Ex-spelers RC en WS Lauwe blikken vooruit op derby

Redactie KW

Zaterdagavond is er opnieuw de Lauwse derby: Racing tegen White Star. Een prestigeduel dat geen van beide wil verliezen. De Statieploeg is er nog maar zelden in geslaagd om te winnen tegen de mannen van de ‘platse’. Samen met sportief manager Christophe Frénoi (RC Lauwe) en Christoph Van Elslande (WS Lauwe) blikken we vooruit.

Christophe Frénoi was in het verleden actief bij WS Lauwe. In de ‘magere’ jaren verliet hij het geel-zwarte schip, trok in bij buur Racing, werd er sportief verantwoordelijke. Christoph Van Elslande droeg als speler de geel-zwarte kleuren van White Star, speelde daarna ook één seizoen bij Racing, werd er tevens jeugdtrainer, later was hij betrokken bij het sportieve beleid. Ondertussen is hij T1 bij WS Lauwe.

De hoeveelse derby is het voor jullie?

Christophe Frénoi: “Ik ben ondertussen de tel kwijt geraakt. Het is begonnen toen we beiden in derde provinciale uitkwamen. In ieder geval, ik kan me niet herinneren dat we ooit konden winnen van White Star.”

Christoph Van Elslande: “Als trainer en in het kamp van White wordt het straks mijn vierde. De vorige drie eindigden telkens op een gelijkspel.”

Met een vierde plaats doet RC Lauwe het wel uitstekend.

Christophe Frénoi: “Dat is buiten alle verwachtingen. Dit seizoen hebben we nog nooit twee wedstrijden op rij verloren. Een eindrondeticket moet niet, maar het mag. Graag zelfs. Het zou de kers op de taart zijn.”

WS Lauwe heeft zich na een dipje wel goed herpakt?

Christoph Van Elslande: “Jammer dat onze uitstekende reeks vorige zondag tegen Damme onderbroken werd. Welke toverformule aan de basis lag van de spectaculaire wederopstanding? Met toveren had het niks te maken. Wel met hard werken en trainen in functie van de komende wedstrijd. Iedereen weet wat er van hem verlangd wordt. Of ik volgend seizoen mag verder doen? Graag, maar daar beslis ik niet over. Ik heb bewezen dat ik het kan, heb mijn ambitie nooit onder stoelen of banken gestoken.”

Blijkbaar wordt bij RC Lauwe onder de nieuwe voorzitter Freddy Callens hard gewerkt?

Christophe Frénoi: “We hebben een goed team, die bereid is om de handen uit de mouwen te steken. Vooral met de mensen van de jeugdwerking zitten we op een lijn. Dat is de grote verdienste van Freddy Callens. Hij is niet alleen de voorzitter van de eerste ploeg, ook die van de jeugd.”

Hoe groot is de rivaliteit tussen beide clubs?

Christophe Frénoi: “Dat is de jongste tijd veel minder dan vroeger. Het haatgevoel is verdwenen, heeft plaats gemaakt voor een meer vriendschappelijke omgang. En maar goed ook. Trouwens, de zon schijnt voor iedereen.”

Christoph Van Elslande: “Ik heb er nooit problemen mee gehad, ben trouwens in beide clubs actief geweest. Rivaliteit mag, maar het moet gezond blijven.”

Is het voor de eigen jeugdspelers moeilijk om de sprong te maken naar de eerste ploeg?

Christophe Frénoi: “De stap van gewestelijke jeugd naar de eerste ploeg is niet niks. Maar binnenkort hopen we met een eigen product te kunnen pronken. De 18-jarige Milan Debrabandere traint mee met de A-kern, heeft reeds op de bank gezeten. En er zijn er nog op komst. Hopelijk kunnen ze de stap zetten. Het zou een goed signaal zijn naar onze jeugd.”

Christoph Van Elslande: “Met Arne Allijns en Maxim Verhaeghe zitten er twee jongens uit eigen kweek in de wachtkamer. Beiden moeten nog altijd achttien worden. Als ze hard blijven werken, het nodige geduld kunnen opbrengen, wacht hen een mooie voetbaltoekomst bij White Star.”

Wat is jullie pronostiek voor zaterdag?

Christophe Frénoi: “Meer dan ons lief was, zaten we in het verliezende kamp. Deze keer willen we winnen. Ik hou het op een 2-1-zege.”

Christoph Van Elslande: “Na de nederlaag tegen Damme willen we uiteraard opnieuw aanknopen met een zege. Het maakt me niet uit wat de uitslag wordt. Alleen winnen is goed genoeg.”