Top100 West-Vlaamse sporters: van Tessa Wullaert (10) tot dé absolute topper van 2016
Sportliefhebbers zijn in 2016 serieus in de watten gelegd! Club Brugge kampioen, het EK, olympische helden… Stof genoeg om de 100 beste West-Vlaamse sporters in een lijstje te gieten. Geniet tien dagen mee van deze wervelende countdown naar de absolute nummer 1 van het sportieve topjaar 2016!
Tessa Wullaert (voetbal)
10
Tessa Wullaert (23) uit Sint-Baafs-Vijve is het uithangbord van onze Red Flames. De dochter van Franky Wullaert en Joke Derweduwen plaatste zich met de nationale damesvoetbalploeg voor het eerst voor het EK dat volgende zomer in Nederland plaatsvindt. In de kwalificatieronde had de spits met vier goals en negen assists een voet in bijna de helft van de gemaakte doelpunten. Ondertussen verzamelde ze ook haar 50ste cap. Met haar club VfL Wolfsburg werd ze in haar eerste buitenlandse seizoen tweede in de Frauen Bundesliga en won ze de Duitse beker. Tessa speelde ook de finale van de Women Champions League tegen Olympique Lyon en dwong daarin met een assist verlengingen af. Er werd echter na penalty’s verloren.
Veerle Dejaeghere (atletiek)
9
Op haar 43ste mocht Veerle Dejaeghere naar haar derde Olympische Spelen. Na Sydney 2000 (1.500 meter) en Peking 2008 (3.000 meter steeple) liep de AVR-atlete uit Ardooie vorige zomer de marathon in Rio. Een tijd onder de 2u.30′ was haar doel, maar door de zware omstandigheden die dag in Rio, met temperaturen boven de 30 graden en een hoge luchtvochtigheidsgraad, lukte het niet. Toch mogen haar 47ste plaats als beste Belgische en haar tijd van 2u.37’39” zeker gezien worden. De lerares ging daarvoor wel bijzonder diep en nam intussen (definitief ?) afscheid van het veldlopen. Dejaeghere zal wel nog deelnemen aan stratenlopen waar ze haar woordje nog wil meespreken.
Timothy Dupont (wielrennen)
8
Wielrenner Timothy Dupont (29) uit Bredene heeft een uitstekend seizoen achter de rug. Met 17 overwinningen, waaronder de slotrit van de Driedaagse van West-Vlaanderen, Nokere Koerse en het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp, kroonde de derdejaarsprof van Veranda’s Willems zich tot internationaal zegekoning voor onder meer Peter Sagan, Marcel Kittel en Bryan Coquard. Bovendien werd Dupont in november door Krant van West-Vlaanderen uitgeroepen tot IJzeren Briek 2016, de beste West-Vlaamse profrenner van het voorbije wegseizoen.
Louise Carton (atletiek)
7
De 22-jarige Oostendse Louise Carton toonde zich ook in 2016 outstanding in het veldlopen. Ze pakte voor het tweede jaar op rij de Belgische titel én de eindzege in de CrossCup, enkel het Europees kampioenschap in Italië viel door krampen in het water. Ook op de piste blijft de nationale belofte van het jaar progressie maken, zo debuteerde ze op het EK in Amsterdam bij de seniores en nam ze deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op de 5.000 meter. Voor het BK op die afstand paste ze zelfs wegens een gebrek aan concurrentie, hét bewijs van haar overmacht in eigen land.
Emma Meesseman (basketbal)
6
Emma Meesseman (23) heeft nog maar eens een topseizoen achter de rug. De Ieperse verhuisde in het begin van dit jaar van Spartak Moskou naar de Russische topclub UMMC Ekaterinburg, waarmee ze enkele maanden later de Euroleague won, zeg maar de Champions League van het basketbal. Het WNBA-seizoen werd een ontgoocheling, want met Washington Mystics slaagde Meesseman er niet in om de play-offs te halen. Dat maakte ze enkele maanden later echter ruimschoots goed door de Belgian Cats voor het eerst in tien jaar naar het EK te leiden.
Delfine Persoon (boksen)
5
In januari wordt de agente uit Gits 32 jaar, op 2016 kijkt ze toch wat terug met gemengde gevoelens. Sportief was er eigenlijk weingi aan de hand, want ze bleef haar wereldtitels handhaven. In juni klopte ze in Schiervelde ‘Black Mamba’ Christina Linardatou, op 11 november bleek Ruth Aquino een zeker huichelgehalte te herbergen, zij ging meteen liggen. En daar voelde Delfine zich voor haar fans niet blij mee natuurlijk. Er is ook nog de slepende blessure aan haar hand en de hectiek in haar job. Maar in 2017 mag ze uitkijken naar de een nieuwe bokshal die in Wingene zal neergepoot worde en waar ze met haar club terecht kan.
Ann Wauters (basketbal)
4
De 36-jarige basketbalster uit Bellegem beleefde weer een jaar om U tegen te zeggen. In mei schreef de vijfvoudig Europees speelster van het jaar met Castors Braine de Belgische titel bij op haar palmares, in oktober mocht ze voor het eerst ook in de WNBA de titel vieren. Met Los Angeles Sparks lukt het in haar negende Amerikaanse campagne. En niet onbelangerijk, samen met de die vele andere West-Vlamingen zette ze de Belgian Cats mee op weg naar EK-kwalificatie. In 2017 gaat ze in Turkije aan de slag.
Philip Milanov (atletiek)
3
De Brugse discuswerper Philip Milanov (25) geniet nationale bekendheid sinds zijn zilveren plak op het WK in 2015, maar bevestigde zijn status ook het afgelopen jaar. Op 6 mei verbeterde hij in Doha zijn eigen nationaal record tot 67,26 meter en in juli veroverde hij zilver op het Europees kampioenschap in Amsterdam. Hij trok als medaillekandidaat naar de Olympische Spelen, maar greep er als negende net naast een olympisch diploma. Die teleurstelling lijkt echter achter de rug te liggen, want op de BOIC-stage in november liet Milanov een trainingsworp van maar liefst 70,80 meter noteren.
Hannes Obreno (roeien)
2
In 2016 maakte sportminnend België kennis met Hannes Obreno (25) uit Dudzele. Hij ontving pas laat zijn ticket voor de Olympische Spelen, maar de voormalige wereldkampioen bij de U23 zette die kwalificatie wel meteen kracht bij. Begin juli won de skiffeur namelijk de prestigieuze Henley Royal Regatta, een 150 jaar oude race op de Thames, na een rechtstreeks duel met olympisch kampioen Drysdale. Een maand later verlengde Drysdale zijn olympische titel, maar Obreno pakte bij zijn olympisch debuut wel een erg knappe vierde plaats.
Stoffel Vandoorne (autosport)
1
De 24-jarige Rumbekenaar topt deze lijst. De vorige jaren grossierde hij in de titels, zo werd hij ook GP2-kampioen. Afgelopen seizoen was hij reserverijder bij McLaren en door de blessure van Fernando Alonso werd hij inderhaast naar Bahrein gevlogen om er zijn eerste F1-race te betwisten. Hij ontgoochelde niet en pakte meteen een punt. Het eerste voor McLaren van het seizoen. Zijn grootste overwinning kwam er toen hij begin september vernam dat hij in 2017 Jenson Button mag opvolgen in het McLaren-team. De prestatie dwingt des te meer respect af omdat Vandoorne dat doet zonder het geld van sponsors, maar puur op talent.
Top 100 Sporters van 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier