Jean-Michel Dewitte uit Wervik werd wereldkampioen in het bankdrukken tijdens het WK van de WDFPF (World Drug Free Powerlifting Federation) in het Nederlandse Aalsmeer. Hij brak er ook zijn wereldrecord. Voor de Wervikaan, die eerder dit jaar ook Europees kampioen werd, is het een mooie bekroning voor het harde werk en een eerbetoon aan zijn overleden vader.
Jean-Michel Dewitte (41) komt uit Wervik. Het powerliften zit duidelijk in de genen. “Mijn vader Ivan beoefende deze krachtsport en hij werd 30 keer Belgisch kampioen”, vertelt Jean-Michel. “Als hij dat nooit gedaan zou hebben, had ik deze hobby wellicht ook nooit uitgeoefend. Ik heb dus veel aan hem te danken.”
Zijn eerste wedstrijd was op zevenjarige leeftijd. “Ik herinner me het nog goed. Dat was een buitenwedstrijd in Park Ter Walle in Menen. Doorheen de jaren ben ik het blijven doen met mijn vader als grote voorbeeld. Mijn vader had een eigen club, maar overleed enkele jaren geleden. Zo zette ik samen met een zestal vrienden de club Powerlifting Club Sandow (dit verwijst naar bodybuilder Eugen Sandow, red.) voort. Ik heb thuis een ruimte waar ik elke maandag, woensdag en vrijdag train. Het is een drukke combinatie met mijn job, maar het is een echte passie.”
Drugvrij
Jean-Michel sport bij de World Drug Free Powerlift Federation. “Ik ben al verschillende keren gecontroleerd. Mijn leeftijdsgroep is de M1, van 40 tot 45 jaar. Vanaf 45 jaar hoor je tot de M2.”
Na verschillende Belgische titels waagde Jean-Michel zich dit jaar voor het eerst ook aan het EK en WK, met succes. “Ik wilde het graag eens op het internationale toneel proberen. Met mijn Belgische titel kon ik mij hiervoor kwalificeren. Het was toevallig dat deze internationale wedstrijden allebei in de buurt waren dit jaar. Het EK fullpower was in het Antwerpse Merksem. Daar moesten we dus de drie bewegingen uitvoeren – bankdrukken, kniebuiging en deadlift – en ik kon er de Europese titel pakken bij de M1.”
Vorig weekend volgde het WK in het Nederlandse Aalsmeer, zo’n 30 kilometer onder Amsterdam. “We vertrokken de dag ervoor, want om 7.30 uur begon de weging al. Ik doe mee in de categorie -60 kilogram. Rond mijn 20ste zat ik even in de -56, maar de voorbije jaren zat ik altijd bij de -60. Na de weging konden we terecht in de oefenruimte om op te warmen. Op het WK was het een internationaal gezelschap met naast Belgen, deelnemers uit Australië, Italië, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Moldavië … De jongste was 14 jaar, de oudste 80.”
“Misschien stop ik nu wel op een hoogtepunt. Ik ben er nog niet uit”
“Op het WK was het enkel bankdrukken, toch wel mijn specialiteit van de drie bewegingen. Mijn doel op het WK was wereldkampioen worden met een wereldrecord en dat is me gelukt. Daar begon ik met 97,5 kilogram en daarna volgden 102,5 en 106 kilogram. Mijn 106 kilogram was goed voor een nieuw wereldrecord. Ik deed een halve kilo beter dan mijn vorige wereldrecord.”
“Op het EK fullpower bankdrukte ik 107,5 kilogram maar dat is een apart klassement. Het toont wel aan dat er nog marge is. Ik ben heel blij met mijn prestaties. Bij mijn eerste deelname meteen de wereldtitel pakken, is heel mooi. Dit zal me altijd bijblijven. Het harde werk levert iets op en deze wereldtitel is een eerbetoon aan mijn vader. Ik hoop ook om een voorbeeld te zijn voor onze club. Het is nu aan de rest om in mijn voetsporen te treden.”
Toekomst
Voor de komende doelen is het nog even afwachten. “Nu is het vooral nagenieten. Ik word enorm gesteund en ontving veel felicitaties. Nu doe ik het even rustiger aan, deze week waren er geen trainingen. Ook op de lange termijn heb ik nog geen plannen. Er zitten verschillende scenario’s in mijn hoofd.”
“Ook een powerliftpensioen behoort tot de mogelijkheden. Het is nog niet beslist, maar nu zou ik kunnen stoppen op een hoogtepunt. Anderzijds zou ik ook wel mijn wereldtitel willen verdedigen. Ik weet echter nog niet waar dat zal zijn volgend jaar. Onze sport is een hobbysport, waardoor je alles zelf moet bekostigen. Je moet er dus niet enkel op fysiek vlak iets voor overhebben”, geeft Jean-Michel Dewitte nog mee.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier