Clubcoach Hayen riskeert nog schorsing met uitstel voor contact met bank na uitsluiting

Nicky Hayen kreeg kort na elkaar twee gele kaarten. © BELGA/VIRGINIE LEFOUR

Het parket van de Belgische voetbalbond (KBVB) wil een wedstrijd schorsing met uitstel en 500 euro boete voor Club Brugge-coach Nicky Hayen. Die werd zondag op bezoek bij RSC Anderlecht (0-1) uitgesloten, maar hield met een walkietalkie contact met de bank. Dat kan hem nu een straf opleveren. Hayen moet sowieso voor het Disciplinair Comité komen. De Clubcoach hoopt wel om een eventuele titel op het veld te mogen vieren.

Hayen werd naar de tribune gestuurd nadat hij zich boos uitliet op scheidsrechter Erik Lambrechts. Daarna zag de Match Delegate, wat ook de camera’s duidelijk vastlegden, dat de coach contact zocht met de bank.

Walkietalkie

Onder meer met een walkietalkie, al leek die ook regelmatig dienst te weigeren. “Het is van geen belang of het contact daadwerkelijk plaatsvond”, aldus het bondsparket. De Match Delegate wees Hayen erop dat hij geen contact mocht zoeken, maar de coach veranderde zijn gedrag niet.

Het bondsparket ziet wel dat Hayen een gunstig strafverleden heeft. “Zijn laatste feit dateert van jaren geleden”, luidt het. Daarom zal het op de zitting, die nog niet van een datum voorzien is, een uitgestelde schorsing vorderen.”

“Hoe dan ook zal de mogelijke schorsing (en periode van uitstel) in deze zaak pas het volgende seizoen ingaan. Door zijn uitsluiting in het Lotto Park van afgelopen weekend is Hayen sowieso al geschorst voor de beslissende match tegen Cercle Brugge van komende zondag.

Vieren op het veld?

Nicky Hayen hoopt wel alsnog op het veld te mogen als zijn team zondag kampioen speelt. Door zijn uitsluiting van vorig weekend mag hij in principe het veld niet betreden.

Hayen moet de beslissende derby in Jan Breydel vanuit de tribune volgen. Al kiest hij zelf liever voor de rust van zijn bureau. “Ik zal in de bureau zitten zodat ik in alle rust de wedstrijd kan bekijken, want er zullen een pak emoties door het stadion gaan.”

Hayen mag volgens de regels enkel de tribune betreden en na affluiten ook de kleedkamers. Het veld is in principe verboden terrein. Toch hoopt de coach dat hij kan meevieren indien zijn ploeg kampioen speelt. “Ik zal me aan de regels houden, maar ik hoop dat ik toegelaten word op het veld. Het enige wat ik heel graag zou willen, is die wedstrijd tot een goed einde brengen.”

Tactisch plan

Club Brugge moet de klus zondag dus klaren zonder instructies van de coach van aan de zijlijn. “Het is niet omdat ik zondag niet naast het veld kan staan, dat we deze week niets hebben kunnen doen. We hebben ons tactisch plan uitgelegd aan de spelers. Er ligt een boek met scenario’s in de kleedkamer. Het enige dat moeilijker is, is het aanpassen van de details.”