De acht grootste uitdagingen voor KVO-voorzitter Peter Callant

© BELGA
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Sinds zijn aanstelling als voorzitter, ondertussen al bijna drie maanden geleden, sprak Peter Callant nog nooit uitgebreid met de pers. Nu doet hij dat wel. Wij maakten van de gelegenheid gebruik om hem enkele heikele punten voor te leggen.

1. Snoeien in de loonlast

Met een kern van 32 spelers is het algemeen geweten dat de loonlast bij de kustploeg aan de hoge kant is. Het zal dus een belangrijke taak zijn om daarin te snoeien. “Het budget voor de spelerskern blijft ongeveer gelijk”, legt Peter Callant uit. “We beschikken over een budget van om en bij de 18 miljoen euro en daar kan je leuke dingen mee doen.”

Nu staan er echter te veel spelers op de loonlijst die amper in actie kwamen. In de toekomst zal het dus belangrijk zijn om veeleer op kwaliteit dan op kwantiteit te focussen. Dat laatste kan immers voor onrust zorgen… “We zijn de volledige kern aan het doorlichten. Er zullen wel wat verschuivingen zijn, want met onze huidige kern is het op. Op financieel niveau moet er niet gesaneerd worden, op vlak van de spelerskern wel. De magie is weg.”

“Contracten zoals dat van Nicolas Lombaerts kunnen we niet meer geven en dat heeft ook geen zin. Het feit dat het vandaag iets minder goed gaat in de groep, heeft ook te maken met het verschil in verloning. Het is geen gezonde situatie als diegene die naast je zit in de kleedkamer drie keer zoveel verdient.”

2. Wie blijft? Wie vertrekt?

Aan het vertrek van Andile Jali kon KV Oostende nog maar weinig veranderen. De club betaalde ooit 1 miljoen euro voor de Zuid-Afrikaan en ziet hem nu gratis vertrekken. “Hij wou niet verlengen en was geblesseerd, dus beslisten we om hem eerder naar Zuid-Afrika terug te laten keren.”

Over de toekomst van goudhaantje Knowledge Musona is er nog geen duidelijkheid. “Na enkele maanden blessureleed is hij nu weer aan het trainen. Hij is één van onze betere – zo niet onze beste – speler. Ofwel vangen we een serieus bedrag voor hem, ofwel wordt hij de speler die volgend jaar het verschil moet maken voor ons. We doen hem zeker niet weg voor een appel en een ei.”

We beschikken over een budget van om en bij de 18 miljoen euro en daar kan je leuke dingen mee doen

Van Antonio Milic werd een paar maanden geleden al verwacht dat hij naar Anderlecht zou vertrekken. “Dat lees ik ook. Een deal is er nog niet, maar ik weet wel dat er interesse is van RSCA. Milic is een speler die in de etalage staat. Als Club Brugge met een hoger bod komt aankloppen, met veel plezier…”

Ook Joseph Akpala is einde contract, maar bewees dit seizoen wel nog van goudwaarde te kunnen zijn. “Voor jongens als Akpala staat de deur nog op een kier“, is Callant duidelijk.

3. Versterking zoeken

“We zijn bezig met een aantal nieuwe spelers die een absolute meerwaarde zullen betekenen. Heel veel onderhandelingen zitten in de laatste fase en ik verwacht er echt wel heel veel van. Ik reken op het voetbalverstand van Hugo Broos. In elke linie komt er versterking.”

De acht grootste uitdagingen voor KVO-voorzitter Peter Callant
© GF

Maar ook de eigen jeugdproducten verdienen misschien hun kans, zeker nu ze in Play-off 2 bewijzen over het nodige potentieel te beschikken. “Dat klopt en daar zullen we zeker rekening mee houden.”

Van de doelmannen mag er dan weer één iemand vertrekken. Colin Coosemans werd al genoemd als de nieuwe nummer 1. “Hij is een serieuze kandidaat, maar we zijn ook nog met een andere naam bezig. We willen een absolute topkeeper.”

Het feit dat het vandaag iets minder goed gaat in de groep, heeft ook te maken met het verschil in verloning

En huren bij een topclub? “Daar ben ik geen voorstander van. Wij kunnen kopen en dat is belangrijk om de toekomst te garanderen.”

4. Het dossier Lombaerts

De neteligste kwestie is misschien wel het dossier Nicolas Lombaerts. Met zijn loon kunnen er twee of drie spelers bekostigd worden, maar met zijn ervaring kan hij nog heel belangrijk zijn voor de ploeg. “Nicolas wil zelf nog een stapje hoger. Hij is een grote investering geweest en we hopen daarvan nog zoveel mogelijk te recupereren. Maar dat is niet alleen voor Nicolas zo, maar voor alle spelers. Het verlies aan kwaliteit zullen we compenseren door goed in te kopen.”

5. Hoe de rol als voorzitter invullen?

In zijn eerste maanden als voorzitter werd al duidelijk dat Peter Callant niet dezelfde publieke rol als zijn flamboyante voorganger Marc Coucke zal innemen. “Ik kick er niet op om in de schijnwerpers te staan. Ik hou van de achtergrond, de rust, de kalmte en zal geen liedjes zingen”, lacht Callant. “Ik wil mezelf niet stretchen naar het profiel van Marc. Authenticiteit is belangrijk.”

“De balans na de eerste maanden? Ik ben moe, maar tevreden. Het is super leuk, maar keihard werken. Ik ben een sterke beer en ik kan veel verdragen, maar dat is ook nodig. Ook mentaal moet je voldoende sterk zijn om die belangrijke opdracht goed in te vullen.”

6. De aandelen verder verkopen

De nieuwe voorzitter bezit 92 procent van de aandelen (de overige 5 en 3 procent zijn respectievelijk in handen van Versluys en Vanver), maar het is algemeen geweten dat Callant er nog een deel van kwijt wil.

De acht grootste uitdagingen voor KVO-voorzitter Peter Callant
© BELGA

“Ik zal nog 10 tot 20 procent van mijn aandelen verkopen. Ik ben er volop mee bezig. Er zijn nog twee tot drie lokale topondernemers die binnen de komende weken zullen volgen.”

7. Een duidelijk club-DNA creëren

Na het woelige seizoen en de snelle veranderingen die de club de afgelopen jaren doormaakte, is dit misschien het ideale moment om eens stil te staan bij het DNA van de kustploeg. Nu de grote geldschieter weg is, moet er misschien gedacht worden aan de waarden van vroeger?

“Net als in een bedrijf moet je ook bij een voetbalclub eerst het DNA bepalen. Ik wil die oefening maken en op zoek gaan naar de ziel van KV Oostende. We willen dat duidelijk overbrengen naar de spelers. De nieuwkomers zullen binnen het DNA van de club moeten passen.”

8. Wat met de sponsors?

Heel wat sponsordeals werden al vernieuwd, maar zal dat ook in de toekomst het geval blijven? “Op één sponsor na blijft iedereen aan boord.”

Ik hou van de achtergrond, de rust, de kalmte en zal geen liedjes zingen

Misschien vielen de meeste sponsors in het verleden voor de charmes en overtuigingskracht van meesterondernemer Coucke en overtuigt hij ze binnenkort om ook in Anderlecht te investeren? “Marc zal geen sponsors van KV Oostende afnemen, daarvoor is zijn emotionele band met de club te sterk.”

En Callant is zelf ook de verzekeraar van verschillende eersteklassers. “Mocht de vraag er komen om Anderlecht te verzekeren, zou ik het zeker overwegen. Ik blijf ook Cercle Brugge en andere sportclubs verzekeren.”

“Berlijnse muur tussen KV Oostende en Anderlecht”

KV Oostende moest extra uitleg verschaffen aan de licentiecommissie over de overname. “Er is geen verbondenheid met Marc Coucke en één van zijn vennootschappen. Dat heeft de commissie heel grondig onderzocht. Ik moet ook de komende jaren geen geld meer aan Marc. Er staat een Berlijnse muur tussen Oostende en Anderlecht.”

Er waren nochtans geruchten dat Peter Callant niet vermogend genoeg was. “Dat heeft me geraakt. Ik vind het jammer dat zo’n dingen verteld worden, maar dat moet je leren verdragen. De continuïteit op financieel vlak is verzekerd. KV Oostende heeft 0,0 euro schulden dankzij de kapitaalsverhoging via Marc Coucke. We hebben geen risico’s genomen en wisten dat ons dossier 100 procent waterdicht was.”

Toch werd er veel mist gespuid omtrent de details rond de overname. “Er zijn maar twee mensen die weten voor welke prijs ik KVO heb gekocht: dat zijn Marc en ikzelf. We hebben afgesproken om dat niet kenbaar te maken. Ik heb er veel geld voor betaald, maar voetbal heeft ook zijn waarde. Ik geloof in voetbal als hefboom om je klanten te soigneren. Bovendien is het businessconcept uniek. Sport zit in de bedrijfscultuur van Callant, dus is het geen toeval dat ik deze move heb gemaakt.”

Zal de kustploeg in de toekomst deals met Anderlecht bewust vermijden? “Neen, dat zeker niet, want er niets verkeerd met vriendschap tussen verschillende clubs. Met Anderlecht is er altijd een goede band geweest.