KVO-voorzitter Dierckens: “Iedereen wil toch eens kampioen spelen?”

© Davy Coghe
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Straffe voorzitter, Frank Dierckens. “Als het schip zinkt, begin ik te pompen…” Een Kärcher is hij: op acht maanden is KVO, topper morgen tegen Standard, sportief verrezen. De financiële schoonmaak volgt ook nog. Een voorzitter met straffe taal ook. Maar vooral met eerlijke taal: “We willen 50 punten. Maar er zal moeten worden bespaard. Ik ga mij daar nu aan zetten.” Dierckens reconstrueert acht maanden blij. “Ik heb het toch niet slecht gedaan, hé?”

FEBRUARI

Ondervoorzitter Frank Dierckens koopt van Peter Callant 92 % van de aandelen van KV Oostende (intussen zijn er nog 5 % bijgekomen) en wordt voorzitter

Financieel was het bij de start heel eenvoudig: er was géén budget

“Waarom die overname? Simpel: zonder mijn kapitaalsinbreng van drie miljoen euro die Peter niet wilde of kon doen, haalde KVO de licentie niet. En was ik mijn geld kwijt, ik had al 10 procent aandelen. Maar het was vooral een uitdaging voor mezelf: ik kom van niets en bouwde DIAZ op tot een grote speler (opgericht in ’99, intussen marktleider Benelux, met vestigingen in Tielt, Ardooie en het Chinese Shangai, 105 werknemers, 12,5 miljoen euro omzet per jaar, red.), ik wilde KVO weer financieel en sportief op de rails krijgen. Luister, ik heb nog nooit puur uit geldgewin gewerkt. Toen ik met mijn zonnewering begon, trok iedereen naar Tsjechië en Polen, maar Dierckens startte hiér. Men zei: gij zijt niet just, ge smijt evengoed je geld in ‘t water… Eerlijk: natuurlijk wil ik wel een keer iets verdienen aan KVO. Maar ik ben daar niet mee bezig. Het is in elk geval een andere wereld dan de bedrijfswereld, leerde ik. Hét grote verschil: de pers die voortdurend op je rug zit, over sommige zaken in het voetbal moet je voorzichtiger communiceren. Al heb ik nog nooit iets verzwegen. Ik zeg altijd: ik ga de problemen oplossen als ze er zijn. Maar het orkest DIAZ heb ik meer in de hand dan dat van KVO, dat wel. Ik kan niet zeggen hoe ze moeten voetballen, hé.”

MAART

Coach Gert Verheyen gelooft er niet meer in en neemt zelf ontslag

“Die maand zat ik met Gert aan tafel: ‘Geloof je er nog in voor volgend seizoen?’ Hij vroeg: ‘Geloof JIJ er nog in?’ Ik antwoordde: ‘Eerlijk… neen.’ Mijn vermoeden dat in de daar aan voorafgaande weken was gegroeid, werd bevestigd. Als er iets niet gaat, moet je het toch anders aanpakken? En dat moet je toch kunnen zeggen in een gezond gesprek? Waarop Gert zelf ontslag heeft genomen. Als ík op een zinkend schip kom, begin ík te pompen, hé.”

KVO-voorzitter Dierckens:
© BELGA

APRIL

Sportief directeur Hugo Broos en KV Oostende gaan uit elkaar

“Er was geen klik tussen Hugo en mij. Ik vind dat mensen die moeten samen werken ook op dezelfde manier moeten denken. Dat de medewerkers genoeg hebben aan een half woord. Net zoals in mijn bedrijf wilde ik dat ook in KVO. Voetbal kan afhangen van een bal op de paal, maar dàt blijft hetzelfde: kunnen samenwerken. Er zijn best wel verschillen tussen Patrick Orlans (CEO, red.) en ikzelf, hij is vooral korter van stof dan ik en directer, maar de grote lijnen zijn wél gelijk. En ik zit wel in de fanclub van de chanteur Orlans (lacht). Dat terzijde, maar er moet ook worden gezegd dat niet alle transfers van Hugo even geslaagd waren, mijn gedacht.”

MEI

De onbekende Noor Kare Ingebrigtsen wordt aangesteld als nieuwe coach

“Een uitstekende keuze, wisten we. Alleen al omwille van zijn palmares, drie keer kampioen in Noorwegen. Hij zal dan misschien hier niet meteen kampioen spelen, intussen is gebleken hoe goed hij is. Hoe hij matchen kan analyseren waardoor uit de fouten, zoals tegen Club Brugge, kan worden geleerd. Kare brengt rust, kiest voor voetbaltrainingen en weinig looptrainingen. Een fantastische coach.”

KVO-voorzitter Dierckens:
© BELGA

JUNI

De grote sportieve schoonmaak

“De sfeer was vorig seizoen niet gezond, weet intussen iedereen. Ik heb bij mijn aantreden meteen ook gespeecht in de kleedkamer. Dat ik geen pussycats wilde zien maar tigers. Dat heeft toen niet veel geholpen, moet ik zeggen. Maar tegen de start van het nieuwe seizoen wilden we sportief wel klaar zijn met een ‘gezonde’ groep. Zonder rotte appels. Financieel was het heel eenvoudig: er was géén budget. Er is maar voor één speler betaald (Hjulsager, 300.000 euro, red.) de rest van de versterkingen waren eindecontract of zijn huurspelers. Met lagere lonen dan voorheen.”

KVO-voorzitter Dierckens:
© Davy Coghe

JULI

De grote financiële schoonmaak

“We starten dit seizoen met een budget van 15 miljoen euro, dat moet volstaan. Waarvan zo’n 8 miljoen euro van sponsoring komt. Er was ook dat bod van die Japanners die twee of drie miljoen euro per jaar wilden sponsoren. We werden aan het lijntje gehouden, maar ik geloof daar nog steeds in. Natuurlijk is het verhaal van die twee honden (door Japan weggehaald bij de Belgische tussenpersoon die in ruil voor de sponsoring eist dat de Belgische ambassade tussenkomt, red.). Belachelijk maar dat speelt blijkbaar nog steeds mee. Daarvoor waren er ook Chinezen, de eigenaars van Wolverhampton, die wilden participeren. Maar dat is voor mij géén optie. Het zou ook geen meerwaarde voor de club zijn. Intussen heb ik bij KVO ook het financiële helemaal in handen genomen. Net zoals in mijn bedrijf, mee gerund door mijn zoon en dochter. Als je zelf je portemonnee bijhoudt, weet je meer, hé.”

AUGUSTUS

KVO verbaast in de nieuwe competitie vriend en vijand en blinkt ondanks de loodzware start met 10 op 18 op een hele mooie zevende plaats.

“Het begon al fantastisch met de zege op Anderlecht, natuurlijk. Ik vierde uitbundig mee met de spelers op het veld, ja (lacht). Ook om de supporters te bedanken. En zelfs de fans van Anderlecht. Uit respect voor de mensen die er elke week staan, al kost het hen een hele hap uit hun budget. En het is blijven goed gaan. Vooral dankzij de juiste mentaliteit die terug is gekeerd. En dankzij de impact van de coach die dicht bij de spelers staat. Probeer ik ook, ik ben graag op de Schorre, ga gemiddeld drie keer ontbijten met de spelers. Oe ist…? Eens aan Neto naar zijn kindje vragen en zo.”

SEPTEMBER

De financiële problemen blijven

“Ik steek niet weg: we hadden toch graag een speler verkocht. Geld gemaakt van Fernando Canesin die zelf ook wel een nieuwe uitdaging wilde aangaan. En van het loon van Nicolas Lombaerts, prijs niet in verhouding tot kwaliteit, afgeraakt. We hebben geprobeerd om zijn contract af te kopen (300.000 euro geboden, red.), maar Nicolas wilde dat niet en traint nu met de B-kern. Niet te begrijpen, dat je op die manier je carrière wil afsluiten. Aandringen had geen zin, Nicolas zal altijd zijn goesting doen. Voor Canesin hadden we een concrete aanbieding uit Brazilië, misschien waren we daar achteraf gezien beter op ingegaan, maar het bod leek ons toen niet toereikend. Gesteld dat hij én zijn vrouw hadden ingestemd.”

KVO-voorzitter Dierckens:
© BELGA

Het ‘orkest’ DIAZ heb ik meer in de hand dan dat van KV Oostende

“Eerlijk: dat wil nu zeggen dat we dezer dagen opnieuw moeten budgetteren. Ik ga mij eens twee dagen afzonderen en bekijken waar we kunnen besparen. Maar wees gerust: we blijven blij wedstrijdpremies te kunnen uitbetalen. Geen probleem, omdat we voor dit seizoen qua wedstrijdpremies meteen 50 punten hebben gebudgetteerd. Competitie plus play-offs. Ik hoop op minstens 35 à 37 punten in competitie. Met minder hang je onderin en daarvoor doe ik dit niet. DIAZ groeit nog elk jaar met 10 procent, ik wil met KVO geen loser zijn. Ik zou niet content zijn hoor, maat! Ik werk geen dag en nacht om de voorlaatste te staan. Wil liefst PO1 halen, al is die kans heel gering…. Er is zelfs niks fout aan de doelstelling om een keer in je leven proberen kampioen te spelen. Ik wil een strebersmentaliteit.”

KVO-voorzitter Dierckens:
© Davy Coghe

“Ik wil dus ondanks de krappe kas op het budget premies liefst geen geld overhouden. Wil zelfs nog steeds het liefst àlle matchen winnen (lacht). Al wordt het financieel nog zo’n zwaar seizoen. Er ís nog steeds de erfenis van Marc Coucke natuurlijk. Of ik intussen al 5 à 6 miljoen heb geïnvesteerd, kan ik niet zeggen. Maar ík ben niet voldoende kapitaalkrachtig om zomaar elk jaar een paar miljoen euro bij te passen. Maar ik weet ook wel dat er een plafond zit aan de inkomsten uit sponsoring.”

“Op de lonen van de spelers of de huur van het stadion kunnen we niet besparen. Maar veel kleintjes kunnen ook een grote maken. Zei Patrick al dat we er pas in 2021 weer helemaal gaan staan? Zou kunnen, dat het sportieve budget pas na afloop van de zware contracten pas dan weer op peil staat. Maar afgelopen maanden heb ik het toch niet slecht gedaan, hé.”