In het hoofd van toptrainer Edward Still (KV Kortrijk): “Als je naar te veel mensen luistert, loop je verloren”

Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Vorig seizoen waren ze nog met vijf, nu hebben we nog maar drie West-Vlaamse eersteklassers. Alle drie starten ze het nieuwe seizoen met een nieuwe T1. Daarom fileren wij opnieuw aan de hand van tien quotes van internationale topcoaches de visie en aanpak van respectievelijk Edward Still, Miron Muslic en Ronny Deila. Edward Still (32) opent namens KV Kortrijk de reeks. “Coaching is 20 procent tactiek en 80 procent sociale competentie.”

1. “Je moet voetballen om de fans te vermaken.” (Louis van Gaal)

Edward Still: “Ik ben het daar helemaal mee eens. Eerst en vooral omdat ik zelf ook een supporter ben, van West Ham United. In mijn vrije tijd ga ik nog altijd kijken. Winnen bezorgt je het beste gevoel. Maar als je dat kunt combineren met voetbal waar de supporters plezier uit halen, is dat sterker. Heel belangrijk is dat de identiteit van de club en die van de coach matchen. De match met Kortrijk is voor mij de passie die je hier voelt. Met ons spel moeten we de supporters dezelfde energie geven die zij ons geven. Met mijn Engelse roots voel ik mij in dit stadion ook helemaal thuis. (lacht) Met die tribunes en die lichtpylonen lijkt het alsof je een stadion van de jaren zeventig in Engeland binnenwandelt.”

2. “Ik wil de bal negentig minuten hebben. Als ik de bal niet heb, ga ik hoog pressen.” (Pep Guardiola)

“Ik vind dat fantastisch. Ik denk dat iedereen in mijn Charleroi-periode heeft kunnen zien hoeveel ik wou aanvallen en domineren. Zeventig procent balbezit is niet wat de mensen hier willen zien. Maar in deze quote lees ik ook het principe tweehonderd procent overtuigd te zijn van wat je doet, altijd blijven geloven in je identiteit. Mijn idee is ook: als plan A niet werkt, maak plan A dan beter, verbeter de details en de precisie. Je kunt ook plan B kiezen en als dat ook niet werkt overgaan op plan C, maar op den duur heb je geen identiteit meer. Mijn filosofie is collectief aanvallen en agressief zijn als we de bal niet hebben. Superhoog pressen en op momenten dat we heel laag staan klaar zijn voor de tegenaanval. Zo zie ik het leven ook: je haalt meer voldoening uit initiatief nemen dan uit afwachten.”

“Succes is geen toeval. Je oogst wat je zaait”

3. “Dertig procent van de coaching is tactiek, zeventig procent is sociale competentie.” (Julian Nagelsmann)

“Ik zou zelfs zeggen dat sociale competentie tachtig procent is. Mijn job is managen: de spelers, de medische en technische staf, de scouting, de teammanager, de terreinverzorger en de kok. Ik ben de link tussen al die mensen. Ik moet een omgeving en een structuur creëren waarin al die mensen zich veilig voelen en hun job met plezier doen. Gelukkig deed ik na mijn studies politieke wetenschappen in Leuven ook nog een master in management. Want daar gaat het om: mensen optimaal laten samenwerken. Die expertise heb ik en daarbovenop heb ik mijn passie: wat gebeurt er tussen de witte lijnen? Avenatti heeft een andere uitleg nodig dan Kadri en Kadri heeft een andere uitleg nodig dan Radovanovic. Iedereen dient zich speciaal te voelen. Als die tachtig procent sociale competentie er niet voor zorgt dat iedereen in dezelfde richting kijkt, zijn die twintig procent op tactisch vlak niet mogelijk.”

4. “Ik ben graag grappig. Ik kan niet de hele tijd gefocust, gedisciplineerd en gecontroleerd blijven. Als de spelers te nerveus zijn voor een wedstrijd, moet ik ze ontspannen, kalmeren.” (Carlo Ancelotti)

“Daar is Ancelotti de allerbeste in: in het managen van mensen. Door mijn leeftijd kan ik niet zoals hij een vaderfiguur zijn, maar ik kan voor de spelers wel een broederfiguur zijn. Ze moeten mij vertrouwen door mijn expertise, maar ook door de persoon die ik ben. Het belangrijkste is dat de spelers zich goed voelen bij je en dat van zodra ze het veld opkomen, ze dat doen met een mentaliteit om topprestaties te leveren. Zelf leer ik om als coach kalmer en relaxter te zijn. In Charleroi was ik misschien te intens. Het was mijn eerste keer als hoofdcoach en dan wil je alles geven en blijf je maar gaan, 24 uur per dag, 7 op 7. Spelers voelen dat als je stress hebt.”

Still als coach van Charleroi: “In Charleroi was ik misschien te intens. Spelers voelen dat als je stress hebt”
Still als coach van Charleroi: “In Charleroi was ik misschien te intens. Spelers voelen dat als je stress hebt” © VIRGINIE LEFOUR BELGA

5. “De deur kan voor een speler nooit voorgoed gesloten worden.” (Zinédine Zidane)

“Inderdaad. Bij Charleroi veranderde voor Shamar Nicholson alles eens hij en het team onder mijn leiding na zes weken op elkaar afgestemd waren. Die speler die het jaar ervoor niet altijd mocht meedoen en onder vuur lag bij de supporters, begon te scoren en werd op het einde van het seizoen verkocht aan Spartak Moskou. Bij Eupen duurde het ook zes weken alvorens Gary Magnée de zes was die ik in hem zag. Hij moest in het begin te veel informatie verwerken. Sommigen maken de switch supersnel, anderen hebben meer tijd nodig.”

“In Charleroi was ik misschien te intens. Spelers voelen dat als je stress hebt”

6. “Ik zeg altijd dat er gemaakte coaches en natuurlijke coaches zijn. Ik hoef niet uren naar video’s te zitten kijken. Ik kijk naar wat ik moet kijken en in een kwartier begrijp ik wat ik kan begrijpen.” (Massimiliano Allegri)

“Misschien ben ik dan wel meer een gemaakte coach, want ik moet tussen de vijf en de tien uur kijken om zeker te zijn dat ik alle details van het spel van een ploeg ken. Wat ik van nature heb, is dat ik al op mijn 15de ben beginnen coachen en daar meer van genoot dan van zelf te spelen. Ik genoot altijd al van twee dingen: enerzijds van een echt team te maken, en anderzijds van spelers te helpen groeien als speler én als mens. Daarom ben ik op mijn 17de al gestopt met voetballen. Toen ik op mijn 25ste bij STVV in het profvoetbal begon te werken, had ik al U10, U13, U15, U17 en U21 getraind en was ik ook al jeugdcoördinator geweest. Ik ben nog maar 32 jaar, maar heb als coach wel al 17 jaar ervaring.”

7. “Ik accepteer de nieuwe technologie, maar ik probeer daar een beetje van weg te blijven.” (Mauricio Pochettino)

“Elke dag worden de limieten gepusht, dus waarom zou je die tools niet in je voordeel gebruiken? De sleutel is om alle informatie die je in de technische en de medische staf met nieuwe technologie creëert, te filteren en te kiezen welke info je aan de spelers geeft.”

Still is bij KV Kortrijk aan zijn derde job als hoofdcoach toe: “Ik ben nog maar 32 jaar, maar heb als coach wel al 17 jaar ervaring”
Still is bij KV Kortrijk aan zijn derde job als hoofdcoach toe: “Ik ben nog maar 32 jaar, maar heb als coach wel al 17 jaar ervaring” © KURT DESPLENTER BELGA

8. “Het is duidelijk dat ik voor de VAR ben.” (Thomas Tuchel)

“Het is heel simpel: met de VAR zijn er meer juiste beslissingen en is er dus meer gerechtigheid. Soms gaat het nog een beetje traag, maar het is nieuw en vergt tijd – zoals met jonge spelers. Elk seizoen wordt het beter. Het is ook een kwestie van investeren: in de Premier League werken ze al met 3D-technologie en zijn ze in vijf seconden klaar.”

9. “Het is tegenwoordig mode om iedereen naar zijn mening te vragen. De zogenaamde experts. Of ze er echt verstand van hebben, doet er niet toe. Als ze maar wat roepen.” (Willem van Hanegem)

“Ik denk dat dit normaal is. Vraag je hier in het stadion aan 10.000 mensen hun mening, dan zal je 10.000 verschillende antwoorden krijgen. Het getuigt van betrokkenheid en passie. Waar het als coach om gaat is: naar wie wil je luisteren? Als je naar te veel mensen luistert, loop je verloren. Ik luister in de eerste plaats naar de mensen rond mij op de club. Ik koos er ook voor om niet op sociale media aanwezig te zijn, omdat dit moeilijk te managen is. Als je de ochtend na een wedstrijd opstaat en vijftig notificaties op je telefoon vindt, waar ligt dan de limiet? Ik kijk ook niet te veel in de kranten. Wat ik wel doe, is elke dag The Athletic lezen. Dat is echt heel hoogstaande journalistiek .“

10. “Ik ben geen Tita Tovenaar, maar succes is best maakbaar.” (Erik ten Hag)

“Succes is geen toeval. Het is het resultaat van een duidelijke methodologie en van hard werken. Mijn levensmotto is: je oogst wat je zaait. De kwestie is ook: wat is succes? Voor mij is dat het beste uit een team halen. De bedoeling is met Kortrijk zo snel mogelijk veilig te zijn, sneller dan vorig seizoen, toen hier veel stress heerste. Daarna is er geen limiet. Ik weet dat hier geen cultuur van degradatievoetbal heerst. Ik weet ook dat deze club altijd goeie spelers vindt – Selemani, Kadri, Gigot, Tomasevic, Marusic, Moffi et cetera. Dat is wat een coach het meest wil: goeie spelers. En: er is passie in deze club. Die passie is energie en met die energie kun je sterker worden.”