KM Torhout heeft misschien wel genoeg met de 14de plaats om zich te redden

KM Torhout is nog volop in strijd om het behoud. Dat zal via de barrages moeten gebeuren, want de veilige plaatsen liggen buiten het bereik aangezien de kloof met nummer 13 Olsa Brakel al 13 punten bedraagt. Een overzicht van de reddingsscenario’s.

KM moet op de 14de plaats eindigenin tweede amateurklasse A. Dan speelt het tegen de 14de uit de B-reeks. Op dit moment is dat KVK Tienen, dat Hoogstraten en KFC Sint-Lenaarts op respectievelijk één en drie punten houdt.

De situatie in de eerste amateurklasse, waar drie ploegen rechtstreeks zakken, is van belang. Zakken er nul, één of twee Vlaamse ploegen naar tweede, dan blijft de verliezer van de barragewedstrijden tussen de twee veertiendes in tweede amateurklasse, al moeten hier kanttekeningen bij geplaatst worden. Op dit moment worden de laatste drie plaatsten, in dalende volgorde, bezet door Berchem (dat één punt minder telt dan Virton), Chatelet en Patro Eisden Maasmechelen.

Daarnaast heeft ook de eindronde tussen de 13de van de eerste amateurklasse en de eindrondedeelnemers van de tweede amateurklasse invloed. In eerste instantie nemen de twee tweedes en zes periodekampioenen van de A- en B-reeks langs Vlaamse zijde deel. Twee clubs uit deze eindronde nemen, samen met een club uit de Waalse vleugel van de tweede amateurklasse, deel aan de eindronde voor eerste amateurklasse. De winnaar van deze eindronde blijft in/stijgt naar de eerste amateurklasse. Zakt er een Vlaamse ploeg en stijgt er een Waalse ploeg, dan is er toch een extra zakker bij de barragisten.

Ook fusies en licentieperikelen spelen mee. Het lijkt er voorlopig op dat Patro Eisden Maasmechelen, Excelsior Virton en Geel geen licentie zullen bekomen. Krijgen ze geen licentie, dan bezetten deze ploegen automatisch de laatste drie plaatsen en zakken ze. Geel (dat niet fusioneert met Oosterzonen) zou volgens de laatste berichten zelfs het faillissement aanvragen, waardoor een extra ploeg uit derde stijgt. Wordt de Waalse ploeg Chatelet in dit geval vierdelaatste dan zakt geen van beide barragisten, omdat dan al mogelijk een Waalse ploeg zakt en er al zeker geen extra Waalse ploeg bijkomt in eerste.

Kortom: zakken er maximaal twee Vlaamse ploegen (rechtstreeks en via de eindronde), dan blijven beide barragisten in tweede. Hoe dan ook wordt de barragewedstrijd voor het behoud afgewerkt en dat in het eerste weekend na het einde van de reguliere competitie. Maar de eerste opdracht voor KM is en blijft dus om SK Pepingen-Halle en KSV Bornem achter zich te houden. (BV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.