Vorig seizoen was er na de winterstop bij de autoritaire leider Club Brugge opeens maar één gespreksthema meer: het zogenaamde schrijnende gebrek aan een scorende spits. Dit seizoen is het niet anders. Is er een lacune in de offensieve weelde van de landskampioen? Vijf vragen daarover aan Franky Van der Elst, Clubicoon en tv-analist.
1. Is het zogenaamde scoringsprobleem van Club Brugge niet een mythe waarin iedereen is gaan geloven, ook de spitsen zelf?
Vorig seizoen scoorde er maar één ploeg nog meer: AA Gent, dat met topscorer Jonathan David welgeteld één doelpunt meer maakte – maar wel vijftien punten minder pakte. David Okereke en Michael Krmencik zijn de duurste spitsen uit de clubgeschiedenis. De transferwaarde van Emmanuel Dennis en Krépin Diatta wordt op zo’n 20 miljoen euro geschat. Schaduwspits Siebe Schrijvers maakte er onder Ivan Leko twaalf, revelatie Youssouph Badji gaat een grote toekomst tegemoet en dan laten we nog Charles De Ketelaere buiten beschouwing. Moeten we niet juist van offensieve weelde spreken?
Franky Van der Elst: “Mja, er is veel keuze maar een zuivere doelpuntenmaker zit er niet tussen en ik vind: een spits van een topclub moet er minstens vijftien maken. Dennis, Diatta en Okereke zijn wel talentvol, maar vlot scorende spelers kun je ze niet noemen. Dennis deed het op Genk goed op de flank, maar hij is onvoorspelbaar voor hemzelf en voor zijn ploeggenoten.”
“Diatta is nog te onregelmatig en te vaak onduidelijk voor zijn medespelers. Ik vind dat ze beiden ook te weinig voor de goal opduiken. Wanneer er een doorbraak is aan de andere kant, moeten ze van hun flank sneller naar binnen komen. Okereke is wel goed begonnen maar verantwoordde zijn transferprijs van 8 miljoen nog altijd niet. Clement zegt nu dat hij iemand voor de flank is.”
“Krmencik viel sterk in tegen Beerschot, maar kreeg toch weer geen bal tegen het net. Hij scoorde nu wel met de nationale ploeg van Tsjechië. Hopelijk helpt hem dat wat, al vraag ik mij af hoe groot het geloof in hem nog is. Schrijvers is iemand die als tweede spits wel zijn goaltjes meepikt, maar ook bij hem is mijn gevoel dat hij onder Clement geen titularis zal worden. Badji is doelgericht, maar is nog maar achttien. Hij manifesteerde zich snel, maar het is afwachten hoe hij zich verder ontwikkelt.”
2. Bestaat wat jij noemt een zuivere doelpuntenmaker, een echte goalgetter nog wel?
Vorig seizoen scoorden slechts vijf spelers meer dan tien keer en daar zaten twee middenvelders tussen – Hans Vanaken en Lior Refaelov. Dit seizoen zijn de topscorers na vier speeldagen drie middenvelders (met elk drie goals): Xavier Mercier, Daan Heymans en Raphael Holzhauser.
Franky Van der Elst: “Ja, de echte goalgetter bestaat nog. Zie Mbokani: 35 jaar en nog altijd een goalgetter. Het heeft ook met de individuele kwaliteit van de spelers te maken. De tendens is dat de besten in onze competitie almaar sneller worden weggehaald. David zijn we op zijn twintigste al kwijt. Wesley was ook maar 22 toen hij vertrok.”
“Je moet tegenwoordig méér kunnen, maar het belangrijkste voor een spits is toch nog altijd scoren? Dat is toch zijn corebusiness? Ofwel moet je een soort Eijkelkamp zijn: een spits die een geweldig aanspeelpunt is en de bal links of rechts kan leggen voor een opkomende middenvelder én die er zelf ook nog minstens tien maakt.”
“Vanuit de tweede lijn scoren, is zeker ook een evolutie die zich voortzet. Vaak speelt de tegenstander gesloten, compact en is het voor de diepe spits moeilijker geworden. Dan zijn er middenvelders nodig die inkomen op ballen van de flank of die diep gaan wanneer er bij een snelle omschakeling nog ruimte ligt in de rug van de verdediging. Dat vraagt een groot loopvermogen en spelintelligentie en dat is ook niet iedereen gegeven.”
3. Is Okereke echt een flankspeler of zegt Clement dat om zijn suggestie om een nieuwe centrumspits te halen, kracht bij te zetten?
Franky Van der Elst: “In Genk ving Okereke Maehle goed op. Hij deed zijn verdedigend werk prima, dus was dat goed ingeschat van Clement. Maar thuis tegen Waasland-Beveren is een heel andere wedstrijd. Dan is het niet de bedoeling dan je de rechtsback van de tegenstander afstopt, maar goals maakt. Dan is er een andere Okereke nodig. Ik ben benieuwd of die rol op de flank echt voor hem is weggelegd.”
4. Voorin wisselt Clement vaak van spelers en van bezetting: wat is voor Club de beste combinatie?
Franky Van der Elst: “Dat is moeilijk in te schatten. Er is veel keuze en ik denk dat Clement elke week probeert de juiste combinatie te vinden. Wat ook mogelijk is, is Dennis centraal uitspelen, met Badji, zeker als er ruimte ligt in de rug van de verdediging. Schrijvers in de rug van een diepe spits vind ik ook een goeie optie. Maar ik mis iemand die daar incontournable is. Iemand die altijd diep in de spits staat.”
5. Club is op zoek naar nog een spits. Welke type moet dat zijn?
Franky Van der Elst: “Een type Wesley, omdat Krmencik dat voorlopig nog niet op die manier kon invullen. Een grote, sterke spits die een bal kan bijhouden en die – als er geen ruimte is – een bal van de flank kan binnen buffelen. Iemand van wie de rest profiteert en die zelf ook goals maakt.”
Eerste klasse A
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier