Gauthier Ganaye: “Oostende heeft nood aan een positief verhaal”

Gauthier Ganaye: "Op vandaag behoren er slechts twee eigen jongeren tot de A-kern. Dat is te weinig. We mikken op een vijftal." (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

‘Executive president’. Dat is de officiële titel die de Fransman Gauthier Ganaye bij KV Oostende draagt. “Of ik nu directeur ben of CEO, dat doet er weinig toe. Het belangrijkste is dat deze club financieel stabiel wordt en een rustig seizoen tegemoet gaat.” De basis voor die doelstellingen legde hij in zijn eerste week aan de kust. Een overzicht.

Zaterdag

Ganaye ondertekent zijn contract bij KVO als executive president en is sportief én extrasportief de eindverantwoordelijke. “Ik voer alle onderhandelingen met spelers, medewerkers en sponsors. Frank Dierckens wordt trouwens géén ceremoniële voorzitter. We vullen elkaar goed aan, elk met onze eigen expertise. Frank heeft een groot hart voor deze club en zal KVO nog altijd vertegenwoordigen.” Met zijn 32 jaar is Ganaye jong, maar ervaren. “Ik begon als juridisch directeur en secretaris bij RC Lens toen ik 23 jaar was. Vier jaar later stapte ik over naar Barnsley en was tot voor kort president bij OGC Nice. Ik weet hoe we een evenwichtig budget moeten handhaven en run een club als een bedrijf. Het is spannend wanneer er een miljonair bij een club komt aankloppen, maar als succes uitblijft, bestaat de kans dat ze weer vertrekken. Dat is niet de manier van werken van investeringsgroep PMG (Paul Conway en Chien Lee, red.), noch van mij.”

Zondag

De Duitser Alexander Blessin (47) wordt aangeduid als nieuwe coach en komt over van de jeugd bij Red Bull Leipzig – een samenwerking met de Duitse topper sluit Ganaye trouwens uit. “Hij belichaamt onze visie: attractief voetbal, hoge intensiteit, counterpressing en aanvallende backs. Alexander werkte 8 jaar samen met Ralf Rangnick, die deze filosofie bij RB Leipzig ontwikkelde. Voor mij doet het er niet toe dat hij niet eerder als hoofdcoach actief was. Hij coachte bij de U19 jongeren die voor nationale (jeugd)teams uitkwamen. Vaak zijn dat betere spelers dan een doorsnee A-kern.” Jeugd is zowat hét codewoord voor Ganaye en co. “Jonge spelers zijn energiek, fitter en passen dus beter bij onze visie. Bovendien is het vanuit economische standpunt de enige manier om een club rendabel te maken: jongeren aantrekken, beter maken en met een meerwaarde verkopen.”

Maandag

Ganaye inspecteert het trainingscentrum en ontmoet medewerkers en personeel. “Tijdens de investeringsgesprekken kregen we al een beeld over hoe de club geleid werd. Dat kan je echter niet vergelijken met ter plaatse de werking gadeslaan. We nemen alles onder de loep, ook intern zal de organisatie er anders gaan uitzien.” Er staan ook enkele commerciële thema’s op de agenda. “Deze club heeft een enorm potentieel. Als enige club aan de kust, met een (lucht)haven, beschik je over troeven die sponsors én spelers over de streep kan trekken. PMG heeft ook een internationaal netwerk om uit te puren.” Ganaye blijft trouwens met zijn gezin in Rijsel wonen. “Oostende is maar een uurtje rijden. Ik heb de tijd nog niet gehad om Oostende te ontdekken, dat zal voor na de transferperiode zijn.”

Dinsdag

De gesprekken over de invulling van de sportieve staff gaan verder. “Om resultaten te behalen, willen we Alexander de beste omkadering bieden. Een nieuwe voetbalfilosofie betekent ook nieuwe gezichten. De komende dagen wordt veel duidelijk. Het is simpel: iedereen met de juiste mentaliteit en gedeelde visie om het project van KVO te doen slagen, is welkom.” Op persoonlijke dossiers wil Ganaye niet ingaan, al is wel duidelijk dat Jelle Bataille blijft. “Hij past in onze plannen voor volgend seizoen. (glimlacht) Nee, we gaan niet op zoek naar een nieuwe rechtsachter. Of Siani terugkeert? Ik ken hem en begrijp dat fans verliefd kunnen worden op zo’n speler. Wij gaan alvast voor de juiste speler op het juiste moment. (knipoogt) Misschien staat er straks wel een nieuwe Siani tussen de lijnen.” Ganaye wordt niet wild van het idee om spelers te huren. “Tenzij we een aankoopoptie kunnen bedingen, willen we geen meerwaarde op spelers gaan creëren voor een andere club. Maar we kunnen dit seizoen van die strategie afwijken, omdat de voorbereidingstijd vrij kort is.”

Woensdag

Een meeting met burgemeester Bart Tommelein. De stad is eigenaar van de voetbalgronden en is benieuwd naar de commerciële plannen en jeugdwerking. “We blijven de Sea’cademy verder ondersteunen. Gesprekken daarover lopen volop. Eigenlijk is het bij jeugdploegen de bedoeling dat spelers beter worden, bovenop het behalen van jeugdprijzen”, zegt Ganaye. “Dat er op vandaag slechts twee eigen jongeren tot de A-kern behoren (Bataille en D’Haese, red.), is eigenlijk te weinig. We mikken op een vijftal.” De stad volgt ook de afhandeling van het conflict met Versluys Bouwgroep over de sponsoring van het stadion. “Als iemand zijn rekeningen niet betaalt, moeten we actie ondernemen. Logisch. Of we zullen veranderen van stadionnaam? Misschien.”

Donderdag

De trainingsschema’s worden samengesteld, maar het is nog wachten op spelers. “Eerlijk, een Italiaan of Fransman vindt misschien sneller aansluiting bij de identiteit van KVO en de stad dan een Belg. Wij houden alle competities en transfermarkten in de gaten, en gaan voor de best haalbare speler. Belangrijk: de band met de fans. Als zij zien dat de spelers ervoor gaan – inzet, kansen creëren – gaan ze zich achter het team scharen. Neem nu Barnsley, een typische working class club. De supporters daar wilden vechtlust zien. Als een speler de bal verloor, konden ze helemaal wild gaan als diezelfde speler vijftig meter terugsprint en een tackle inzet. Verder moeten we als clubleiding ook aanspreekbaar zijn, toegankelijk. Eens een pint pakken met de coach in de stad, spelers die een handje toestoppen in een ziekenhuis of woon-zorgcentrum bijvoorbeeld. Zo maken we mensen terug trots op hun club. We moeten opnieuw een positief verhaal maken van KVO.”