De achtste en voorlaatste manche van het BK ging onder moeilijke omstandigheden van start. De Nederlander Kevin Abbring nam met zijn Peugeot 208 R5 de beste start in de regen, maar werd al snel bijgehaald door Kris Princen (Skoda Fabia R5). In een poging om de kloof te dichten, maakte Abbring halfweg wedstrijd een tijdrovende schuiver. Hij finishte nog als negende, maar is mathematisch uitgeschakeld voor de titel.

Met Abbrings landgenoot Hans Weijs Junior, genavigeerd door Anzegemnaar Bjorn Degandt, verdween even later nog een belager van Princen uit koers. De Fiesta-rijder reed te snel op een verbindingsweg en moest zijn rijbewijs inleveren.

Bedreiging Verschueren

De enige die Princen nog kon bedreigen was BK-leider Vincent Verschueren. De Oost-Vlaming moest uiteindelijk slechts elf seconden toegeven op Princen, die zijn derde zege van het seizoen scoorde.

De Skoda-piloot pakt zo vier punten terug op merkgenoot Verschueren en houdt daarmee de titelstrijd spannend tot in de Condroz Rally. Princen vertrekt in Hoei met twaalf punten achterstand. Veronique Hostens, de Kortrijkse copilote van Verschueren, verzekerde zich afgelopen weekend wel al van de titel bij de copiloten.

Snelheidsovertredingen

Achter de Skoda's reed Cédric Cherain zijn Citroën DS3 R5 naar de derde podiumplek, voor Ghislain de Mévius (Skoda Fabia R5) en Michaël Albert (Skoda Fabia WRC). Zillebekenaar Achiel Boxoen sloot een leerrijke wedstrijd als achtste af in de officiële Fabia R5 van Skoda Belgïe.

Kurt Braeckevelt (BMW 1M), winnaar in de M-Cup, finishte als 20ste algemeen, vlak voor Tuur Vanden Abeele (Mitsubishi Lancer Evo 7). Net als Weijs moest ook Rumbekenaar Jelle Vermeire (Ford Fiesta R2T) de wedstrijd vroegtijdig verlaten na een snelheidsovertreding.

Maes naar BK-leiding

Bij de Historics werd de strijd aanvankelijk gedomineerd door Stefaan Stouf (Ford Sierra Cosworth). Nadat de Nieuwpoortenaar moest opgeven met koppelingsproblemen nam Robin Maes (BMW M3) de leiding over.

De Kortrijkzaan won uiteindelijk voor de tweede opeenvolgende keer in de Oostkantons. Aan de finish was hij bijna twee minuten sneller dan thuisrijder Rainer Hermann (Opel Ascona 400). Maes neemt ook de leiding over in het BK voor Historics, want titelrivaal Stefaan Prinzie (Opel Ascona 400) moest met de finish in zicht opgeven met een kapotte motor.

De Criterium-nevenmanche werd overtuigend gewonnen door streekrijder Bruno Blaise (Renault Clio). Chris Dobbelaere (Opel Kadett) eindigde als eerste West-Vlaming op een dertiende plaats.

(JDH)