KV Oostende versleet vorig seizoen drie trainers, maar redde zich uiteindelijk pas toen de competitie werd stopgezet na de voorlaatste speeldag. En Cercle Brugge had een mirakel nodig om na een lange doodsstrijd toch te overleven in 1A. Dit seizoen starten beiden met een nieuwe lei en vooral met een nieuwe maar onbekende coach, respectievelijk Alexander Blessin en Paul Clement. Drie redenen waarom KVO en Cercle op een plezanter seizoen mogen hopen.
KV Oostende
1. Alexander Blessin: mix van Ingebrigtsen en Van Wijk
Alexander Blessin – simpelweg Alex voor de vrienden – moet de coach worden die KVO sportief opnieuw onder de levenden brengt. Het is nog vroeg maar de onbekende Duitser laat vooralsnog een positieve indruk na. In de oefenpot tegen Varsenare (0-7-winst, red.) liet hij zich opmerken door positieve coaching. “Alex is een spontane vent”, weet de ervaren Brecht Capon. “Hij kan streng zijn tijdens de training, maar is in de persoonlijke omgang heel relaxed. Een lach en een grap horen daar bij.” Zou hij dan toch die mix kunnen zijn tussen de ‘te lakse Kare Ingebrigtsen’ en de ‘te strenge Dennis van Wijk’? Dat wil de spelersgroep niet luidop zeggen, maar dat gevoel leeft wel binnen de club. Blessin was in het verleden wel enkel jeugdcoach. “Maar het valt niet op dat hij alleen maar jongeren heeft getraind”, vervolgt Capon. “Het is wel belangrijk dat hij óók met jeugdspelers heeft gewerkt.” Zelfs al weet KVO niet meteen punten te pakken in het seizoensbegin, Blessin moet de spelershoofden gemotiveerd en vooral licht houden. Een nuchtere Duitser moet dat kunnen.
2. Fris, dynamisch en aanvallend voetbal
Blessin werkt aan een systeem van hoge pressing en dynamisch, aanvallend voetbal. Klinkt leuk, maar het op de mat leggen is nog iets anders. Tegen Varsenare waren daar al flarden van te zien – de verdedigers stonden bijna constant op of voorbij de middenlijn – maar Blessin pakte uit met een 4-4-2-opstelling. Die zagen we een laatste keer in de dramatische competitiematch thuis tegen Waasland-Beveren (0-1-verlies, red.), terwijl eerder vooral voor een 4-3-3 of 4-2-3-1 werd gekozen. “Heel veel moet je uit die oefenmatch nog niet afleiden”, stelt Capon. “Dat bijvoorbeeld Jelle Bataille centraal werd uitgespeeld, was een probeersel.” De nieuwe linksachter Ndicka lijkt alvast over goeie sprintersbenen te beschikken en kan symbool staan voor het jeugdige frisse enthousiasme. In die optiek kunnen nieuwe gezichten op het veld als Kvasina en D’Arpino een meerwaarde betekenen en kan de nieuwe sportieve staf jongens als Indy Boonen en François Marquet misschien prikkelen.
3. Overnemers zorgen voor een uniek beleid
De onrust in de bestuurskamer sijpelde de afgelopen jaren ook door naar de spelersgroep. Met PMG-investeerder Paul Conway, ‘executive president’ Gauthier Ganaye en nieuwe COO/CFO Thorsten Theys staan naast voorzitter Frank Dierckens nieuwe ambitieuze lefgozers aan het bewind. Met hen moet KVO erin slagen om het verleden met Marc Coucke en Patrick Orlans definitief van zich af te schudden. “Dat we zeer actief bezig zijn, bewijst ons hoge aantal abonnees (al ruim 2.000 verkochte seizoenskaarten, red.) en aantrekking van mooie sponsors”, dixit Dierckens. “Zowel sportief als extrasportief zitten we met een nieuw team dat met een propere lei kan herbeginnen. Op dit moment behoren we qua dynamiek bij de top drie in België. We willen anders zijn dan alle andere vijftien eersteklassers. Dat trekken we ook door naar de beleving. Als er geen voetbal is – bijvoorbeeld in het tussenseizoen – willen we meer dan ooit in het stadion andere activiteiten zoals een job- of huwelijksbeurs en evenementen voor kinderen promoten. Halen we de play-offs niet, dan denken we erover na om zelf gesponsorde tornooien te organiseren, al dan niet met leuke buitenlandse clubs.”
Cercle Brugge
1. Paul Clement: ervaren vaderfiguur voor de jeugd
Paul Clement, de eerste Engelse coach in de geschiedenis van Cercle, kan een aardige adelbrief voorleggen, zij het vooral als assistent van de Italiaanse topcoach Carlo Ancelotti, waarmee hij in zijn 25 jaar trainerschap zeven seizoenen samenwerkte. Als hoofdcoach is Clement nog een groentje. Zowel bij Derby County, Swansea en Reading kon hij niet langer dan een jaar aanblijven, al kwam hij bij de laatste twee clubs pas aan toen zij al flink in sportieve moeilijkheden zaten. “Voor ons was het belangrijk om het juiste profiel te vinden”, vult voorzitter Vincent Goemaere aan. “Talent en jeugd zijn tevens belangrijk, net als de sportieve resultaten. En Paul heeft in die zin bij Europese topclubs al genoeg bewezen. Hij is een heel hartelijke, zachte en warme persoon. Een beetje een vaderfiguur en vooral ambitieus”, vindt de voorzitter. “Het blijft voor Cercle zeer belangrijk om de spelers met trots en de grootste inzet hun groen-zwarte shirt te zien dragen. En Paul deelt die visie.”
2. Storcks spel, aanpak en enthousiasme worden verder uitgebouwd.
De nieuwe coach gaf wel al toe dat hij zijn nieuwe werkgever en de Belgische competitie niet grondig kent. Zijn objectief is om daar zo vlug mogelijk werk van te maken. “Op training observeert en analyseert hij zeer veel”, ondervond nieuwkomer Alexander Corryn al. “Hij wil in de eerste plaats vooral stevige duels en de bal direct naar voor.”
Individuele gesprekken waren er nog niet tussen de spelers en de nieuwe coach. Na de oefenwedstrijd in Waregem sprak Clement een eerste keer tot de spelersgroep: “Wees steeds op tijd, blijf professioneel, zowel op als naast het veld.”
Net als zijn voorganger Bernd Storck hamert de Engelsman dus op discipline. “Na vorig seizoen moest het bestuur op zoek naar structuur en stabiliteit. Hopelijk kunnen we hoger mikken, ook in de beker”, omschrijft Goemaere de ambities.
De start is volgens Clement belangrijk. “Het is een proces waar aan gewerkt moet worden. Geduld zal nodig zijn, zeker met jonge spelers. Maar mits nog de komst van enkele ervaren spelers wil ik het voetbal brengen waar de fans van houden en laten zien wat zowel Cercle als AS Monaco voor ogen hebben.”
3. Voor nieuwe TD Paul Mitchell is Cercle even belangrijk als Monaco.
Voor de nieuwe technisch directeur Paul Mitchell is het project bij Cercle Brugge even belangrijk als dat bij AS Monaco. De synergie en het aanwezige talent moet bij Cercle tot een hoger rendement leiden. Volgens Mitchell is er de voorbije jaren een basis gelegd, maar stemden de resultaten niet altijd overeen met de ambities. Een hoofdtrainer die te laat werd aangesteld en spelers die zowel vanuit AS Monaco als van bij andere clubs te lang op zich lieten wachten, waren de prélude op het moeilijke vorige seizoen. Ook nu was het lang wachten op de aanstelling van de nieuwe hoofdtrainer, al is Clement toch al vroeger in de voorbereiding gekomen dan Mercadal vorig seizoen. Maar door de coronacrisis en de vele buitenlandse competities die nog bezig zijn, hebben mogelijke inkomende transfers toch alweer vertraging opgelopen. En het wordt afwachten hoe zwaar het vertrek van smaakmaker Stef Peeters zal wegen.
Eerste klasse A
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier