Pieter Devoldere (KFC Lichtervelde) stopt na zestien jaar provinciaal voetbal: “Afscheid is toch wat dubbel”

Pieter Devoldere is aan zijn negende seizoen bezig bij de blauw-witten. © Kurt Desplenter Foto Kurt
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Een tiende en laatste seizoen in het shirt van KFC Lichtervelde was een klein beetje het doel van Pieter Devoldere (36). Dat jubileumjaar komt er niet. De centrale verdediger neemt eind april afscheid van het provinciaal voetbal.

Opgeleid bij KM Torhout, daarna één seizoen in tweede provinciale met FC Veldegem, nadien vijf jaar SK Torhout in tweede en eerste provinciale, één jaar Excelsior Zedelgem en nu seizoen negen bij KFC Lichtervelde. Dat zijn de clubs waar Pieter Devoldere, geboren en getogen in de Sparrestede, speelde.

“Bij mijn moederploeg KM Torhout stootte ik door tot de A-kern in derde nationale”, blikt Devoldere terug naar het einde van z’n tienerjaren. “Op dat niveau speelde ik een aantal matchen. Als vervanger van een geblesseerde of geschorste titularis. Ik besefte dat nationaal voetbal voor mij iets te hoog gegrepen was. Om meer minuten te maken, verhuisde ik naar Veldegem.”

Na één seizoen hield hij het in Veldegem voor bekeken en begon hij aan een campagne van vijf jaar bij SK Torhout. “Aan het einde van het seizoen 2010-11 dwongen we via de nacompetitie de promotie naar eerste provinciale af”, weet Devoldere. “Na de degradatie uit eerste speelden we in tweede nog eens kampioen, maar SK Torhout hield op te bestaan.”

Alles gespeeld

Daarna begon Devoldere, schrijnwerker bij Exterior Living in Hooglede, aan een lange periode KFC Lichtervelde. Hij is aan z’n negende campagne bezig en klom met de club van derde naar tweede. Na wedstrijden thuis tegen De Haan, uit bij Koekelare en thuis tegen Oudenburg hangt Pieter Devoldere – tenzij een eindrondeticket wordt veroverd – de voetbalschoenen aan de haak.

“Eindronde halen kan nog altijd. Als het kan, laten we dat niet liggen”

“Er kwamen te veel signalen dat het volgend seizoen het jaar te veel kon worden”, verduidelijkt kapitein van Lichtervelde. “Op sportief vlak gaat het nochtans nog altijd goed. Dit seizoen miste ik nog geen enkele wedstrijd, liep geen blessure op en pakte maar één gele kaart. Soms voel ik me een beetje stijf, maar daags na een match heb ik geen probleem om uit bed te springen. Mijn beslissing om te stoppen is een beetje dubbel. Vanuit het clubbestuur kwamen er te veel signalen dat het tijd was om af te haken.”

Toch hoopt Devoldere op een mooi afscheid. Door het verlies bij Dosko Sint-Kruis ligt Lichtervelde een beetje uit koers voor de derde periodetitel. Want vier punten achterstand op periodeleider VV Koekelare. “Voor de competitiestart mikten we op een rustig seizoen, vooral omdat we de voorbije jaren steeds lang wachtten op zekerheid over behoud in tweede”, verduidelijkt de ervaren verdediger. “Tegen enkele topploegen uit de reeks boekten we mooie resultaten. Eindronde halen kan nog altijd. Als het kan, laten we dat niet liggen.”

Wat zou betekenen dat Pieter Devoldere z’n carrière met enkele matchen kan rekken. Met nacompetities heeft hij in zestien seizoenen provinciaal voetbal heel wat ervaring opgebouwd. “Een eindronde kunnen afsluiten met promotie, dat zijn altijd mooie momenten”, geeft hij toe.

Afscheid papa

Toch kiest Devoldere voor een ander topmoment uit z’n voetbalcarrière. “Ik verloor twee jaar geleden mijn vader, hij mocht slechts 63 jaar worden”, verduidelijkt hij. “De manier waarop ik in die periode bij KFC Lichtervelde werd opgevangen zal me altijd bijblijven. Dan heb ik beseft dat ik deel uitmaak van een echte vriendengroep. De steun die ik toen kreeg was hartverwarmend.”

“Hoe ik bij KFCL werd opgevangen na het verlies van mijn vader blijft altijd bij”

Aan het voetbal houdt hij heel wat goeie vrienden over. Toch ziet het er niet naar uit dat hij in het voetbal zal blijven. Trainerscursussen volgde hij nog niet, dergelijke opleidingen staan niet in z’n agenda. “Trainer worden zat lang in mijn achterhoofd, maar momenteel heb ik niet de ambitie om iets in die richting op te starten”, benadrukt hij. “Ik ga me nog enkele weken focussen op het sportieve. Daarna zien we wel.”

In tweede provinciale A moet aan de top nog alles worden beslist. Het verschil tussen leider Jong Male en dichtste achtervolger KWS Houthulst is herleid tot één punt. “Houthulst beschikt aanvallend over hele sterke spelers”, weet Devoldere. “Terwijl Jong Male in de breedte veel kwaliteit heeft. Dat wordt, denk ik, de kampioen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier