Heleen Jaques en Mario Ballegeer over Anderlecht-Club: “Naar de opstelling moet ik niet vissen”

Heleen Jaques en Mario Ballegeer: "We bespraken de overgang van Heleen eerst met Michel Preud'homme." (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

De klassieker tussen RSC Anderlecht en Club Brugge is voor elke voetballiefhebber een speciale partij, maar ten huize Jaques-Ballegeer kent de topper nog een extra dimensie. Heleen Jaques (29) is immers aan haar derde seizoen bij paars-wit bezig, terwijl haar vriend Mario Ballegeer (34) als video-analist voor blauw-zwart aan de slag is. “Het duel van zondag wordt zoals altijd speciaal, maar we blijven er rustig onder.”

We ontmoeten het voetbalminnend koppel in hun nieuwe woning in Oostkamp. “Het is hier rustig wonen en toch dicht bij de autosnelweg. Handig als Heleen naar Anderlecht moet”, aldus Mario, die tot voor kort in Blankenberge woonde. De naam van de Brusselse club is gevallen en het duurt dan ook niet lang vooraleer het over zondag gaat. “Ook als Club in het Constant Vanden Stockstadion op bezoek komt, zit ik tussen de thuissupporters, want ik heb een abonnement”, lacht Heleen, die in Tielt opgroeide. “Mijn sympathie voor paars-wit kreeg ik met de paplepel mee, maar sinds ik Mario ken, bekijk ik de match tegen Club Brugge toch eerder als neutrale voetballiefhebster. Ik weet wat hij er dagdagelijks voor moet doen en dat heb ik leren appreciëren. Het zou dus wat tegenstrijdig zijn om zondag écht voor RSCA te supporteren.”

Bracht voetbal jullie samen?

Heleen Jaques:(knikt instemmend) “Een drietal jaar geleden was ik coördinator van de damesploeg van Club Brugge. Daarvoor was ik bij het Duitse Potsdam aan de slag en daar werkten we met video-analyses. Dat wilde ik ook graag in Brugge integreren en toen kreeg ik de raad contact op te nemen met Mario. Daarna is het geleidelijk aan gegroeid en ondertussen zijn we al bijna vier jaar samen.”

Mario Ballegeer: “Toen ik Heleen leerde kennen was ik nog onder Philippe Clement bij de beloften actief. Daarvoor was ik eerst als trainer van de voetbalschool van blauw-zwart aan de slag, maar in 2009 kwam er een vacature voor cameraman bij de beloften vrij. Ik pikte er toen al regelmatig fases uit voor Philippe. Zo rolde ik er geleidelijk aan in en later – in 2014 – werd ik onder Michel Preud’homme fulltime video-analist voor de A-kern. Daarvoor combineerde ik het met een job als lesgever in boekhouden en fiscale software.”

Is voetbal ook thuis een geliefkoosd gespreksonderwerp?

Mario: “Het hebben het wel regelmatig over voetbal, ja. We kijken ook samen naar de Champions League en de Europa League.”

Heleen: “Maar het is ook niet dat we alle Europese wedstrijden bekijken, want daarvoor hebben we simpelweg geen tijd. Bovendien doen we ook graag eens iets compleet anders.”

“Weiler paste zich regelmatig aan de tegenstander aan, maar onder Hein zal dat veel minder het geval zijn” – Heleen Jaques

Mario: “In de mate van het mogelijke ga ik trouwens steeds naar Heleen haar wedstrijden kijken. Het lukt me om dat als supporter te doen, terwijl dat bij mannenvoetbal moeilijker is omdat ik toch met een andere bril bepaalde fases bekijk. Het gebeurt ook soms dat ik Heleen raad geef. Zo gaf ik tijdens het EK van afgelopen zomer af en toe wat tips. Dat zijn geen tactische zaken, maar het gaat eerder om bepaalde details zoals de manier van in duel gaan.”

Wordt er ook bij de dames met uitgebreide video-analyses gewerkt?

Heleen: “Bij de Red Flames wel, maar op clubniveau eigenlijk nog niet. Ik heb wel recent gehoord dat ze bij Anderlecht met een programma zijn gestart en dat video-analyse binnenkort geïntroduceerd zal worden. Ik hoop alvast dat het er zal doorkomen, want ik vind dat je van een beeld nog veel meer kan leren dan van woorden.”

Maar ook data-analyse wordt in het hedendaagse voetbal steeds belangrijker.

Mario: “Ook ik ben daarmee bezig. Dat komt erbij, maar het neemt de video-analyse zeker niet over. Ook bij ons worden de spelersgegevens uitgebreid bijgehouden, maar geen 24 uur per dag, zoals ze bij Genk onlangs introduceerden.”

Als video-analist werk je heel nauw samen met de hoofdcoach. Merk je een verschil in aanpak bij Ivan Leko in vergelijking met de vorige trainers?

Mario: “Ivans aanpak is heel anders dan van gelijk welke coach in België. Ik denk dat hij heel veel geleerd heeft als assistent van Igor Tudor bij POAK. Zelf heeft hij ook een sterke visie en overtuiging en daar houdt hij zich ook aan. De resultaten zijn er ook naar. Op vlak van video-analyse heeft Ivan heel veel raakpunten met zijn voorgangers. Ik heb nog onder geen enkele hoofdcoach gewerkt die geen 20 keer naar dezelfde match keek. Ze kijken allemaal veel naar voetbal en analyseren de beelden tot op het bot.”

Heleen: “Hij gaat ook uit van zijn eigen sterkte en dat had niemand verwacht denk ik. Bij Anderlecht paste René Weiler zich regelmatig aan de tegenstander aan, terwijl dat nu onder Hein Vanhaezebouck veel minder het geval zal zijn. Hij wil het publiek weer voor zich winnen en dat moet je doen door aantrekkelijk voetbal te brengen, al moet je er ook de spelers voor hebben. Ik denk dat Hein nu vooral aan het zoeken is naar de ideale balans binnen de ploeg.”

Denk je dat het hem zal lukken om dit Anderlecht weer op de rails te krijgen?

Mario: “Misschien binnen een week of vier.” (lacht)

Heleen: “Hein heeft een speciale aanpak, dus valt het af te wachten of dat door iedereen gewaardeerd zal worden. Maar ik ben er wel van overtuigd dat het hem zal lukken.”

Heleen, jij beschikt over een Uefa A-trainersdiploma. Heb je de ambitie om later als coach aan de slag te gaan?

Heleen: “Ik ben nu ook bezig met een opleiding in Nederland, die me nog meer over personal training en voedingsadvies bijbrengt. Ik was er steeds van overtuigd dat ik na mijn carrière als speelster niets meer in de voetbalwereld zou willen doen, maar ondertussen sluit ik dat niet meer uit. Misschien ga ik wel als eerste vrouw voor een Pro Licence-diploma.”

Mario:(knikt instemmend) “Ik steun haar daar volledig in. In Frankrijk heb ik weet van een vrouwelijke coach die in de hogere afdelingen actief is, maar in België zou het in de nationale reeksen een absolute primeur zijn.”

Maar eerst ligt de focus op je carrière bij Anderlecht?

Heleen: “Op korte termijn hoop ik snel weer fit te geraken (Heleen sukkelde met een blessure aan de voet en is momenteel nog aan het revalideren, red.). Verder droom ik van nog eens een avontuur in het buitenland. Het voorbije halfjaar waren er aanbiedingen van Atletico Madrid, Espanyol en Fiorentina. Door omstandigheden is dat niet doorgegaan. Ik hoop zeker nog twee jaar op dit niveau te kunnen voetballen en het WK te halen en daarna zien we wel. Misschien gaan we na het WK wel voor een kindje, want de kinderwens is er wel, maar misschien ben ik over twee jaar nog fit genoeg om op het hoogste niveau te blijven presteren.”

Mario: “Het was altijd mijn droom om video-analist bij Club Brugge te worden. Mochten er aanbiedingen uit het buitenland komen, dan vallen die te overwegen. Ik zit echter bij de top van België en bij een topclub ga je niet zomaar weg. We weten trouwens van elkaar dat het met onze job mogelijk is dat er interessante aanbiedingen uit het buitenland komen. Samen verhuizen? Dat zal er waarschijnlijk niet inzitten, want in het vrouwenvoetbal zijn de contracten niet van die orde dat de partner kan meegaan, maar gelukkig bestaat Skype.”

Heleen: “We beseffen dat het in beide werelden ook heel snel gedaan kan zijn. Als er aanbiedingen zijn, willen we elkaar dan ook zeker niets in de weg leggen.”

In 2015 maakte je de overstap van Club Brugge naar Anderlecht. Is dat iets wat ook in het vrouwenvoetbal extra gevoelig ligt?

Heleen: “Om eerlijk te zijn heb ik daar niet veel van gemerkt en is die overgang vrij vlot verlopen. Het vrouwenvoetbal had toen ook nog niet zo veel belang, terwijl het nu wel in de lift zit. Moest je dezelfde stap binnen een paar jaar zetten, zal het misschien al iets harder aankomen. Beide clubs zijn overigens snel tot een akkoord gekomen.”

“Ik heb nog onder geen enkele hoofdcoach gewerkt die geen 20 keer naar dezelfde match keek” – Mario Ballegeer

Mario: “We bespraken het op voorhand wel met Michel (Preud’homme, toenmalig hoofdtrainer van de heren van Club, red.). Er stond toen net een onderling duel op het programma, dus gaf Michel de raad om met de communicatie omtrent de transfer te wachten tot na de topper.”

Waarom Anderlecht?

Heleen: “Na het mislukken van de BeNe League besloot Club Brugge om de damesploeg op het hoogste niveau op te doeken om volop in te zetten op de jeugdploegen en het voetbal aan de basis. Om mijn kansen bij de nationale ploeg gaaf te houden, moest ik wel naar een club op het hoogste niveau. Anderlecht kwam met een heel leuke aanbieding, gekoppeld aan een mooi project, dus heb ik eigenlijk niet lang moeten twijfelen. De aanpassing is uiteindelijk vlot verlopen. De omkadering is er heel professioneel, maar qua mentaliteit moesten er wel nog stappen gezet worden. In drie jaar is dat sterk geëvolueerd en kan ik er alleen maar positief over zijn.”

Krijgen jullie vaak opmerkingen over het feit dat jullie bij sportieve aartsrivalen aan de slag zijn?

Mario: “Het eerste dat ze zeggen is altijd: ‘Oei, dat is ook plezant bij jullie thuis’, maar verder valt dat allemaal wel goed mee.”

Heleen: “Ik ga bijvoorbeeld ook af en toe mee naar de spelershome van Club Brugge en in het begin kreeg ik wel eens een opmerking, maar dan kaats ik de bal gewoon terug. Moest Mario meegaan naar Anderlecht, zou dat misschien wel wat gevoeliger liggen.”

Hoe wordt er ten huize Jaques-Ballegeer naar een topper tussen Anderlecht en Club Brugge toegeleefd?

Heleen: “We blijven daar vrij rustig onder, maar naar een opstelling of andere tactische zaken moet ik zeker niet proberen vissen. Daar kan Mario echt niet tegen.” (lacht)

Mario: “Dat is veeleer een vorm van bijgeloof. Voor mij ziet de voorbereiding tegen Anderlecht er trouwens niet anders uit dan tegen pakweg Sint-Truiden, maar het blijft een speciale match en we mogen ons aan een leuke partij verwachten. Het zijn twee teams die willen voetballen en vooruit kijken, dus het kan sfeervol worden.”

Als video-analist moet je creatief zijn: “Ik moest de boom in en stond op het dak”

Een vreemd beeld tijdens de winterstage van 2015 in het Spaanse Sotogrande: Mario Ballegeer die met zijn camera rond de arm een boom beklimt. “We hadden een stelling besteld, maar die werd te laat geleverd. Toen Michel Preud’homme me vroeg om te filmen, kon ik niet anders dan in een boom te klimmen. Voor Philippe Clement moest ik op een internationaal tornooi in Oostduinkerke zelfs op het dak van de tribune kruipen. Het jaar nadien stond ik daar niet meer alleen, maar werd ik vergezeld door enkele videomannen van grote Engelse clubs als Arsenal en Tottenham.”

Jaques over de Red Flames: “Toekomst oogt rooskleurig”

Met al een 80-tal interlands op de teller is Heleen Jaques al jaren een certitude in de defensie van onze nationale damesploeg. “Alleen Aline Zeler doet als ouderdomsdeken met 100 caps nog net iets beter, maar misschien lukt het me nog om daar over te gaan”, aldus Heleen. De Red Flames zijn de kwalificatiecampagne voor het WK van 2019 in Frankrijk met drie zeges in evenveel matchen alvast goed begonnen. “De moeilijkste wedstrijden, zoals tegen Italië en in Roemenië, komen er wel nog aan. Na het EK kende iedereen weinig rust en dat speelt wel binnen de groep. Er zijn hier en daar wat kleine kwaaltjes, maar als we dat goed kunnen opvangen, mogen we de toekomst rooskleurig inzien.”

Als video-analist moet je creatief zijn: “Ik moest de boom in en stond op het dak”

Een vreemd beeld tijdens de winterstage van 2015 in het Spaanse Sotogrande: Mario Ballegeer die met zijn camera rond de arm een boom beklimt. “We hadden een stelling besteld, maar die werd te laat geleverd. Toen Michel Preud’homme me vroeg om te filmen, kon ik niet anders dan in een boom te klimmen. Voor Philippe Clement moest ik op een internationaal tornooi in Oostduinkerke zelfs op het dak van de tribune kruipen. Het jaar nadien stond ik daar niet meer alleen, maar werd ik vergezeld door enkele videomannen van grote Engelse clubs als Arsenal en Tottenham.”