Frans Schotte: “Samenwerking met Monaco is succesverhaal en niet gelimiteerd in tijd”

Frans Schotte is nog steeds een bezige bij in het bedrijfsleven. © BELGA
Redactie KW

Vlak voor de Brugse derby vond de voorzitter van de cvba van Cercle Brugge, Frans Schotte, het moment gekomen om de samenwerking met Monaco na anderhalf jaar én de terugkeer in 1A, waarvan inmiddels één vierde van de competitiematchen voorbij is, te evalueren. De Roeselarenaar, al lang gepensioneerd maar nog steeds een bezige bij in het bedrijfsleven, deed dat in aanwezigheid van trainer Laurent Guyot én algemeen directeur Marc Vanmaele.

“De evaluatie van de samenwerking met Monaco na anderhalf jaar is ongemeen positief. Die samenwerking kreeg gestalte toen we zeker waren dat het behoud in 1B verzekerd werd, dat is nog geen twee seizoenen geleden. De doelstelling vorig seizoen was altijd de promotie. We werden ook kampioen, de competitieformule noopte ons wel tot een dubbele finale met Beerschot Wilrijk, maar ook dat liep goed af. Die ambitie hebben we vorig seizoen nooit onder stoelen of banken gestoken, ook niet toen we in de eerste periode zo slecht gestart waren. Dit seizoen is de doelstelling om niet in degradatieproblemen te komen, het behoud te verzekeren en jonge spelers beter te maken”, klinkt het.

“We zijn goed gestart en met 9 punten uit 8 matchen en met een negende plaats in het klassement voldoen we aan die verwachtingen. We krijgen nu matchen tegen Club (uit), Charleroi (thuis) en Anderlecht (uit) en we speelden al tegen Standard, Gent en Genk, wat betekent dat we na elf matchen tegen de top zes en de PO1-ploegen van vorig seizoen zullen gespeeld hebben. Dan komt er een vierluik (tegenstanders zijn Waasland-Beveren, Kortrijk, Eupen en Moeskroen, red.) waarin we punten moeten pakken die ons opnieuw uit die onderste regionen moeten houden.”

Twee jeugdspelers in de kern

Intussen zijn er twee jeugdspelers die in de kern meetrainen, Robin Decostere en Charles Vanhoutte. “Ze kregen nog geen speelminuten, maar intussen ontwikkelen ze zich goed. Olivier Deman zat in de bekermatch op de bank, ook een eigen product dat een langdurig contract heeft. Op andere vlakken loopt het ook goed: onze jeugd kreeg het A-label en van de West-Vlaamse clubs zijn we met Club Brugge en Zulte Waregem bij de beste 12 die een eigen beloftencompetitie spelen, dus tegen toppers als Anderlecht, Club en Standard. Onze beloften staan in de buik van het klassement en doen het niet onaardig. Ook op niet-sportief vlak loopt het prima. Onze commerciële inkomsten zijn met 55 procent gestegen tegenover vorig seizoen, door meer BK 12-leden (de businesskring, red.) – van 110 naar meer dan 200 – en ook door verhoogde of nieuwe sponsorcontracten. Alleen een hoofdsponsor ontbreekt nog.”

Dit seizoen is de doelstelling om niet in degradatieproblemen te komen, het behoud te verzekeren en jonge spelers beter te maken

“Binnenkort beginnen we aan de bouw van een fitnesscentrum vlakbij het belangrijkste oefenveld zodat de revaliderende spelers en kine’s vlakbij het trainingscentrum zijn. We wierven ook een aantal medewerkers aan. Het secretariaat en meer bepaald het onthaal en de loketten voor kaarten worden verbeterd of vernieuwd en de fanbeleving, met het fandorp, vindt steeds meer zijn weg. De supporters komen met meer naar dit fandorp.”

Investeringen

“Tenslotte is het zo dat dit niet kan zonder investeringen. Monaco voldoet volledig aan zijn objectieven en ik ben er zeker van dat de ambitie nog hoger ligt. Die investering is natuurlijk iets wat ooit moet opbrengen en dan denk ik aan de meerwaarde van spelers. Dit seizoen is het behoud voldoende, in de volgende jaren zullen ze wellicht iets meer willen. Het is niet zo dat dit project van Monaco slechts voor vier jaar is. Het enige wat op papier staat is dat ze de eventuele verliezen van de eerste vier jaar, waarvan nu het tweede lopende is, zullen dekken. Het project van Monaco zelf heeft geen einddatum. Ik heb wat last dat ze Cercle wel eens Monaco B noemen, ik hoor niet dat ze dat OHL Leicester City 2 noemen, of Roeselare Reading 2, of Sint-Truiden een Japanse naam heeft. En ik denk dat wij van al die clubs misschien wel de beste ‘moederclub’ hebben. Cercle heeft zijn eigen identiteit, de lat wordt realistisch gelegd maar kan elk jaar wat hoger, dat is de ambitie van het gezamenlijk project.”

Akkoord met Club Brugge

Een uitsmijter was er nog over het stadion. “We krijgen het verwijt dat Club voor alle aanpassingen en verbeteringen opdraait, maar dat klopt niet. Over de velden bijvoorbeeld is er een akkoord dat wij volledig nakomen en dat ons jaarlijks een paar honderdduizend euro kost. Over de andere investeringen is het zo dat Club meestal twee derden voor zijn rekening neemt én wij een derde. Over de investeringen waarover beide clubs het absoluut als een noodzaak zien, wordt de rekening gedeeld, ik verwijs daarvoor naar het voorbeeld van het restaurant dat aangepakt is. Wat het stadion zelf betreft, wij moeten wachten op het vertrek van Club om Jan Breydel te verbouwen. In 2004 heeft Michel D’Hooghe gesproken over een nieuw stadion en vanaf 2006 is dat door Bart Verhaeghe in gang gestoken. Maar het loopt ellendig traag. Nu zijn het verkiezingen en blijft het windstil. De meeste partijen zien het nieuwe stadion van Club op de locatie Blankenbergse Steenweg wel zitten en sommige partijen staan ook achter ons project om dit stadion naar onze normen te heroriënteren, maar feit is dat zij niet de sleutel in handen hebben, wel de Raad van State die pas in juli 2019 definitief uitsluitsel geeft over de gewenste locatie van Club, en dat dit nu weer onder vuur ligt. En zelfs als die uitspraak positief is moet het werk van vergunningen aanvragen nog beginnen. We hebben geduld, maar dat is ook niet eindeloos. Als het niet rondkomt voor Club moeten we misschien proberen zelf een eigen project op poten te zetten voor een stadion dat voor ons geschikt is.”

Schotte was ook opgetogen dat er na drie jaar weer een derby is. “Dat maakt altijd iets los, bij supporters en bij iedereen die met het voetbal in Brugge betrokken is. Toen we een paar jaar geleden Anderlecht uitschakelden in de beker werd daar na een jaar niet meer over gesproken, nu weten de supporters nog goed hoe we Club uitschakelden in de beker, met Tom De Sutter en Stijn De Smet, later met Gudjohnson. Dat illustreert dat een derby bij Cercle meer leeft dan om het even welk duel tegen andere topploegen.”

(DACH)