“De vele partnerploegen zijn onze ogen in de regio’s”: Cercle en Club optimaliseren hun regionale jeugdsamenwerkingen

Jonas Lietaert is een van de de recentste jeugdspelers die doorstroomde naar de A-kern van Cercle. © JILL DELSAUX BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Cercle Brugge telt momenteel 24, hoofdzakelijk West-Vlaamse partnerploegen; Club Brugge is met zijn NXT Cities-werking ook actief in Antwerpen en Brussel. Roel Vandaele, coördinator van Netwerk De Groene Bron, en Guilian Preud’homme, CEO van Club NTX, lichten hun respectievelijke projecten toe. “Het is in alle opzichten een win-winsituatie.”

Het project ‘Netwerk De Groene Bron’ van Cercle is nog pril, het werd pas drie jaar geleden opgestart, maar telt intussen wel al 24 ploegen: WS Bulskamp, KSC Blankenberge, VKSO Zerkegem, KSK Maldegem, KFC Poperinge, WSL Lotenhulle, Dosko Sint-Kruis, KFC Eeklo, Daring Brugge, SKD Hertsberge, KFC Varsenare, KVV Aartrijke, KFC Damme, KDC Ruddervoorde, KSK Steenbrugge, VVC Beernem, KEG Gistel, HO Kalken, Fusion Oostende, KSV Oostkamp, KSV Loppem, KV Koksijde Oostduinkerke, FC Goalgetters Sint-Laureins en Minifoot Brugge. Onlangs werd het versterkt met coördinator Roel Vandaele. “Om alles nog wat korter op te kunnen volgen”, zegt hij, “om het netwerk nog meer te stimuleren om te gaan samenwerken.”

Workshops

Cercle werkt met zijn partnerploegen vooral rond de algemene sportieve werking, met een jaarlijkse evaluatie, legt hij uit. “Wij bieden hen workshops aan – gegeven door medewerkers van Cercle Brugge Jeugd – om hun sportieve werking en uiteindelijk de speler beter te maken. Onlangs organiseerden we een workshop diversiteit, in november zullen we op vraag van de ploegen zelf een workshop geven rond de opmaak van een jaarplan, in februari komt er al voor de derde keer een workshop rond techniektraining en we plannen ook nog een workshop op locatie over de integratie van doelmannen. Ook zullen we een partnerploeg die provinciaal of interprovinciaal voetbal aanbiedt vragen om hun werking voor te stellen aan het netwerk. We richtten een Whatsapp-groep op met alle netwerkploegen om sneller te kunnen communiceren, om dingen sneller te delen, om echt samen te werken en samen beter te worden. En: oplopen aan de hand van een speler van de eerste ploeg van Cercle en een wedstrijdje spelen tijdens de rust van een eersteklassewedstrijd zijn voor spelertjes van onze partnerploegen natuurlijk onvergetelijke ervaringen.”

De bedoeling is de jeugdopleiding in de regio vanaf de basis te verbeteren, om spelers beter te ontwikkelen, om beter zicht te krijgen op het talent én om de besten naar Cercle te halen en via de U23 de doorstroming naar de A-kern te bevorderen. “Ons toekomstperspectief is inderdaad meer spelers opleiden voor de A-kern, zoals in het verleden is gebeurd met onder meer Charles Vanhoutte, Thibo Somers, Olivier Deman en nu met Jonas Lietaert”, aldus Vandaele. “Maar het is natuurlijk allesbehalve de bedoeling die ploegen leeg te roven. Het doel is om elk spelertje binnen het netwerk op het juiste niveau te laten spelen. De jeugdspeler staat centraal in ons verhaal. Enerzijds zijn de partnerploegen onze ogen in de regio: zij kunnen ons namen doorgeven, zodat we nog gerichter kunnen scouten. Anderzijds kunnen wij spelertjes die nog niet voldoende zijn om bij Cercle aan te sluiten een ploeg in ons netwerk aanbevelen. Het is in alle opzichten een win-winsituatie.”

Lokale verankering

Club Brugge werkt al sinds 2012 met partnerclubs. Momenteel zijn dat KV Diksmuide Oostende, KM Torhout, KVK Westhoek, KSV Oudenaarde, KSK De Jeugd Lovendegem en de Kempense Voetbalacademie, een cluster van vijf Kempense clubs. “Die samenwerking is vooral gericht op scouting en lokale verankering”, zegt Guilian Preud’homme, CEO van de jeugdopleiding Club NXT. “Die clubs scouten op gewestelijk en provinciaal niveau – wij ook trouwens, dat doen we dus samen. Komen daar interessante spelers uit, dan sluiten die aan bij die clubs en volgen wij hun ontwikkeling op. Af en toe sluiten ze ook meteen bij ons aan, als ze al meteen het niveau hebben. Jaarlijks geven wij workshops voor de coaches en sportief verantwoordelijken van onze partnerclubs. Verder komen zij naar trainingen van onze jeugd kijken en zorgen we twee keer per jaar voor interactie tussen de partnerclubs. Spelers van hen mogen ook meedoen aan onze Open Talent Days. Kortom: zij geven ons enorm veel lokale informatie en wij geven hen knowhow, opleiding en uitstraling.”

Bij Club is Chemsdine Talbi een van de toptalenten die voortkwam uit de Cities-werking.
Bij Club is Chemsdine Talbi een van de toptalenten die voortkwam uit de Cities-werking. © BRUNO FAHY BELGA

Daarnaast heeft Club sinds zes jaar ook een NXT Cities-werking op drie locaties: in Antwerpen is dat City Pirates en in Brussel zijn dat Brussels en de voetbalschool Move2Improve. “Je moet dat zien als extra velden van Jan Breydel en The Nest”, aldus Preud’homme. “Het is een manier om in die regio’s jongeren tussen 9 en 12 jaar al aan ons te binden en ze in hun vertrouwde omgeving te laten opgroeien. Vanaf 13 jaar komen er spelertjes van heel België naar Brugge op internaat, maar tot dan blijven ze thuis – wat perfect is voor hun ontwikkeling als persoon en voor hun school. We hebben op die drie locaties onze eigen velden, onze eigen trainers, onze eigen voetbalfilosofie en onze eigen spelers, die we volledig zelf rekruteren en die daar samen trainen. Alleen op woensdagnamiddag komen ze bij ons trainen, en op zaterdag spelen ze bij ons hun wedstrijd.”

De NXT Cities renderen. “Jazeker, in elke leeftijdscategorie zitten er jongens uit dat project en die stromen door naar Club NXT en onze eerste ploeg. Onder meer Chemsdine Talbi en Jessi Da Silva komen uit de Cities-werking, en dat zijn jongens die tot onze grootste talenten behoren.” Het is een project in evolutie, besluit Preud’homme. “We moeten blijven evalueren of er in België interessante gebieden zijn die nog niet gecoverd worden en of het haalbaar is om het project uit te breiden. Maar het is vooral belangrijk om in te zetten op de inschatting van het potentieel van spelers op die leeftijd, om die zo goed mogelijk te doen. Want het is niet de bedoeling om die jongens het traject Club Brugge te laten doorlopen en ze uiteindelijk weer te laten uitstromen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier