Oshin Derieuw ziet Olympisch ticket in rook opgaan, maar blijft positief

Oshin Derieuw toen ze wel nog kon boksen, in 2019.© Archief VDB
Oshin Derieuw toen ze wel nog kon boksen, in 2019.© Archief VDB
Hannes Hosten

Boksster Oshin Derieuw (33) is zwaar ontgoocheld nu haar kansen op kwalificatie voor de Olympische Spelen in rook opgaan. Maar ze stelt ook nieuwe doelen. “Ik blijf positief, er is niets aan te doen.”

Nu het kwalificatietornooi in Parijs is afgelast door corona, staat het zo goed als vast dat Oshin Derieuw – net als Delfine Persoon – zich niet zal kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio, die komende zomer met een jaar uitstel zullen plaatsvinden. Oshin moest zich omscholen van profbokser tot amateurbokser, een haast compleet andere discipline, want profs mogen in het boksen niet meedoen aan de Spelen. Maar dat lijkt nu voor niets te zijn geweest.

“Een zware ontgoocheling”, zucht de Roeselaarse, die nu in Kortrijk woont en wereldkampioene is bij de super lichtgewichten. “Ik droom al heel lang van de Olympische Spelen, waar het Belgische damesboksen nog nooit iets heeft betekend. In 2012 wou ik al naar de Spelen en daarom ben ik lang uit het profcircuit gebleven. Maar ik ben dan toch prof geworden, deed er alles voor, werd vorig jaar getroffen door een knieblessure… Het is toch wel heftig om te verwerken allemaal. Ik weet zelfs niet of het al helemaal is binnengekomen.”

“Weer trainen voor profkamp”

“Alles voor niets geweest? Dat is wel een groot woord. Ik ben nog altijd in eerste instantie bokser en dan pas Olympisch bokser”, aldus Oshin. “Mijn manager heeft al een alternatief klaar: een profkamp dat me een ticket voor het Europees kampioenschap zou kunnen bezorgen. Zo behoud ik ook mijn routine en heb weer een doel om naar te werken. Want zonder perspectieven is het helemaal om zeep.”

Toch blijft Oshin Derieuw ook lonken naar de Olympische Spelen. “2024 is ook niet meer veraf”, blikt ze vooruit. “Ik ben nu 33 jaar en als Olympisch bokser kan je zeker tot je 40ste meedraaien. Ik voel ook dat ik nog heel wat marge heb. Ik ben nog altijd intens gelukkig als ik train en boek nog immens veel vooruitgang, ook na mijn blessure. Daar leer je wel uit hoor. Ik heb ook altijd nog een job uitgeoefend naast het boksen, ik ben het gewoon om snel te schakelen naar een plan B of een plan C. Weer prof worden, dat is the way to go . Ik blijf positief, er is niets aan te doen. Het enige waar je controle over hebt, ben je zelf.”

“Eerst wat afvallen”

“Het eerste wat me nu te doen staat, is weer wat afvallen. Om van prof naar amateur over te schakelen, moest ik wat spiermassa bij kweken, maar nu moet ik van 68 weer naar 65 kg. En ik moet ook weer trainen om de omschakeling te maken: van kort en explosief bij de amateurs naar iets meer volume bij de profs. Wanneer het profkamp er komt, hangt af van de situatie op de markt. We overwegen er zelf een te organiseren met mijn Franse club, maar vraag is wanneer de coronamaatregelen dat zullen toelaten. Maar het zou ook niet verstandig zijn om over een maand alweer in de ring te treden voor een profkamp. Ik moet eerst weer wat stabiliseren.”

“Maar ik kijk er wel naar uit om weer in de ring te staan”, verzekert Oshin. “Het is al van januari 2020 geleden dat ik nog een kamp bij de amateurs deed en van november 2019 bij de profs. Door mijn knieblessure heb ik niet meer gebokst van eind februari tot eind augustus. Sinds september ben ik weer aan het trainen bij mijn club in Frankrijk en sinds half november krijg ik echt weer mijn vorm terug en voel ik me weer atleet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier