Jonie Vanhoutte schenkt zichzelf een huwelijkscadeau met winst in Jabbeke

Jonie Vanhoutte won de 111-wedstrijd bij de dames. © (Foto ACR)
Redactie KW

Jonie Vanhoutte uit Lichtervelde won in Jabbeke de 111 Holiday Suites Triatlon, een manche van de BRO.GO Triatlon Cup. De zege bij de heren was voor Stenn Goetstouwers, gevolgd door Vincent Van de Walle. De Izegemnaar werd hiermee knap eerste West-Vlaming.

BRO.GO Sportevents moest als organisator vorig jaar omwille van corona als alternatief een aquatlon aanbieden. Dit jaar kon Sam Govaert in zijn achtertuin opnieuw beroep doen op de organisatie van een 111-triatlon, met 1 km zwemmen in de plas van het Klein Strand in Jabbeke, 100 km fietsen met een vernieuwd parcours richting de Jonckheere fietsersbrug in Brugge of heen en terug langs het kanaal Oostende- Brugge, gevolgd door enkele lussen rondom het Vrijetijdscentrum. Daar werd ook nog eens het loopparcours van 10 km uitgestippeld.

De organisatie wist pas woensdag dat er na de aanwezigheid van blauwalg mocht gezwommen worden. Zondag volgde dan een tegenslag toen bleek dat er niet voldoende seingevers op het parcours aanwezig waren. Hierdoor konden de deelnemers pas ruim een uur later aan hun wedstrijd beginnen. Gelukkig bleef het droog en kreeg het talrijk opgekomen publiek een mooie wedstrijd te zien, al was er even vrees toen bij het zwemmen een deelnemer onwel werd en hij per helikopter naar het AZ Sint-Jan in Brugge moest worden afgevoerd. De triatleet is ondertussen aan de betere hand.

De wedstrijd bij de dames werd gewonnen door Jonie Vanhoutte uit Lichtervelde en lid van de Izegemse Triatlon Club. Zij kwam als derde uit het water en kon zowel tijdens het fietsen als het lopen één plaats winst maken. Op de fiets kwam ze al vrij vlug bij Lore Vanclooster en Sonja Skévin, een Kroatische van het Leie Triatlon Team Deinze, en de Gentse Liesbeth Verbiest die hen later voorbij ging.

De achterstand bedroeg niet zo groot, zodat Vanhoutte en Skévin de aansluiting niet verloren. In het lopen, haar beste discipline, want ze komt uit het atletiek, kon Jonie een veilige voorsprong uitbouwen. Ze finishte in 3:41’45”. “Een verrassing is dit wel, want er waren heel wat favorieten aan de start”, glundert Vanhoutte. “Ik rekende mij er wel bij, maar zo’n 111 was nieuw voor mij. Dus moest ik afwachten wat dit zou geven.” Twee jaar geleden won ze in Jabbeke de achtste afstand. “Dit was toch andere koek. Lastig. Ik zal er een keer moeten over nadenken of ik dit nog eens zal doen”, aldus Vanhoutte die zaterdag overigens in het huwelijk treedt met haar verloofde en coach Brecht De Smedt. Daarna trekt ze op reis om dan in Zuienkerke aan de start te komen. Verbiest eindigde als tweede in Jabbeke voor Skévin, de Nederlandse Dieske Kruisselbrink en de uitgeweken West-Vlaamse Lore Vanclooster.

Vincent Van de Walle

Vincent Van de Walle (links) en Sven Vandenbroucke (rechts) moesten de winst aan Stenn Goetstouwers laten.
Vincent Van de Walle (links) en Sven Vandenbroucke (rechts) moesten de winst aan Stenn Goetstouwers laten. © (Foto ACR)

De wedstrijd bij de mannen kende tevens een zeer sterke bezetting. Stenn Goetstouwers was wellicht de favoriet en won. De triatleet van het Athletes For Hope team van Marc Herremans steeg onlangs met zijn knappe zesde plaats in de Challenge Riccione in de World Ranking van de Professional Triathletes Organisation. De ‘Tank van Wuustwezel’ steeg maar liefst 23 plaatsen en kwam voor het eerst de top-100 en als derde Belg van de PTO World Ranking binnen.

Vincent Van de Walle werd zeer knap tweede. De Izegemnaar, die de voorbije twee jaar wat op de achtergrond verdween omwille van onder andere veel werkzaamheden in de bouw, was uiteraard zeer tevreden met zijn tweede plaats. “Stenn was onhoudbaar op de fiets en op een gegeven moment ging hij er alleen vandoor. Mijn hoed af voor Matthias Allegaert die onze groep op sleeptouw nam. Dankzij hem zijn we nog zo dicht geraakt.”

Van de Walle (3MD) eindigde in 3:11”53 of op vijftig seconden van Goetstouwers. “Met mijn nieuwe coach Filip Speybrouck gaat het alsmaar beter. Het was enkel geduld oefenen op een goed resultaat en ik ben blij dat de puzzelstukken vandaag in elkaar vielen”, klinkt Vincent. “Het zwemmen ging goed. Ik was mee. Tijdens het fietsen had ik enorm veel kracht en tijdens het lopen kon ik opnieuw mijn normale tempo aanhouden”, aldus Van de Walle die hoopt dat hij op 22 augustus op het BK halve afstand met dezelfde benen aan de start kan staan. “Misschien zit er dan ook een podiumplaats in.”

De derde plaats in de 111 werd ingenomen door Sven Vandenbroucke uit Moorsele van LTTD, voor zijn clubgenoot Tom Mets. Brecht Van Vooren werd vijfde voor Matthias Allegaert (Tielt), Seppe Odeyn, Tom Vander Hoogerstraete en Bruggeling Louis Naeyaert. Als negende doet hij in de tussenstand van de BRO.GO Triatlon Cup misschien wel de beste zaak. (ACR)