Eerste sessie van Disney Project bij WS Desselgem lokt heel wat jonge voetbalsters

Redactie KW

Zondagvoormiddag ging in Desselgem de eerste van tien sessies van start in het Disney Project. Het opzet is om meer meisjes aan het voetballen te krijgen. Via de figuren uit The Incredibels 2 maken meisjes van vijf tot acht jaar op een speelse manier kennis met voetbal. Enkel WS Desselgem en SV Bredene mochten in West-Vlaanderen in dit nieuwe project stappen.

De inschrijvingen kwamen pas traag op gang, maar uiteindelijk klokte men af op 45. “Onze reclamecampagne hebben wij pas donderdag echt gestart”, vertelt Niki De Cock, coördinator meisjesvoetbal voetbal Vlaanderen. “Het is een gratis activiteit en er wordt werkelijk tot de laatste dag ingeschreven. Vandaag waren er trouwens nog enkele ouders die zich meldden.”

“Met 45 inschrijvingen heeft Desselgem toch wel de toon gezet. Daarvan namen er ruim dertig deel aan de eerste sessie. Omdat de groep zo groot is, wordt die vanaf volgende week uitgesplitst in een groep om 10 uur en een groep om 11 uur. Die sessies gaan eenmalig door in Beveren-Leie.”

Laura Waelkens en Pauline Tieberghien hadden de leiding. “Via de Disneyfiguren willen wij de kinderen laten proeven van het voetbal. Tot op vandaag hangt er nog te vaak een taboesfeer rond, alsof voetbal geen sport voor meisjes zou zijn. Wij willen het tegendeel bewijzen, maar hopen vooral dat ze er veel plezier aan beleven, want daar is het in de eerste plaats om te doen.”

positieve reacties

Wij gingen even polsen bij enkele van de kinderen, die bijgestaan werden door hun ouders. “Noëly Desmet, 4,5 jaar uit Deerlijk, was één van de eersten aan de inschrijvingstafel. “Ik ben een fan van superhelden en in de gang naar de sporthal herkende ik al enkele figuren. Ik ben erg sportief, want ik zwem, turn en doe ballet. Voorlopig gaat mijn voorkeur uit naar ballet, maar wie weet wordt het in de toekomst voetbal.”

Amilie Salembier (6) komt uit Harelbeke. “Op school wordt er erg veel over voetbal gepraat en ik verraste mijn ouders door te zeggen dat ik wilde beginnen voetballen. Voor ze mij echter inschrijven bij een club vonden ze het ideaal om mij hier even te laten proeven. Het plezante is dat hier alleen meisjes mogen deelnemen.”

“Als voetbalclub juichen wij dergelijke initiatieven toe” – Peeter Geerolf, jeugdcoördinator WS Desselgem

Ilena Samyn, 5 jaar uit Waregem, had al enkele activiteiten gevolgd van The Little Ball Village. “Ilena kon al proeven van verschillende sporten en wij zijn erg tevreden dat het voetbal hier eens in de kijker gezet wordt. De voetbalroots heeft ze ongetwijfeld van haar papa, die vroeger nog in Nederland gevoetbald heeft. Wij zijn benieuwd of zij haar draai zal vinden op het voetbalveld.”

Tijdens de sessie zagen wij niets dan tevreden gezichten bij de kinderen, maar ook op het gezicht van de Desselgemse jeugdcoördinator Peter Geerolf zag je een big smile. “Ergens hoop je natuurlijk op een groot aantal deelnemers, maar met 45 werden de verwachtingen toch wel overtroffen. Heel wat van die kinderen kwamen uit Desselgem, maar daar zal het feit dat kleuterjuf Laura Waelkens de sessie leidt wellicht niet vreemd aan zijn. Als voetbalclub juichen wij dergelijke initiatieven natuurlijk toe en het zou tof zijn mocht een vijfde van die kinderen blijven voetballen. Als club willen wij hen maar al te graag verder wegwijs maken in deze sport.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.