Ostend Pirates is in American Football een nieuw seizoen gestart: “De mooiste sport ter wereld”

De Ostend Pirates kwamen onlangs een eerste keer dit seizoen in actie in de competitie. (foto ACR)
Redactie KW

De Ostend Pirates hebben de voorbije jaren gestaag aan een weg getimmerd om hun positie in het Belgische American Football te versterken. Dit seizoen in opnieuw een volledig nationale competitie. “Onze doelstelling is bij de eerste vier teams eindigen. In de play-offs is alles mogelijk. Je speelt een halve finale en eventueel een finale. Het is winnen of verliezen.”

De diverse teams uit Vlaanderen en Wallonië spelen dit jaar terug samen in één competitie, de Belgian American Football League (BAFL). Voorheen was dit gescheiden. “Na corona wilde de nationale federatie echt wel opnieuw een nationale competitie op het getouw zetten”, weet hoofdtrainer Andy Brutyn.

“Vorig jaar was er echter nog weinig animo om dit te doen. Er was een competitie met vijf teams.” Na het afvallen van één ploeg werd Ostend Pirates uiteindelijk kampioen. “We speelden toen tegen elke ploeg twee keer. Na een trage start kwamen we naar het einde van het seizoen op dreef. Een niveau dat van ons team werd verwacht.”

Samenwerken

Dit jaar, met de opbouw van het nationaal team, zie je dat er weer bij alle competitieteams een drang is om samen te werken. “Nu doet zo goed als iedereen weer mee en dat stemt mij wel tevreden”, aldus Brutyn, die als gewezen speler voor het tweede seizoen ook hoofdcoach is van het nationale team U19, dat in mei in Brussel een interland speelt tegen Tsjechië.

De BAFL telt dit seizoen elf ploegen in competitie. Ondertussen zijn er drie speeldagen achter de rug. De Ostend Pirates waren twee keer vrij en kwamen dus nog maar één keer in actie. Om de verplaatsingen te beperken en omdat er niet zo veel scheidsrechters zijn per match zijn er vijf nodig zijn de speeldagen met vier ploegen gecentraliseerd op twee verschillende locaties. Zo was Oostende onlangs in Brugge te gast om daar de Spartans uit Antwerpen te ontmoeten. “We verloren met 0-6, zij het in zeer slechte omstandigheden. De vele regen zorgde ervoor dat het terrein eigenlijk onbespeelbaar was. Voor ons een nadeel, omdat wij een dynamisch en snel team zijn”, vindt de coach.

Nieuwe Brugse club

De spelers van Ostend Pirates gaan voor elkaar door het vuur. “American football is de enige sport ter wereld die iedereen kan spelen. Dat maakt het juist zo mooi. Het is vaak een verkeerde perceptie in ons land dat de sport enkel door fel gebouwde beren kan beoefend worden. Niets is echter minder waar.” Een goede teamspirit is zowel bij jong als oud is goud waard. Dat wordt ook verwacht van zij die er nieuw bijkomen. “In aanloop naar dit seizoen zijn we redelijk wat spelers kwijt. Vooral grote, sterke mannen. We noemen dit soort spelers een lineman, die zijn zeker welkom bij ons. Daarnaast zijn we een aantal spelers verloren aan Bruges Broncos, een nieuwe club uit Brugge.”

Circa 150 spelers

Toch behoort Ostend Pirates in ons land in American football tot de clubs met het grootste aantal leden. Circa 150. “Omdat wij heel sterk inzetten op de jongeren. Onze filosofie is: het moet bij de seniores vanuit onze eigen jeugd komen. We zijn dan ook één van de weinige clubs in België die naast de volwassenen zowel flag football, als een U16 en een U19 hebben.”

Het flag football is overigens een olympische discipline geworden. Ook bij de Ostend Pirates leert men op die manier zonder contact het American football kennen. De spelvorm wordt toegepast. Het tackelen gebeurt in de vorm van een wimpeltje dat je bij je tegenstander moet afnemen. “Wij zetten in op alle niveaus. Voor elke ploeg hebben wij een eigen trainersstaf en ondersteuning nodig. Maar we geloven sterk in de jeugd. We gaan daar zeker blijven op bouwen.” Ondertussen kijken de Pirates reikhalzend uit naar de opening van de nieuwe accommodatie, die ze zullen delen met Ostend Exiles Cricket en Baseballclub Piranhas. “Volgens de laatste berichten zouden we daar in mei onderdak vinden. Het zou mooi zijn mochten we daar het seizoen kunnen afsluiten”, besluit Andy Brutyn.

(AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier