Oostende maakt zich op voor BK reddend zwemmen

Sammy Feys, hier in actie op de OceanPerf, is kanshebber op een of meerdere medailles op het komende BK in Oostende. © GF/foto Stef Feys
Redactie KW

Het Flanders Coast Lifesaving Team uit Westende organiseert zaterdag 31 augustus en zondag 1 september voor de kust van Oostende het BK reddend zwemmen in open water.

Flanders Coast Lifesaving Team richt zich als zwemteam op reddend zwemmen in al zijn facetten. “Dit behelst ook kajakken, boarden en lopen. Maar de nadruk ligt uiteraard op het zwemmen, zowel in het zwembad als in open water. Dit kan zowel in zee als op een meer zijn”, weet Stef Feys. “De leden die bij ons zijn opgeleid gaan allen met hun brevet voor strandredder aan onze kust.”

Sammy Feys

Sammy Feys uit De Panne is lid van de club uit Westende. Hij is pas terug van een stage in Zuid-Frankrijk, maakt deel uit van het nationaal team en won deze week het eindklassement van het Seaswim Kust Criterium. Tot zijn grote frustratie werd hij dit jaar echter niet geselecteerd voor het WK, dat momenteel in Australië plaatsheeft. Vanuit de Belgische federatie werd geopteerd om enkel een zwembadteam te sturen. Op het BK blijft hij kanshebber voor een of meerdere medailles in de verschillende disciplines. Bij de masters is het uitkijken naar Michael Ghyselbrecht uit Nieuwpoort. Hoe hij als kanshebber op een medaille de proeven doorstaat.

400 atleten

“Op het strand sprinten de deelnemers bijvoorbeeld 90 meter blootvoets in het mulle zand. Beach Flags is dan weer een afvallingsrace waarbij er telkens een stok met vaandel wordt weggenomen. Zij het telkens één minder dan de overgebleven deelnemers. Er is ook nog de 1 kilometer voor de jeugd en de 2 kilometer voor de volwassenen op het strand.”

“Proeven in zee zijn gekoppeld aan de getijden”

Het BK reddend zwemmen in Oostende in zee en op het strand situeert zich ter hoogte van de 17 Oktoberstraat. Circa 400 atleten uit 25 clubs uit alle uithoeken van ons land nemen deel. “Wij zijn met tien van het Flanders Coast Lifesaving Team. De proeven in zee zijn overigens gekoppeld aan de getijden. Bij surfski in een kajak bijvoorbeeld moet alles zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip zijn. Anders moeten we telkens de boeien verleggen.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier