Judoka Amber Ryheul uit Houthulst strijdt volop voor plekje op de Olympische Spelen: “Een erg stresserende periode”

Voor Amber Ryheul wachten enkele belangrijke tornooien: het EK, een Grand Slam en het WK. © Belga
Tom Vandenbussche

Momenteel ligt Amber Ryheul op koers om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Parijs, maar de 25-jarige judoka uit Houthulst mag de komende weken zeker niet op haar lauweren rusten. Integendeel. “Het is héél spannend.”

In 2019 kroonde Amber Ryheul zich in het Russische Izhevsk tot Europees kampioene bij de beloften. Vijf jaar later mag de Houthulstse zich misschien wel opmaken voor een eerste deelname aan de Olympische Spelen. De kwalificatie voor judoka gebeurt volgens een complex systeem. “Op de wereldranglijst sta ik 28ste, maar speciaal voor de Spelen wordt er een andere ranglijst bijgehouden”, legt Amber uit. “De resultaten van 2023 tellen voor 50 procent mee, de resultaten van 2024 tellen voor 100 procent mee. Per jaar worden de zes beste prestaties mee in rekening genomen. Alleen op de belangrijkste wedstrijden van het jaar kunnen er punten gesprokkeld worden.”

We vragen Amber hoe ze er momenteel voor staat. “Het is spannend. Heel spannend.” Ze lacht eens. “Dat komt nu over alsof het leuk is, maar eigenlijk is het vooral erg stresserend. Via de reguliere ranking mogen er 17 judoka’s rechtstreeks naar de Spelen, maar daar val ik buiten. Europa heeft wel enkele reserveplaatsen waarmee het een aantal atleten, maximum één per land, toch een ticket voor Parijs kan bezorgen. Voorlopig heb ik daar recht op, maar het blijft spannend. Het zou ideaal zijn wanneer ik op het EK in Zagreb, de Grand Slam in Tadzjikistan en het WK in Abu Dhabi iets betere resultaten behaal dan wat ik eerder in 2024 heb gepresteerd en me zo via de reguliere ranking kan kwalificeren.”

Speciale afspraak

Volgende week neemt Amber Ryheul in Zagreb alvast deel aan het EK. Ze heeft goede herinneringen aan de Kroatische hoofdstad, want drie jaar geleden veroverde ze er goud op de Grand Prix.

“Op een EK vallen er evenveel punten te verdienen als op een Grand Prix en zelfs minder dan op een Grand Slam, maar naar gevoel is dit een speciale afspraak. Naar zo’n kampioenschap wordt er altijd iets specifieker toegewerkt. Het is en blijft uniek dat ik daaraan kan deelnemen. Ik ben zelf Europees kampioene bij de U23 geworden. Zoiets vergeet je nooit. Het gevoel dat ik op dat moment had, zal ik nooit meer terugkrijgen”, beseft Ryheul.

Collega Charline Van Snick kondigde begin februari haar afscheid van de topsport aan. De bronzenmedaillewinnaar van Londen 2012 vocht in dezelfde gewichtscategorie (-52kg) als Amber.

“Charline was een stukje ouder dan ik. Ik ben met haar opgegroeid en heb haar als jong meisje op de Olympische Spelen zien schitteren. Toen ik ook bij de senioren kwam, betekende dat voor mij aan de ene kant ook een stressfactor, maar anderzijds was het voor mij ook een motivatie. Zij was iemand naar wie ik opkeek en plots stond ik precies naast haar. De laatste tijd voelde je wel dat ze op minder tornooien aanwezig was en het einde van haar carrière in aantocht was. Omdat er maar één Belgische per gewichtscategorie naar de Spelen mag, was Charline eigenlijk een concurrente van mij, maar ik heb altijd geprobeerd om op mijn eigen prestaties te focussen. Alleen al op de Olympische Spelen kunnen geraken is als judoka een heel proces.”

“Voorlopig mag ik naar de Spelen in Parijs, maar het blijft wel heel erg spannend”

Judo staat uiteraard ook bekend voor de strijd met de weegschaal. De laatste dagen voor een weging op een tornooi moeten judoka’s immers gewicht verliezen om binnen een bepaalde gewichtsklasse te mogen vechten. We vragen Amber, die de voorbije jaren voeding en dieetleer in Antwerpen studeerde, hoe zij dat ‘gevecht’ ervaart. “Dat is voor iedereen een apart verhaal, maar door mijn studie ben ik daar heel professioneel in. Misschien zelfs iets te professioneel. Ik eet heel gezond. Maar tegen de weging moet er ook bij mij twee tot tweeënhalve kilo af. Vaak wordt er gezegd dat ik altijd de controle behoud. Dat is zo, maar betekent dit dat het voor mij gemakkelijk is? Neen. (grijnst) Al probeer ik er wel altijd voor te zorgen dat het op een gezonde manier gebeurt.”

Dag per dag

Op haar 25ste wil Amber niet te ver vooruitkijken. “Ik bekijk het dag per dag. Als judoka en topsporter in het algemeen is dat zo. Ik geniet van alles wat op mijn pad komt. Op dit moment zijn alle ogen gericht op de Spelen. Als dat niet lukt, zien we wel. Ik voel me nog altijd fit en sterk. Er is ook zeker nog marge voor verbetering, maar te ver vooruitkijken doe ik niet”, vertelt Amber Ryheul, die op een appartement in Antwerpen woont maar nog geregeld in West-Vlaanderen vertoeft. “Mijn ouders hebben hun fitnesszaak. Ik heb een heel goede band met hen en probeer zo vaak mogelijk naar Houthulst terug te keren.”

Lees meer over: