Eén cruciale vraag voor KV Oostende: kan het de zenuwen de baas?

© BELGA
Olivier Volckaert

Vanaf zondag spreken we in Oostende van een tijdperk vóór 18 maart 2017 en een tijdperk na die datum. Die bekerfinale is een ijkpunt in de Oostendse voetbalgeschiedenis.

Met een klein beetje overdrijven – en de mensen die mij kennen weten dat ik dat niet graag doe – is 18 maart ook een kantelmoment in de Oostendse geschiedenis tout court. Binnen 50 jaar hebben ze het nog over de finale. Voor Oostende is dit misschien wel ‘a once in a lifetime’. Maar laat nu net dat unieke zaterdagavond de grootste valkuil voor KV Oostende zijn. De stress, de intensiteit, de dolgedraaide fans… Kan KVO de stress en emoties de baas? Begint het niet verlamd en met flanellen benen aan de match? Voor Oostende is dit nieuw, Essevee stond al twee keer in de finale. Het heeft de ervaring. En vooral: het heeft al een beker op zijn palmares, psychologisch een voordeel bij het eerste fluitsignaal.

Eén cruciale vraag voor KV Oostende: kan het de zenuwen de baas?

Op papier is KV Oostende sterker dan Zulte Waregem. Véél sterker. Maar dat is van geen tel voor één match op een neutraal veld. Cruciaal zaterdag: grijpt KVO Essevee naar de keel? Dan heeft het een grote kans. Dury is tactisch een kraan en zal verrassen, maar Vanderhaeghe leerde toch ook al één en ander. Getuige de cruciale 0-1 in Genk in de halve finales. Door gedurfd offensief te beginnen met twee aanvallende middenvelders, Berrier en Vandendriessche, was Genk even het noorden kwijt. Oostende profiteerde maximaal en beukte op dat moment de poort naar de bekerfinale open. Neen, Oostende mag zaterdag niet afwachtend voetballen.

De inzet voor KV Oostende is zaterdag ook ongemeen hoog. Een allereerste trofee in de kast van Marc Coucke, een allereerste keer Europees voetbal, een play-off 1 zonder stress. Maar vooral: eeuwige roem. De match waar ze in Oostende binnen 50 jaar nog van zullen klappen. Kan KVO al die gedachten naast zich leggen zaterdag, dan wint het wellicht…

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.