KV Kortrijk staat nu echt wel te koop… (en er is concrete interesse)

© belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Kroniek van een onaangekondigde verkoop. Topadvocaat Sven Demeulemeester, gespecialiseerd in sportrecht en in verkoop en aankoop van bedrijven én door Vincent Tan bij diens aankoop van KVK in 2015 bestuurlijk betrokken bij de club, is concreet op zoek naar een overnemer voor KV Kortrijk. De vraagprijs nadert de 15 miljoen euro en er is concrete interesse. CEO Matthias Leterme ontkent nauwelijks.

Eind juni al doken, niet voor de eerste keer, speculaties op dat de Maleisische eigenaar van KV Kortrijk, Vincent Tan, de club die hij in mei 2015 kocht opnieuw wil verkopen. Door de club werden ze opnieuw afgewimpeld met de boutade: “Wij weten van niets, maar uiteindelijk is alles te koop mits de juiste prijs wordt geboden.”

Volgens onze informatie is het window dressing en zijn beide partijen gewonnen voor een verkoop van de club. Ook KV Kortrijk, dat heeft moeten vaststellen dat Vincent Tan sedert de overname geen euro in de club heeft geïnvesteerd. KVK blijft wel gezond dankzij een strikt financieel beleid en enkele lucratieve transfers zoals recent Attal en Kaminski. Meer dan één keer liet CEO Matthias Leterme zich off the record ontvallen dat bij veel andere clubs de eigenaars wél centen neerleggen of voorschieten – Tony Beeuwsaert van Zulte Waregem is maar één voorbeeld. “En al werk ik goed samen met CEO Ken Choo, wij worden nooit financieel ondersteund,” mort Leterme inmiddels al luidop. En van Tans andere clubs moest KVK ook nauwelijks spelers verwachten. Alleen Idriss Saadi, al in 2016 gehuurd van Cardiff City, was een voltreffer.

Breekpunt

Het Guldensporenstadion,
Het Guldensporenstadion, “het gezelligste stadion van België”.© Isosport

En nu blijkt het stadiondossier het breekpunt te worden. KVK droomt al enkele jaren van een nieuw en multifunctioneel stadion. “Een noodzaak voor de verdere ontwikkeling van KVK”, poneerde voorzitter Joseph Allijns altijd. In september 2018 werd dan een groots masterplan voorgesteld voor een stadion met 15.000 zitjes op het bedrijvenpark Evolis langs de E17. “Kostprijs zo’n 40 à 50 miljoen euro”, wist Vincent Tan toen al. Nu ook weer geen onoverkomelijke investering voor de miljardair, die alles samen al zo’n 275 miljoen euro in Cardiff City pompte.

Tan ziet door het verbod aan retail in stadionproject geen winstmogelijkheden

Maar Tan gaf wel al meteen aan niet zomaar te investeren in een nieuw stadion voor zijn Kortrijkse club. Bronnen dicht bij het dossier lieten zich al ontvallen dat Tan, gezien de stad Kortrijk geen retail wil op de site, maar weinig winst zag in het plan. En de stad stelde meteen alleen te willen “faciliteren”, via Leiedal, eigenaar van de gronden. En KVK zelf had geen geld. Daarom dus toch alle hoop op Tan als investeerder, minstens als hoofdinvesteerder. Andere pistes waren er niet. En kwamen niet meteen. Of zijn toch niet bekend.

Het dossier werd al geruime tijd geleden ter studie ingediend bij de Maleisiër, hij kreeg de ‘eerste keuze’. Begin juni liet voorzitter Joseph Allijns al weten dat er ‘binnen enkele weken’ zou kunnen gecommuniceerd worden. Er toen wellicht nog steeds op rekenend dat Tan alsnog enkele tientallen miljoenen zou bovenhalen.

Winstgevend

Maar op de spelersvoorstelling van twee weken geleden liet de voorzitter toch al verstaan dat zelfs hij niet al te veel vertrouwen meer had in die “eerste keuze”: “Het huidige stadion is toch het gezelligste van heel eerste klasse…?”

Want intussen is nu wel duidelijk dat Tan niét in het project zal stappen. Leterme twijfelt nog: “Hij heeft uitstel gevraagd. Misschien zegt hij binnen een maand toch toe.”

Het is plausibeler dat Tan al andere conclusies trok: dat zonder een nieuw winstgevend stadion aan de aankoop van KVK nauwelijks enige return on investment was verbonden en dat de club maar beter snel voor een meerprijs werd verkocht. Hier houdt Leterme af: “Ik kan niet in het hoofd van Tan kijken.”

Wat ook meespeelt: Cardiff degradeerde vorig seizoen uit de Premier League, Tan wil zich liever opnieuw op zijn Welshe club focussen. Deze week lekte uit dat hij ook daarom zijn aandelen in Los Angeles FC ter waarde van 120 miljoen euro wil verkopen.

Vincent Tan en Matthias Leterme:
Vincent Tan en Matthias Leterme: “Ik kan niet in Tan zijn hoofd kijken”© BELGA

Terwijl Leterme, stilaan het gebrek aan financiële steun van de clubeigenaars beu, beseft dat KVK eigenlijk ook beter gediend kan zijn met een nieuwe eigenaar, die misschien wél wil investeren, in club en/of stadion. “Al weet je nooit zeker of het altijd wel een goed idee is, iemand die plots veel geld in de club pompt,” stribbelt Leterme nog maar een beetje tegen. “Kijk maar naar Oostende of Anderlecht.”

Natuurlijk is er interesse, we zijn een goed gerunde en financieel gezonde club (Matthias Leterme)

Op vergaderingen van de Pro League informeerde Leterme alvast waar hij kon prospecteren. En plots ging het snel vooruit. Advocaat Sven Demeulemeester van het gerenommeerde Brusselse kantoor Altius, gespecialiseerd in sportrecht – hij verdedigde KV Mechelen voor de Geschillencommissie Hoger Beroep en uitgebreide ervaring met betrekking tot de verkoop of aankoop van bedrijven – kreeg alvast van Tan volmacht KV Kortrijk te proberen te verkopen. Niet toevallig Sven Demeulemeester: de topadvocaat werd meteen na de overname in mei 2015 samen met Wouter Lambrecht (toen verbonden aan de UEFA, intussen bij FC Barcelona als lawyer) en IT-specialist Peter Heinckies als vertrouwelingen van Tan aan het Kortrijke bestuur toegevoegd.

En er blijkt interesse, KV Kortrijk, weliswaar geen eigenaar van het stadion, is financieel gezond en sportief stabiel, lukt wel eens een lucratieve transfer en kan mits commerciële optimalisatie – het nieuwe stadion – voor buitenlandse investeerders een interessante piste zijn. Al is de prijs niet min: naar verluidt 12 tot 15 miljoen euro. “Maar er zijn in elk geval buitenlandse gegadigden”, aldus een bron dicht bij het dossier. “Die zijn momenteel het dossier aan het bestuderen. Eén zaak is zeker: KV Kortrijk kan gekocht worden.”

Leterme kan alleen nog maar bevestigen: “Het zal nog niet voor morgen zijn. Maar binnen enkele maanden… Natuurlijk is er veel interesse. (grijnst) We zijn dan ook een goed gerund en financieel gezonde club.”

Onze senior writer Frank Buyse laat zijn licht schijnen over de competitiestart van KV Kortrijk en Zulte Waregem. Beide Zuid-West-Vlaamse clubs begonnen hun seizoen met een nederlaag. Lees hier zijn opinie.