Delfine Persoon en Oshin Derieuw zien Olympische Spelen zo goed als zeker aan de neus voorbij gaan

Delfine Persoon krijgt de ene tegenslag na de andere te verwerken. In de eindfase van haar carrière lijkt corona door alles een streep te trekken.©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Delfine Persoon krijgt de ene tegenslag na de andere te verwerken. In de eindfase van haar carrière lijkt corona door alles een streep te trekken.©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Wouter Vander Stricht

Het staat zo goed als vast dat Delfine Persoon (36) de Olympische Spelen in Tokio, die door corona al een jaartje zijn opgeschoven, niet zal halen. Het kwalificatietornooi voor die Spelen in juni in Parijs is immers afgelast. Persoon die zich van profbokser moest omscholen tot amateurbokser – een haast compleet andere discipline – kan nu wellicht fluiten naar kwalificatie. Net als Oshin Derieuw , de Roeselaarse die nu in Kuurne woont. Ook zij had haar profstatuut opgezegd met het oog op de Spelen.

In het eerste olympisch kwalificatietornooi in Londen kon Delfine Persoon door ziekte haar kansen niet echt verdedigen. Het leverde haar ook een weinig punten op die straks toegevoegd worden aan haar amateurranking. Het kwalificatietornooi in Parijs gaat nu niet door, maar Pede veelvoudig wereldkampioene boksen uit Gits zal ook nergens elders voldoende punten kunnen sprokkelen om hoog genoeg op de amateurranking te geraken. Die ranking zal wellicht als basis gebruikt worden om de tickets voor de Olympische Spelen toe te kennen.

In de bokssport is het zo dat profs niet mogen mee kampen op de Spelen. Daarom had Delfine Persoon – die zich tijdens haar laatste twee wereldtitelkampen beroofd voelde door Katie Taylor en (de invloed van) haar entourage – haar profstatuut opgegeven. Toch tijdelijk, want Delfine en haar coach en mentor Filiep Tampere koesterden nog wat dromen. Maar die konden nog maar weinig concreet gemaakt worden door het coronaspook dat ook in de bokswereld blijft rondwaren.

Japanse boksbond

Het olympisch kwalificatietornooi zou pas in juni plaatsgrijpen, maar nu wordt al de stekker er uit getrokken. Het was de Japanse boksbond die het nieuws wereldkundig maakte. “Niet alle boksers kunnen afreizen door de reisbeperking, dus krijgt niet iedereen een gelijke behandeling.”

Ook voor Oshin Derieuw, die in 2020 nog blessureleed moest overwinnen, geldt hetzelfde. De olympische deelnamekansen zijn ook voor haar als sneeuw voor de zon gezonken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.