Broer van Emma en Kim: “Wat onze zussen presteerden is gewoon te gek voor woorden”

Redactie KW

Thijs Meesseman (broer van Emma) en Robin Mestdagh (broer van Kim (en van Hanne)) spelen zelf basketbal, maar doen dat zonder problemen in de schaduw van hun bekende zussen. Ze genieten ook volop mee met van hun successen, zoals de WNBA-titel die de twee Ieperse zopas behaalden. “Wat we hen toewensen? De Olympische Spelen.”

Thijs Meesseman (25) is de broer van Emma en speler bij Melco Ieper Four in derde provinciale

Robin Mestdagh (31) is de broer van Kim en speler bij Gent Hawks in Top Division One

Waar was jij toen je zus de beslissende WNBA-finalematch won?

Thijs Meesseman: “Ik was op dat moment in Gent. Natuurlijk kon ik het niet laten om te kijken. De match ging van start om twee uur ‘s nachts. Ik kon daarna niet meer slapen van de adrenaline en heb dan nog naar de persconferenties gekeken. Waardoor het plots zes uur ‘s morgens was. Dan ben ik maar naar de bakker gegaan.”

Robin Mestdagh: “Thuis, in bed. Ik heb wel de eindscore opgezocht rond 4 uur ‘s morgens. Opblijven om live te kijken zat er jammer genoeg niet in.”

Speelde je thuis vaak basket tegen je zus?

Thijs Meesseman: “Thuis hebben we een koertje waar er een baskering hangt. Vroeger speelden we één tegen één. Dat waren echt leuke momenten! Soms ging het er al eens stevig aan toe vanwege een gebrek aan een ref. Ik kon Emma verslaan op snelheid en Emma knalde toen al een hoop shots in mijn bak!”

Robin Mestdagh: “Ja heel vaak. Onze pa had een mooie basketring geïnstalleerd aan de garage. Vaak duurden die partijtjes niet lang, gezien er soms ruzie van kwam.”

Vertel eens een leuke anekdote over je zus, eentje die enkel binnen de familie bekend is?

Thijs Meesseman: “Emma kan niet tegen haar verlies. Ik raad dan ook aan om Emma te laten winnen in gezelschapsspelletjes! Ik heb ooit één keer gewonnen met de Slimste Mens ter Wereld tegen Emma met één seconde verschil. Ja man…”

Robin Mestdagh: “Kim kon vroeger heel goed Engelstalige liedjes meezingen met de radio. Jaren later besefte ze dan dat ze al heel haar leven de verkeerde woorden zong. Bijvoorbeeld ‘Hold the line’ van Toto zong zij jarenlang als ‘Golden eye’.”

Als jullie onderling niet over basket praten, dan over…

Thijs Meesseman: “Over alles en nog wat! De leukste gesprekken hebben we als we samen in een auto zitten. Dan doen we niet anders dan babbelen over duizend en één dingen of genieten we van leuke muziek.”

Robin Mestdagh: “Felix, mijn zoontje waar Kim de meter van is, of gewoon wat zeveren over gewone dingen”

Wanneer wist je dat je zus het ging maken?

Thijs Meesseman: “Toen Emma gedraft werd voor de Mystics! Dat gebeurde ‘s nachts dus toen ik ‘s morgens opstond en ik kreeg het nieuws dan dacht ik zo: Ola pola!'”

Robin Mestdagh: “Toen ze met Castors Braine helemaal doorbrak en een schitterend seizoen speelde. Ze haalden toen zelfs de finale van de Eurocup. Na dat seizoen is ze dan ook bij topploegen in topcompetities gaan spelen.”

Welke basketbal skill heb jij waar je zus op jaloers is?

Thijs Meesseman: “Het enige waarmee ik Emma kan kloppen is op snelheid.”

Robin Mestdagh: “Er zijn weinig dingen die ik kan en zij niet onder de knie heeft. Maar misschien vroeger wel atletisch vermogen en sprongkracht, al heeft ze mij daar ondertussen wel al in bijgebeend.”

Wat wens je haar nog toe in haar verdere carrière?

Thijs Meesseman: “Geen blessures en dat ze altijd gelukkig mag zijn. Ook hoop ik dat ze de Olympische Spelen mag meemaken! En ze mag ook sportvrouw van het jaar worden, want wat ze dit jaar bereikt heeft is echt wel te gek voor woorden!”

Robin Mestdagh: “Dat ze blessurevrij kan blijven en nog veel plezier aan het spelletje beleeft, dat is het belangrijkste. En hopelijk kan ze met de Belgian Cats naar de Olympische Spelen volgend jaar. Dat zou toch wel uniek zijn.”

Komt ze – als ze eens in het land is naar jouw wedstrijden kijken?

Thijs Meesseman: “Ik ben Emma haar grootste supporter als ze moet spelen. En omgekeerd geldt dat zeker ook!”

Robin Mestdagh: “Als ze kan, zeker. Maar jammer genoeg komt het er niet zo veel van wegens de drukke agenda’s.”

Hoe voelt het om ‘de broer van…’ te zijn?

Thijs Meesseman: “Supergoed natuurlijk! Maar we zijn alle twee zo opgevoed dat we zeker met onze voeten op de grond blijven. Maar natuurlijk hoe meer Emma de competities op een hoopje speelt, hoe trotser ik word! Toen Emma brons won op het EK in Praag, toen had ik het wel moeilijk. Idem voor de WNBA-finales.”

Robin Mestdagh: “Heel trots natuurlijk en blij voor haar dat ze dit mag meemaken.”

Welk berichtje stuurde je toen ze de WNBA-titel pakte?

Thijs Meesseman: : “Met een leuke Facebook-post.” (zie hieronder)

Robin Mestdagh: “Ik heb haar gewoon proficiat gewenst. Op zo’n moment wil ik haar ook niet bestoken met te veel berichten, die ze ongetwijfeld in overvloed gekregen heeft. Het is belangrijk dat ze van het moment zelf geniet.” (BV)

Op Facebook bood broer Thijs een rondleiding in de kamer van Emma.
Op Facebook bood broer Thijs een rondleiding in de kamer van Emma.