KV Kortrijk trapt op zaterdag 29 juli op bezoek bij Sporting Charleroi de nieuwe competitie op gang. Met een fel vernieuwde ploeg en een nagenoeg nieuwe trainersstaf is het voorlopig nog onduidelijk hoe hoog dit KV Kortrijk mag mikken.
Yannis Anastasiou (44) is de man die KV Kortrijk na twee tegenvallende seizoenen op rij naar nieuwe hoogtepunten moet loodsen. De Griek als crisismanager dus en dat niet voor het eerst. De coach lacht als we het hem voorleggen. “Ergens klopt dat wel. Bij Panathinaikos nam ik over net nadat de club als zevende was geëindigd en naast Europees voetbal had gegrepen. Ook op financieel vlak kende de club een dipje. Toch heb ik er goed werk geleverd. De clubleiding gaf me de vrijheid om mijn visie en speelstijl toe te passen en we werden tweede, speelden de voorrondes van de Champions League en wonnen de Griekse beker. Bij Roda kreeg ik die vrijheid vorig seizoen niet. ‘Dit is jouw staf, jouw spelersgroep en dat is de speelwijze. Hierin moet je functioneren’ werd me opgedrongen.”
Bij Kortrijk werd al duidelijk dat je wel de nodige vrijheid krijgt.
“Het is niet zo dat ik hier alles kan doen wat ik wil. Maar als de club succes wil hebben, moet de clubleiding een coach steunen in wat hij wil. En ik vraag geen zotte dingen, ik weet wat de mogelijkheden van KV Kortrijk zijn.”
“De ploeg is voorlopig nog niet compleet”
Maar de directie volgt je wel: een tiendaagse stage, grote clubs als sparringpartners… Dat is hier nooit eerder vertoond.
“Als je jezelf wil testen, moet je in de voorbereiding tegen tegenstanders van een verschillend, maar goed niveau spelen. Het resultaat in die matchen interesseert me niet, al besef ik wel dat een goede uitslag voor het gevoel van de supporters altijd fijn is. En zeg nu zelf: tegen Panathinaikos, Reading en Lille spelen, dat zijn toch leuke oefenpotjes?”
Hoe zie jij het seizoen van KV Kortrijk?
“De ploeg is voorlopig nog niet compleet en dan is het moeilijk om voorspellingen te doen. De eerste opdracht is een hecht team te worden, daarvoor diende onder meer de stage in Nederland. Dan sta je sterker om de nodige resultaten te halen. Maar je hebt ook een beetje geluk nodig. Het doel is om zo hoog mogelijk te eindigen en daar liefst ook aantrekkelijk voetbal aan te koppelen.”
Dus spelen vanuit de organisatie zoals vorig seizoen bij Roda ga je hier niet meteen doen?
“Of je offensief of defensief voetbalt, ligt aan de kwaliteit van de spelers die je ter beschikking hebt. En bij Kortrijk lopen enkele creatieve voetballers rond. Dat verhoogt de opties in balbezit. Ik ben een spits geweest en hou dus van aanvallend voetbal, al moet het achterin natuurlijk ook goed staan.”
“Zeg nu zelf: tegen Panathinaikos, Reading en Lille spelen, dat zijn toch leuke oefenpotjes?”
Heb je jouw ontslag bij Roda ondertussen verteerd?
“Ja, dat hoofdstuk heb ik afgesloten. Het was een leuke ervaring, maar het liep er niet zoals ik had verwacht. In Roda was het anders denken en spelen. Het doel was in Eredivisie te blijven en dat is gelukt.”
Het was wel een opmerkelijk seizoen: voor Nieuwjaar pakte je amper punten, erna was er beterschap, maar word je net voor de laatste horde richting behoud ontslagen.
“Mijn probleem was dat ik in het begin van het seizoen geen spits had. Nadien trokken we nog Simon Church aan, maar hij raakte snel geblesseerd. Dan krijg je het moeilijk. En ik moest van de clubleiding in hetzelfde systeem blijven spelen, er was geen ruimte voor flexibiliteit en een ander systeem. Daarom opteerde ik om meer compact te gaan voetballen, meer vanuit de verdediging.”
Een beetje on-Nederlands, dus.
“Dat klopt, maar met het spelersmateriaal in mijn kern was het te moeilijk om dominant te spelen en de bal in de ploeg te houden. Mijn gewijzigde aanpak loonde, want na Nieuwjaar pakten we nog 20 punten en wonnen we zes van de negen thuismatchen. En een thuisreputatie opbouwen is ook wat ik hier in Kortrijk wil doen. Want die kreeg vorig seizoen een stevige deuk.”
Eerste klasse A
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier