zwaar te snoeien in de lonen van de spelers. Die spelers hebben ook geen mes op de keel van de bestuurders gezet toen de contracten werden getekend, hé.”
Makelaars vrezen dat de transfermarkt een bloedbad wordt.
“Voor de toppers zullen de clubs altijd wel voldoende geld hebben. Maar voor allen daaronder, vrees ik. Alleen voor de vrije spelers kan het interessant worden. Dat die dan gaan proberen er inzake loon het maximale uit te halen, is hun goed recht.”
Nu al klinkt door dat iedereen misbruik zal maken van deze coronacrisis.
(zucht) “Dat zou best kunnen. Men zal veel contracten proberen kwijt te geraken, spelers naar de B-kern sturen enzovoort. Ik vrees dat ik nog veel werk ga hebben (lacht). Na de transferperiode ga je veel kranten kunnen vullen met elftallen van werkloze voetballers.”
Eerste klasse A
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier