https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

KVO en coach Blessin klaar voor Club Brugge: “Geloof me, Hendry was een paniektransfer”

Alexander Blessin trekt vrijdagavond met zijn troepen naar Jan Breydel. “Met hun kern zouden ze 9 op de 10 matchen moeten winnen.” © BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Zon aan zee op woensdag, coach Alexander Blessin maakte zich in de beste luim op voor een avondje Club Brugge. De Coach van het Jaar bleef ietwat verrassend bij KVO: “Ik moet nog fouten maken…” Maar hij zag wel zowat al zijn beste spelers vertrekken. “Ach, mijn glas is altijd halfvol.” En dus bouwt hij naarstig verder. “Ik heb een plan voor Club.” Al zijn er zo van die dagen….

Woensdag 16 juni

De dag dat de Coach van het Jaar na een bijzonder succesvol debuutseizoen toch besloot te blijven bij het bescheiden KVO.

Alexander Blessin: “Er wáren concrete aanbiedingen, ja. Een niveau hoger, dat ook. En neen, ik heb geen contact gehad met Club Brugge. Dat Sheffield mij wilde is bekend, maar er waren ook andere clubs. Moeilijke situaties, ik heb hard moeten nadenken: what can be the next step? Maar ik had altijd vooraf gezegd dat als ik op de eerste trainingen sta, ik ook zou blijven. Zodus. Ik was tot het besluit gekomen dat ik mij bij KVO perfect verder kan ontwikkelen, zonder dat ook maar één iemand zich moeit. Zonder druk.”

“Want het was pas mijn eerste seizoen als T1, het is voor mij heel belangrijk dat ik nog fouten mag maken. Natuurlijk besefte ik dat ik een veel minder seizoen riskeerde, dat ik misschien unieke kansen miste en dat ik misschien binnen tien jaar moet zeggen dat het een slechte keuze was. Natuurlijk wil ik ooit zo hoog mogelijk eindigen, élke coach droomt toch om ooit in de Champions League te staan? Maar ik heb geen glazen bol.”

Dinsdag 31 augustus

De dag dat Club Brugge in paniek Jack Hendry weghaalde.

“Twaalf uurtjes voor de transfermarkt werd afgesloten! Daarvoor hadden we nooit iets van Club gehoord. Unbelievable! Dan zeg ik: dit was een paniekaankoop. Ik hoorde al veel over die transfer, ik weet dat ze een lijstje centrale verdedigers hadden met helemaal onderin Jack. Tot de een na de ander plots toch niet kwam. De rijkste clubs kopen altijd de beste spelers, geen probleem voor mij, maar twaalf uren voor afsluit? Arthur Theate was net weg, ik was op een paar dagen twee van mijn beste spelers kwijt. Gelukkig hebben we nog Steven Fortes kunnen halen.”

Jack Hendry (links) verliet KVO voor Club Brugge. “Jack zal toch iets minder lui en comfortabel moeten zijn”, zegt Alexander Blessin.
Jack Hendry (links) verliet KVO voor Club Brugge. “Jack zal toch iets minder lui en comfortabel moeten zijn”, zegt Alexander Blessin. © BELGA

“Het is nog vroeg natuurlijk, maar wat ik op training al zag van hem, bevalt mij zeer. Hij toonde zich meteen een strijder en een leider – niet luid maar constant communicerend met de ploegmaats. Door een kleine blessure trainde hij nog maar een paar keer, het is afwachten of hij fit is tegen Club. Of Jack alle kwaliteiten heeft om de nieuwe defensieve leider te worden van Club, kan ik niet zeggen. Het zou wel zijn volgende stap moeten worden. (nadenkend) Hij zal wat harder moeten werken. Het was hier iets teveel: it’s ok, ik hou mij wat in, ik wil geen nieuwe zware blessure. Hij zal iets minder lui en comfortabel moeten zijn en iets meer verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Woensdag 1 september

De dag dat de coach, alvast 9 op 18, eindelijk kon beginnen met de restauratiewerken.

“Zeven belangrijke spelers weg, ik was blij dat de transferperiode gedaan was! (lacht) Maar ik wil daar niet over zeuren. Toen ik hier tekende als coach, wist ik wat mijn belangrijkste opdracht was: jonge spelers ontwikkelen voor een volgende stap. Mijn glas is altijd halfvol, niet halfleeg. En er kwamen ook 9 nieuwe spelers. Behalve Fortes, een last minute vervanger voor Hendry, profielen die in overleg kwamen met de scouting en Gauthier (Ganaye, ceo).”

“Ik zag de video’s, de data… Het is nu aan mij om van die jonge ploeg weer een goed team te maken. Een nieuwe Hendry, en Theate vormen… Maar het is niet alleen dat. Een coach kan ook zijn systeem aanpassen. Dat hebben we vorig seizoen ook gedaan: aanvankelijk 4-3-3 maar dat werd dan voor 80 procent 3-5-2 en ook wel eens 4-3-2-1… ik ben altijd flexibel. Voor mij telt hoe mijn 11 beste spelers het best renderen. Uiteindelijk is zo’n systeem alleen maar wat je ziet bij de aftrap.”

Donderdag 2 september

De dag dat de Duitse succescoach een contractverlenging tot 2024 tekende… die niet zoveel voorstelt.

“Natuurlijk is dat part of the game. Met een zware afkoopsom indien een club mij zou weghalen. Maar ach, dat kan hier toch altijd? Dat heb ik toch zo begrepen: dat in België een contract altijd door beide partijen kan worden afgebroken. Mits het betalen van een som, acht weken is het minimum, geloof ik. Wel, voor mij is dat geen echte verbintenis. Noem mij old school maar ik zal nooit een aangegaan engagement zelf verbreken. Never!

“Wie mij toch wil, moet maar gaan praten met Gauthier. Het is ook niet relevant: ik ben happy in deze club, dankbaar dat ze mij de kans hebben gegeven te debuteren als hoofdcoach. En KVO is happy with me. En ja, mijn vrouw Charlotte ook. (lacht) Ook al moest ze vorig seizoen elk weekend vanuit Stuttgart (700 km) heen en weer rijden om mij te zien. We zijn aan het kijken voor oplossingen, misschien rijden we elke week om beurt.”

Vrijdag 10 september

De dag dat KVO op bezoek gaat bij een onteerd Club.

“Of het een goed moment is om naar Club af te reizen, na hun 6-1 op Gent en enkele dagen voor de komst van PSG? (schatert) Dat kan je vanuit ons oogpunt positief of negatief bekijken. Positief: die 6-1 zindert nog na en ze denken al aan de Champions League. Negatief: ze willen voor hun eigen fans heel agressief die 6-1 rechtzetten én elke speler zal er willen bij zijn tegen PSG en zal zich extra plooien. Iedereen wil Champions League spelen.”

“Al heel snel in de match, zal je merken in welke richting het gaat. Of Vanaken, Mechele en De Ketelaere wel of niet spelen (de Rode Duivels zijn pas donderdagochtend geland uit Rusland, red.) vind ik niet zo relevant, gezien de wel heel brede kern die ze nu hebben. Sorry, ik heb maar 18 spelers. Met hun kern zouden ze 9 op de 10 matchen moeten winnen. Maar ik heb wel wat in mijn hoofd, ja.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten