Een halve marathon in coronatijden is een organisatorisch huzarenstukje

Dieter Vercaigne en Ward Truwant organiseren een halve marathon. © Stefaan Beel
Tom Vandenbussche

Op zaterdag 17 oktober om negen uur vindt in Roeselare een halve marathon in coronatijden plaats. Initiatiefnemers Dieter Vercaigne (37) en Ward Truwant (26) van Forme sports and rehab stelden na amper een week vast dat hun wedstrijd meteen volzet was. Een wedstrijd die volledig coronaproof zal verlopen. “We hebben er alles aan gedaan om dit te doen slagen.”

Lopen was nog nooit zo populair als tijdens corona. Eén probleem: Covid-19 zorgde er ook voor dat alle loopwedstrijden afgelast werden. En dus kwam het team van Forme sports and rehab, een centrum voor kinesitherapie, osteopathie en training in Roeselare, op het idee om zelf een halve marathon te organiseren. “Het is iets dat spontaan gegroeid is, maar we hebben er zoveel reactie op gekregen dat de wedstrijd na een week al uitverkocht was”, vertelt Dieter Vercaigne. “Wij, het team en onze partners, kunnen dan ook niet anders dan heel tevreden zijn. Het is tof dat ze zich zo geëngageerd hebben en dit mogelijk maken. Aan een lage inschrijvingsprijs en met na afloop een goodiebag voor iedereen. We zijn Hexagon vastgoedontwikkeling, Sport Roeselare, Vision 21 en Apotheek Oostpark dan ook erg dankbaar.”

Looplijnen

Vercaigne hoopt dat alles kan doorgaan, want in coronatijden moet je altijd met twee woorden spreken. “Ik denk van wel. Alles gebeurt coronaproof. Het is soms absurd om te zien met welke zaken we ons hebben moeten bezighouden, zoals het meten van afstanden om de verschillende startwaves op te stellen. We voorzien ook looplijnen tussen de aanmelding en de start. De deelnemers zullen op verschillende tijdstippen toekomen en krijgen een wedstrijdnummer. Daarna worden ze via looplijnen naar een aparte zone gebracht. Iedereen zal individueel naar de start opgeroepen worden en in een aparte zone plaatsnemen. Vervolgens is er een rolling start voorzien. Net voor de start is er ook een vuilnisbak voorzien om de mondmaskers in achter te laten. En meteen na de finish krijgt elke deelnemer een nieuw mondmasker aangeboden.”

“Alles gebeurt coronaproof. Het is soms absurd om te zien met welke zaken we ons hebben moeten bezighouden”

Na afloop hadden de organisatoren de deelnemers ook graag een drankje aangeboden. “Maar met de nieuwe maatregelen van dinsdag spreken we niet meer over tien maar over vier mensen. We hebben de schikking van de tafels dus moeten veranderen. Hopelijk krijgen we mooi weer. Dan kunnen de mensen buiten staan. Maar het belangrijkste is dat alles kan doorgaan. Dat zou al heel mooi zijn”, aldus Vercaigne, die zelf niet zal deelnemen. “Ward en ik hebben er nog even over getwijfeld om zelf mee te lopen, maar we zullen helpen met alles in goeie banen te leiden. We hebben per zone een verantwoordelijke aangesteld, terwijl wij een overkoepelende functie hebben. Er zijn acht seingevers en daarnaast is er ook bewegwijzering met bordjes voorzien. Het is een makkelijk parcours, met veel wandelpaden en verkeersluwe wegen. Er staat een sterk deelnemersveld aan de start. Het wordt een prachtige wedstrijd.”

Planning voor zaterdag 17 oktober: 9 uur (start wave 1 met richttijd 1u20′), 9.05 uur (start wave 2 met richttijd 1u25′), 9.10 uur (start wave 3 met richttijd 1u30′), 9.15 uur (start wave 4 met richttijd 1u40′), 9.20 uur (start wave 5 met richttijd 1u50′), 9.25 uur (start wave 6 met richttijd 2u), 9.30 uur (start wave 7 met richttijd boven 2u).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.