Knack Volley op recordjacht in bekerfinale

© (Foto VDB)
© (Foto VDB)
Redactie KW

Zondag 21 februari wordt in de Lotto Arena in Antwerpen de nationale bekerfinale gespeeld tussen de aartsrivalen Knack Roeselare en Greenyard Maaseik. Knack kan mederecordhouder worden in aantal nationale bekers maar ook een record scherper stellen.

Volley Belgium, het vroegere Koninklijke Belgische Volleybalverbond, bestaat sinds oktober vorig jaar 75 jaar want werd in 1945 opgericht. Vanaf het seizoen 1967-1968 werd er naast de nationale competitie ook een bekercompetitie ingericht. Brabo Antwerpen was de eerse bekerwinnaar, Rembert Torhout won de volgende drie bekerfinales. Greenyard Maaseik dat veertien bekers in de trofeeënkast heeft staan is recordhouder. Knack Volley telt ondertussen dertien bekers en kan, mits winst zondag, mederecordhouder worden. Rembert Torhout haalde zes nationale bekers, Ibis Kortrijk kwam aan vijf stuks.

Knack Roeselare speelde zijn eerste bekerfinale in 1984. Knack, met Iwaniak als trainer-coach, verloor in en tegen Herentals met 3-1. Verleden jaar speelde Knack Volley zijn achttiende bekerfinale en won 1-3 van Lindemans Aalst zijn dertiende beker.

In tien van die achttien finales was aartsrivaal Maaseik de bekeropponent. Knack won er zeven van. Knack Volley vestigde verleden jaar een record door voor de vijfde keer op rij de beker te winnen. Daarmee onttroonde het Maaseik dat de beker vier keer opeenvolgend veroverde. Met zes bekers op rij kan dat record zondag alvast scherper gesteld worden.

Drie spelers binnen de huidige Knack-kern werpen alvast een pak bekerervaring in de strijd. Zowel Hendrik Tuerlinckx (33j – 13de seizoen Knack – 6 titels en 7 bekers in 9 finales) als Matthijs Verhanneman (32 j – 13de seizoen Knack – 6 titels en 6 bekers in 8 finales) en Pieter Coolman (31 j – 9de seizoen Knack – 5 titels en 6 bekers in evenveel finales) lonken naar een zesde beker op rij.

“Dat wij weer volleybalgeschiedenis kunnen schrijven zorgt wel voor extra-motivatie”, zegt Hendrik Tuerlinckx. “Het is niet dat wij wakker liggen van dat cijfermateriaal, je wil altijd winnen. Maar als de finale dichterbij komt motiveert dat clubrecord vestigen toch wel extra. Dat kan voor dat ietsje meer naar de zesde beker op rij en een scherper stellen van onze eigen prijzenlijst zorgen.”

De herenfinale Knack Roeselare – Greenyard Maaseik wordt zondag zonder publiek gespeeld, er komt wel een liveverslag via ‘Sporza op zondag’ vanaf 13.30 uur. Ook de vrouwenfinale VT Oudegem – Asterix AVO Beveren die om 17uur begint wordt rechtstreeks uitgezonden.

(RBD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.