Philip Mestdagh: “Eddy Demarez ontslaan zou wel heel hard zijn”

Philip Mestdagh, hier met Ann Wauters, is niet alleen coach van de Belgian Cats. Hij is ook de vader van Cats Kim en Hanne. (foto Belga) © ROB WALBERS BELGA
Tom Vandenbussche

De uitspraken van Sporza-presentator Eddy Demarez over de geaardheid van enkele Belgian Cats beheersen al een hele week het nieuws. Philip Mestdagh, bondscoach van de Cats én vader van speelsters Kim en Hanne hield zich al die tijd afzijdig. Tot nu. “We mogen niet vergeten dat beide partijen elkaar in de toekomst nog nodig zullen hebben”, blijft hij opvallend mild.

Even terug naar zaterdag. Op de Facebookpagina van Sporza werd de aankomst van Team Belgium op de luchthaven van Zaventem live gestreamd. Op een onbewaakt moment – de commentatoren waren niet meer in beeld, maar de camera’s bleven wel draaien – was te horen hoe enkele personen, onder wie sportjournalist Eddy Demarez, speculeerden over de geaardheid van de basketvrouwen. De uitspraken van de sportjournalist zorgden voor een storm van kritiek op sociale media. De VRT zette Demarez voorlopig op non-actief en gelijkekansencentrum Unia opende een onderzoek. De Belgian Cats zelf vroegen dan weer om het ontslag van de journalist.

“Ik kan er inkomen dat mijn speelsters gechoqueerd waren. Die uitspraken waren natuurlijk heel ongepast”, aldus Philip Mestdagh, bondscoach van de Belgische basketvrouwen én vader van speelsters Kim en Hanne. “Kim, die al jaren samen is met de Italiaanse speelster Giorgia Sottana, is natuurlijk geschrokken. Maar eigenlijk was Hanne, die niet lesbisch is, een stuk harder in haar reactie.”

Toch is Mestdagh opvallend mild voor Eddy Demarez. “Sommigen pleiten voor zijn ontslag, maar dat vind ik zelf wel heel hard. Veel liever zou ik hebben dat beide partijen samenkomen en dit als grote mensen kunnen bespreken en uitpraten. In deze zaak zijn er geen winnaars en verliezers. En vooral: we mogen niet vergeten dat beide partijen elkaar in de toekomst nog nodig zullen hebben.”

De bondscoach stelt voor om op televisie meer aandacht te schenken aan diversiteit. “Ik zit al een tijdje als coach in het basketbal en zag al gekleurde speelsters, christenen, moslims, hetero’s, lesbiennes, homo’s… Ik dacht dat ook sportjournalisten dat intussen aanvaard hadden, maar blijkbaar is dat toch niet zo. We leven nochtans in het jaar 2021. Iemand in die rol heeft bovendien een voorbeeldfunctie. Onderschat dat zeker niet. Het is een heel moeilijke situatie, die door de invloed van de sociale media breed is uitgesmeerd. Dit is iets wat we niet nodig hadden en dat vermeden had kunnen worden. Nu, we zullen zien wat ervan komt. Ik heb er goede hoop op dat beide partijen met elkaar in overleg kunnen gaan en de zaak zal worden uitgepraat.”