Dames Harelbeke B en Harelbeke C treffen elkaar voor het eerst

Stijn Vanneste (links, Ladies C) en Philip Pattyn (Ladies B) staan zondag tegenover elkaar. (Foto LLV)
Redactie KW

Harelbeke startte dit seizoen met twee nieuwe damesteams in derde provinciale. Komende zondag staan die twee ploegen voor het eerst tegenover elkaar. “Winnen is zeker mogelijk”, denkt Stijn Vanneste, trainer van het jeugdige C-team.

Toen Harelbeke dit seizoen met twee nieuwe teams begon, was de doelstelling duidelijk: “Harelbeke zou volgend seizoen graag een team in tweede provinciale hebben. Dan zijn we op alle provinciale niveaus van het damesvoetbal vertegenwoordigd: Harelbeke A in eerste, Harelbeke B in tweede en Harelbeke C in derde. Als wij volgend jaar willen overgaan naar tweede, moet er zondag gewonnen worden. Dan zal het nog moeilijk worden om te promoveren, maar zetten we wel een stap in de goede richting”, aldus een duidelijke Philip Pattyn, die het B-team coacht. Het B-team telt momenteel vijf punten minder dan de ongeslagen leider SV Wevelgem City.

Geen U16

Dankzij de overwinning tegen Avelgem B afgelopen zondag, klom Harelbeke B naar een derde plaats in het klassement. Harelbeke C staat momenteel zevende op acht punten van het B-team. “Ons team telt allemaal jonge meisjes. Na de winterstop komen er nog meisjes bij die te oud zijn voor de U13 en dus doorstromen naar mijn team. In Harelbeke hebben we immers geen U16-team meer. Het doel van onze ploeg is alle meisjes speelkansen te geven zodat ze nog kunnen groeien”, aldus de 24-jarige coach van het C-team uit Kuurne.

Stijn Vanneste acht zijn ploeg niet kansloos. “We hebben al mooie resultaten geboekt. Winst is zondag niet uitgesloten. Zo wonnen wij bijvoorbeeld tegen Rumbeke met 2-5 terwijl het B-team punten liet liggen. Het is alsof mijn team boven zichzelf uitstijgt als ze het tegen de betere teams moeten opnemen. Hopelijk gebeurt dit zondag ook.”

“Ik verwacht een gemoedelijke sfeer, want het zijn vriendinnen”

“Ik verwacht wel dat de sfeer gemoedelijker zal zijn dan tegen andere ploegen aangezien het toch vriendinnen zijn die het tegen elkaar opnemen. Al zal ik er wel op hameren om de match aan te pakken zoals elke andere match”, aldus Stijn. “We gaan ook tegen de B-ploeg ons aanvallend spel proberen spelen. Daarnaast zullen we ook moeten zorgen dat we de eerste 15 minuten zonder tegendoelpunten doorkomen aangezien we soms wel een kwartiertje nodig hebben om erin te komen. Jammer genoeg kunnen we momenteel niet op ons sterkste elftal rekenen. Zo moeten we onder anderen Annabel Himpe nog vijf weken missen.”

Philip Pattyn verwacht een faire en spannende match met zijn ploeg als winnaar. “De C-ploeg is een groep met goede, jonge speelsters en met een uitstekende coach. Maar wij kunnen daar ervaring tegenover zetten. We hebben een team met heel uiteenlopende leeftijden van twintigers tot bijna veertigers. Onze oudste speelster is 38 jaar. Op basis daarvan meen ik dat wij het laken naar ons toe zullen kunnen trekken. Ons voetballend vermogen is volgens mij ook iets beter, maar onze C-ploeg is grote stappen vooruit aan het zetten”, aldus de 51-jarige trainer uit Deerlijk, die eerder al ervaring opdeed bij de jeugd van Deerlijk. Later trainde hij ook de dames van Davo Waregem, waar zijn dochter Charlotte Pattyn voetbalde. Bij Harelbeke voetbalt Charlotte onder het goedkeurend oog van papa en trainer Philip.

Zelf bij de beloften

Stijn heeft daarentegen nog niet veel trainerservaring. “Eerder heb ik nog de U10 van Heule gecoacht, maar na een seizoen ben ik daarmee gestopt. Toen mijn nicht Lisa Vanneste, die bij het A-team voetbalt, liet weten dat ze bij Harelbeke dringend nog op zoek waren naar een trainer, heb ik besloten om hen uit de nood te helpen. Ik doe dit liever dan de jeugd.” Vanneste speelt zelf bij de beloften en soms het eerste team van Heule. “Vanuit de trainingen die ik zelf krijg, haal ik mijn oefeningen. Ook mijn vader (Gino Vanneste, red.), die jeugdtrainer en jeugdcoördinator is bij Heule, geeft mij soms tips.”

Voor zondag durft Stijn zich aan pronostiekje te wagen: “1-2 voor ons, al maakt het resultaat niet zo veel uit. Zolang we maar getoond hebben dat we niet zomaar de C-ploeg zijn”, besluit hij. Ook Philip verwacht een kleine overwinning. “Pronostikeren is altijd moeilijk, maar ik denk een 3-2-overwinning voor mijn team”, sluit hij af. (AHB)

Zondag 18 november om 13.30 uur: SW Ladies Harelbeke B – SW Ladies Harelbeke C.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.