EOTS en KW verkiezen de beste spelers en blikken vooruit op de terugronde

In Hotel Mercure in Rumbeke werd door enkele protagonisten uit het West-Vlaamse voetbal nog eens nagekaart over de eerste stemronde voor de verkiezing van EOTS-speler van het jaar. Alle trainers en kapiteins mochten hun stem uitbrengen en dat leidde in iedere van deze drie reeksen tot een tussenstand. “De spelers die op kop staan, hebben dat ook verdiend”, klinkt het. “En zoals bij de meeste verkiezingen doen de aanvallende spelers het het best.”


EOTS staat voor End of the Season. Met een party op het eind van het seizoen (zondag 29 april in Fabriekspand Roeselare) wil men een uitbundig einde breien aan de reguliere competitie. Op dat feest worden net als vorig jaar de beste spelers per reeks bekend gemaakt. Ook de beste doelmannen (clean sheets) en topschutters worden dit jaar gehuldigd, straks gaat men ook op zoek naar de EOTS-voetbalvrouw 2018. Voor de beste spelers per reeks komt er een stemming aan te pas. Van iedere ploeg mogen de trainer en kapitein hun beste drie spelers aanduiden, met de voorwaarde dat er niemand van de eigen ploeg mag genomineerd worden. Het gaat om spelers van de West-Vlaamse ploegen. In eerste provinciale zijn dat er uiteraard 16, in derde amateurklasse vier en in tweede amateurklasse zes teams.

Om halfweg de competitie de tussenstand wat te wikken en te wegen werden enkele ervaren mannen uit het West-Vlaamse voetbal door het EOTS-team uitgenodigd. Stefaan Tanghe maakte furore bij KV Kortrijk, Moeskroen en bij het Nederlandse Utrecht, schopte het tot Rode Duivel en bouwde een slot aan zijn carrière bij KSV Roeselare en BS Poperinge. Nu is hij actief bij WS Lauwe, de club die hij met enkele kompanen mee in leven hield en probeert te houden.

Patrick Rotsaert is nu sportief manager bij Mandel United (fusie tussen KFC Izegem en OMS Ingelmunster), maar was eerder al aan de slag in een gelijkaardige functie bij Cercle Brugge en KSV Roeselare. Heel wat van de genomineerde spelers kwamen eerder al op zijn scoutingslijstjes terecht.

Trainer Franky Dekenne verwierf als speler vooral bekendheid bij KSV Waregem en als trainer realiseerde hij een huzarenstukje door met RC Waregem naar tweede klasse te promoveren. Ondertussen was hij ook aan de slag bij tal van ploegen in het nationale voetbal. Tot voor kort was hij bij eersteprovincialer SK Oostnieuwkerke mee verantwoordelijk voor het bepalen van de uitbouw van de kern, nu probeert hij als vriendendienst tweedeprovincialer SV Anzegem uit de penarie te helpen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

EOTS begint ondertussen naam en faam te verwerven in het West-Vlaamse voetballandschap. Deel je die ervaring?

Stefaan Tanghe en Patrick Rotsaert: “Bij ons in de kleedkamer wordt er zeker al over gesproken.”

Franky Dekenne: “Dat klopt, maar een verkiezing is een individuele prijs, het teambelang moet voorop staan. Maar daar zullen de trainers wel over waken.”

Eerst onze blik eens werpen op de tussenstand in eerste provinciale. Daar gaat Nathaniël Lagrou van koploper Zwevezele aan de leiding voor het Oostkamps duo Canoot en Bonny.

Dekenne en Rotsaert: “Lagrou is een speler die enkele reeksen te laag speelt. Na zijn Nederlands avontuur bij HSV Hoek is hij terug op West-Vlaamse velden en dat is een goede zaak natuurlijk.”

Canoot en Bonny staan dicht bij een verlengd verblijf bij KSV Oostkamp…

Tanghe: “Het zijn nochtans jongens die het ook hogerop eens zouden kunnen proberen. Bij ons (WS Lauwe, red.) krijgen Vincent Oplinus en Klaas Lievrouw punten. Lecallier had daar misschien ook tussen kunnen staan, maar hij kende wel wat pech met blessures. En ook Nicolas Ducatteeuw had misschien wel een nominatie verdiend.”

Dekenne: “Munteanu stond in de belangstelling van Winkel en bij SK Oostnieuwerkerke is Van de Wouwer opnieuw goed voor een pak goals. Hij krijgt wel heel wat punten minder dan die andere topschutter Canoot. Opvallend vind ik dat Thomas Coopman van Wielsbeke geen punten scoort.”

En hoe zien jullie het verdere verloop van de competitie?

Tanghe: “Er zal niet veel te doen zijn aan Zwevezele denk ik. Oostnieuwkerke zal hen het langst moeilijk maken, maar het is niet de vraag ‘of’, maar ‘wanneer’ KSKV Zwevezele kampioen zal spelen.”

Dekenne: “En maar goed ook, het liep vorig jaar in laatste instantie al onbegrijpelijk verkeerd. Ze mogen dat hun voorzitter niet meer aandoen.”

In derde amateurklasse won Tim Van den Bogaerde voor Wervik vorig jaar het pleit, nu moet hij enkel Jeremy Brogniez laten voorgaan.

Tanghe: “Brogniez is een jongen die eigenlijk ooit in eerste klasse had moeten spelen. Die kan eigenlijk alles met een bal. Toen ik bij BS Poperinge terechtkwam, arriveerde hij daar ook. Op de eerste training had ik al in de smiezen dat het een uitzonderlijke voetballer was. Hij ‘poortte’ met sprekend gemak een tegenstander. Maar hij speelde eigenlijk vooral in de provinciale reeksen. Vreemd dat hij niet iets hoger zijn kans kreeg. Nu ja, als we een coopertest (een zo groot mogelijk afstand afleggen in 12 minuten, red.) deden eindigde hij wel als laatste. Het zit hem altijd wel ergens natuurlijk.”

“Wat ze in Knokke aan het presteren zijn grenst aan het onwaarschijnlijke”

Patrick Rotsaert: “Axel Harinck (23) komt eindelijk ook aan de oppervlakte. Via Club en Cercle Brugge trok hij naar AA Gent, maar raakte daar zwaar geblesseerd. In zijn twee seizoenen bij Winkel Sport raakte hij niet echt verder dan de beloften, mooi om te zien dat talent nu bij SCT Menen ontluikt. Ook David Cardon en Matt Demets komen van Winkel en doen het goed bij Menen. Ook in derde amateurklasse lopen wel spelers die hoger meekunnen, maar je zal er geen vijf uithalen die twee reeksen hoger kunnen meedraaien.”

Met 30 op 30 loodste Pascal Verriest zijn team naar de leidersplaats.

Dekenne: “Ook Wingene doet het niet slecht. Met een serieus budget, maar met voetbal dat vooral op een goede organisatie gestoeld is.”

Rotsaert: “Harelbeke doet het zo in tweede amateurklasse, je kan het wat vergelijken.”

Welke spelers konden jullie charmeren in tweede amateurklasse?

Rotsaert: “Debouver toont bij FC Gullegem dat hij een zeer goede voetballer is, bij ons is Michiel Clyncke natuurlijk al gegeerd wild.”

Dekenne: “Voor mij is Tamsin van Winkel Sport daar de beste speler.”

Rotsaert: “Ik heb hem nog gekend in mijn periode bij Cercle. Eigenlijk moest hij daar zijn kans gekregen hebben, maar ze wisten niet echt hoe met hem om te gaan. Maar hij kan zeker het niveau aan.”

Sparta Petegem doet onder leiding van Wim Van Acker (ex-FC Aarsele) het opnieuw uitstekend.

Dekenne: “Ze spelen haast altijd met dezelfde elf en al jarenlang is daar weinig verloop. Ze hebben nu met Tom Denoulet nog een Waregemnaar aangetrokken die daar ook vlot scoort. Maar het is vooral het collectief dat daar een grote rol speelt. Dirk Flo (ex-Wevelgem) zet daar mee de lijnen uit. Winkel Sport heeft ook een goede ploeg, misschien wel die met het meeste talent. Die zullen ook wel de eindronde spelen.”

Rotsaert: “Zij vragen alvast de licentie aan. Dat zullen wij met Mandel United ook doen. Sportief staan we nu nog niet op een plaats die recht geeft op eindrondedeelname, maar het zal er ook van afhangen hoeveel teams de licentie aanvragen.”

Harelbeke en Westhoek draaien mee met de top, Gullegem lijkt op een rustig seizoen af te stevenen en KM Torhout strijdt tegen de degradatie.

Rotsaert: “Hopelijk kan Torhout zijn hachje redden, maar waarschijnlijk zal dat via de barrages moeten gebeuren.”

Vorig jaar domineerde R. Knokke FC de reeks en leverde het met Alessio Staelens ook de EOTS-speler van het jaar. Nu staan ze tegen alle verwachtingen maar terecht op kop in de eerste amateurklasse.

Rotsaert: “Sterk wat voorzitter Vincent Van Honsebrouck en trainer Yves Van Borm daar neerzetten. En dat haast met allemaal jongens uit de streek.”

Kennerstrio over…

Ons kennerstrio Stefaan Tanghe, Franky Dekenne en Patrick Rotsaert weidde maar al te graag uit over diverse onderwerpen.

Gebrek aan fans en te kort aan budget

Tanghe: “Vroeger was WS Lauwe een traditieclub die gegarandeerd voor een volle tribune speelde. Nu hebben we in de derby tegen RC Lauwe nog wat volk, maar voor de rest moet je het niet proberen te rooien met de toegangsgelden.”

Rotsaert: “Op Rupel Boom zit nog wat volk, maar overal elders in de reeks zie ik even veel of weinig volk. Van de fans moet het budget niet meer komen en van de lokale beenhouder of bakker ook niet meer.”

Dekenne: “De massa zal nooit meer terugkeren, neem dat maar van mij aan.”

Ondertussen…

Het EOTS-debat vond plaats rond de jaarwisseling, ondertussen gebeurde alweer een en ander in de betreffende reeksen.

Eersteprovincialer VV Westkapelle liet deze week weten de stekker uit het eerste elftal te trekken.

Bij WS Lauwe (eerste provinciale) werd eerst duidelijk dat men volgend seizoen niet verder zou gaan met trainer Dirk Azou (ex-FC Gullegem), maar kort daarna werd met onmiddellijke ingang de samenwerking stopgezet. WS Lauwe had in de voorbereiding al afscheid genomen van Pascal Mestdagh, die staat ondertussen met VK Dadizele op kop in tweede provinciale. Dadizele trok ondertussen al enkele WS-spelers aan.

Bij RC Harelbeke (tweede amateurklasse) stapten enkel beheerraadsleden op, waardoor het financiële plaatje niet meer rond zal raken. Trainer Didier Degomme liet ondertussen al weten na dit seizoen te vertrekken. En ook de hele spelersgroep zal ongetwijfeld uitzwermen.

Beste spelers van het seizoen Stemmen en tussenstand na heenronde

EOTS en KW gaan op zoek naar de beste speler van het seizoen in eerste provinciale, derde en tweede amateurklasse. In een eerste stemronde na de heenronde mochten alle trainers en kapiteins van de West-Vlaamse ploegen hun stem uitbrengen. De top drie leverde voor een speler vijf, drie of één punt(en) op.

Eerste provinciale

Zwevezele

Trainer Kurt Bataille:1. De Groote, 2. Bonny, 3. Decock

Kapitein Tim Smolders: 1. Chateau, 2. Syx, 3. Vandamme

WS Lauwe

Trainer Dirk Azou: 1. Munteanu, 2. Cornelis, 3. De Deygere

Kapitein Klaas Hellebaut: 1. Munteanu, 2. Cornelis, 3. Vlieghe

Oostnieuwkerke

Trainer Jeffry Verhoeven: 1. Lagrou, 2. Bonny, 3. Canoot

Kapitein Jens Baekelandt: 1. Decloedt, 2. Ngabu, 3. Verheyden

Oostkamp

Trainer Dieter Lauwers: 1. Lagrou, 2. De Deygere, 3. Decloedt

Kapitein Kjell Langeraet: 1. Yagan, 2. Van de Wouwer, 3. Cool

Kortemark

Trainer Christ Vandevijvere: 1. Chateau, 2. Canoot, 3. Vlieghe

Kapitein Jonas Buyse: 1. Ghekiere, 2. Oplinus, 3. Kindt

Blankenberge

Trainer Steve Swaenepoel (T2): 1. Simoës, 2. Canoot, 3. Yagan

Kapitein Jurgen Debeer: 1. Lagrou, 2. Bonny, 3. Yagan

Wielsbeke

Trainer Bart Mauroo: 1. Canoot, 2. Oplinus, 3. Lagrou

Kapitein Pieter De Winter: 1. Canoot, 2. De Deygere, 3. Lagrou

Oostduinkerke

Trainer Didier Crombez: 1. Lagrou, 2. Cornelis, 3. Bonny

Kapitein Joren Vanlerberghe: 1. Canoot, 2. Lagrou, 3. Verheyden

RC Lauwe

Trainer Fanny Schamp: 1. Munteanu, 2. Ngabu, 3. De Groote

Kapitein Vincent Windels: 1. Cannoot, 2. Deveugele, 3. Ghekiere

Rumbeke

Trainer Geert Brouckaert: 1. Munteanu, 2. Canoot, 3. Vermaut

Kapitein Robin Deketelaere: 1. Munteanu, 2. Bonny, 3. Chateau

Westkapelle

Trainer Björn Cool: 1. Cornelis, 2. Bonny, 3. Yagan

Kapitein Senne Decloedt: 1. De Groote, 2. Provoost, 3. Vlieghe

Varsenare

Trainer Rik Bouckaert: 1. Buyse, 2. Bekaert, 3. Munteanu

Kapitein Steven Lampo: 1. Canoot, 2. Lagrou, 3. Longueville

Poperinge

Trainer Bram Lucker: 1. Bonny, 2. De Groote, 3. Vanacker

Kapitein Niels Bouten: 1. Provoost, 2. Van de Wouwer, 3. Feys

Boezinge

Trainer Joost Malfait: 1. Lagrou, 2. Delporte, 3. Lievrouw

Kapitein Matthijs Blancke: 1. Lagrou, 2. Bonny, 3. Canoot

Waregem

Trainer Enzo Vandewalle: 1. Buyse, 2. Provoost, 3. Vlieghe

Kapitein Brecht Ameye: 1. Bonny, 2. Provoost, 3. Delporte

Eernegem

Trainer Alain Vanhegen: 1. Munteanu, 2. Ngabu, 3. Bonny

Kapitein Andrew Bultijnck: 1. De Deygere, 2. Bonny, 3. Vlieghe

Tussenstand

Nathaniel Lagrou.  (foto VDB)
Nathaniel Lagrou. (foto VDB)

1. Nathaniël Lagrou (Zwevezele)38

2. Phil Canoot (Oostkamp) 36

3. Kelian Bonny (Oostkamp) 33

4. Dumitru-Cosmin Munteanu (Oostnieuwkerke) 31

5. Vincent Provoost (Zwevezele), Nick De Groote (Oostnieuwerke) en Hans Cornelis (Zwevezele) 14

8. Stijn De Deygere (Oostnieuwkerke) 12

9. Kévin Chateau (Poperinge)11

10. Jonas Buyse (Kortemark)10

11. Yves Ngabu (Zwevezele) 9

12. Zaven Yagan (Zwevezele) 8

13. Vincent Oplinus (WS Lauwe, Timothy Van de Wouwer (Oostnieuwkerke), Senne Decloedt (Westkapelle), Davy Ghekiere (Zwevezele) 6

17. Giovanni Franco Simoës (Zwevezele) en Mathieu Vlieghe (Wielsbeke) 5,

19. Renzo Delporte (Wielsbeke) 4

20. Bart Syx (Oostnieuwkerke), Corneel Bekaert (Oostkamp), Mathias Deveugele (Waregem)3

23. Jasper Verheyden (Oostkamp) 2

24. Aäron Decock (Oostduinkerke), Laurent Vandamme (Boezinge), Jens Kindt (Rumbeke), Nikolaas Vermaut (Oostkamp), Jonas Cool (Zwevezele), Gianni Longueville (Blankenberge), Mattias Van Acker (Varsenare), Matthias Feys (Blankenberge), Klaas Lievrouw (WS Lauwe) 1

Derde amateur

Wervik

Trainer Maxim Vandamme: 1. Brogniez, 2. Harinck, 3. Lahousse

Kapitein Frederic Fleurman: 1. Pecqueux, 2. Kissi, 3. Vanaudenaerde

Menen

Trainer Pascal Verriest: 1. Brogniez, 2. Van Den Bogaerde, 3. Van Fleteren

Kapitein Ward Vanaudenaerde: 1. Brogniez, 2. Van Den Bogaerde, 3. Kissi

Wingene

Trainer Angelo Paravizzini: 1. Cardon, 2. Vanelslander, 3. Bouchart

Kapitein James Lahousse: 1. Van Den Bogaerde, 2. Cardon, 3. Pecqueux

Vlamertinge

Trainer Yves Logie: 1. Lahousse, 2. Kissi, 3. Mahieu

Kapitein Kevin Pecqueux: 1. Fleurman, 2. Brogniez, 3. Lahousse

Tussenstand

Jeremy  Brogniez (Foto VDB)
Jeremy Brogniez (Foto VDB)© VDB VDB

1. Jeremy Brogniez (Wingene) 18

2. Tim Van Den Bogaerde (Wervik) 11

3. David Cardon (Menen) 8

4. James Lahousse (Wingene) en Michael Kissi (Wingene) 7

6. Kevin Pecqueux (Vlamertinge) 6

7. Frederic Fleurman (Wervik) 5

8. Arne Vanelslander (Vlamertinge) en Axel Harinck (Menen) 3

10. Denzel Van Fleteren (Wingene), Ward Vanaudenaerde (Menen), Teddy Bouchart (Wervik), Valentin Mahieu (Menen) 1

Tweede amateur

Mandel United

Trainer Lieven Gevaert: 1. Tamsin, 2. Vanfleteren, 3. Degrendel

Kapitein Efram Vansuypeene: 1. Vanfleteren, 2. Debouver, 3. Vandendriessche

Winkel

Trainer Danny Lavens: 1. Clyncke, 2. Debouver, 3. Vanneste

Kapitein Gunther Vanaudenaerde: 1. Clyncke, 2. Debouver, 3. Degrendel

Torhout

Trainer Bruno Debo: 1. Vanfleteren, 2. Tamsin, 3. Clyncke

Kapitein Thomas Depoorter: 1. Clyncke, 2. Vanfleteren, 3. Tamsin

Westhoek

Trainer Hugo Vandenheede: 1. Beyens, 2. Vandendriessche, 3. Clyncke

Kapitein Karel Ternier: 1. Tamsin, 2. Vandendriessche, 3. Clyncke

Harelbeke

Trainer Didier Degomme: 1. Debouver, 2. Y. Loisel, 3. Beyens

Kapitien Jens Noppe: 1. Debouver, 2. Clyncke, 3. Vanfleteren

Gullegem

Trainer Pascal De Vreese: 1. Clyncke, 2. Vanfleteren 3. Ternier

Kapitein Wim Vandoorne: 1. Clyncke, 2. Vanfleteren, 3. S. Oumedjeber

Tussenstand

Michiel Clyncke. (Foto VDB)
Michiel Clyncke. (Foto VDB)© VDB

1. Michiel Clyncke (Mandel) 31

2. Aaron Vanfleteren (Winkel) 23

3. Daan Debouver (Gullegem) 19

4. Nicholas Tamsin (Winkel) 14

5. Aaron Vandendriessche (Winkel) 7

6. Jasper Beyens (Mandel) 6

7. Yohan Loisel (Westhoek) 3

8. Arne Vanneste (Harelbeke), Karel Ternier (Westhoek) en Sofiane Oumedjeber (Mandel) 1

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.