Nieuw uitkijkpunt met zicht op duinen en zee geopend op einde van dijk in De Panne

De luie trap neemt je vanop de wandeldijk mee de hoogte in, tot boven het strand. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

In De Panne is het Westerpunt officieel ingehuldigd. Westerpunt is een uitkijkplatform op het einde van de betonnen wandeldijk richting Frankrijk. Het ligt letterlijk op het meest westelijke punt van ons land.

Het punt, ontworpen door Studio MOTO, is een architecturaal hoogstandje dat kadert in het project Horizon 2025 van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer.

Verbinding

Het uitkijkpunt is een geometrische, luie trap die je vanop de wandeldijk mee de hoogte inneemt, tot je uittorent boven het strand, om je dan weer verder mee naar beneden te nemen naar het lager gelegen strand of de dijk. Het verbindt symbolisch de zee met de duinen, de natuur met de kust, de bewoners met elkaar. De ligging, net naast de duinen en het Westhoekreservaat, biedt je een adembenemend uitzicht van 360 graden.

De bouw van het Westerpunt, dat oorspronkelijk voorzien was in 2022, liep wat vertraging op. Door de prijsstijgingen van bouwmateriaal en de hogere loon- en realisatiekosten was het nodig om extra budget te voorzien. Dat budget werd uiteindelijk gevonden.

“Het Westerpunt vormt voortaan een baken, een ijkpunt op een deugddoende strandwandeling” – burgemeester Bram Degrieck

Burgemeester Bram Degrieck legt uit: “Het ontwerp is iconisch en zal ongetwijfeld een bijzonder merkpunt worden aan de Vlaamse kust. De architecten en ingenieurs zijn erin geslaagd om een technisch hoogstandje uit te tekenen dat de natuurelementen zal moeten kunnen doorstaan. Het Westerpunt vormt voortaan een baken, een ijkpunt op een deugddoende strandwandeling. We zijn ervan overtuigd dat het Westerpunt op vele covers van magazines zal prijken. Het was geen evidentie om enerzijds tot een omgevingsvergunning te komen, maar ook om alles budgettair rond te krijgen. Zonder de steun van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer zou dit project niet gerealiseerd kunnen worden.”

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer gaat verder: “Meer dan ooit is recreatie in eigen streek belangrijk. We kiezen er dan ook resoluut voor om intensief verder te timmeren aan het verhaal van Horizon 2025. Bestaande gebouwen met een uniek zicht worden toegankelijk gemaakt voor het grote publiek en daarnaast worden er nieuwe uitkijkpunten gebouwd. Bovenop zo’n uitkijkpunt kan je genieten van een prachtig uitzicht over de streek.”

Tentoonstelling

De expo ‘Westerpunt, het bouwen van een sterk staaltje beton’ is te bewonderen in het cultuurhuis De Scharbiellie.
De expo ‘Westerpunt, het bouwen van een sterk staaltje beton’ is te bewonderen in het cultuurhuis De Scharbiellie. © PG

Walter Carels fotografeerde twee jaar lang de bouw van dit architecturaal hoogstandje en de resultaten hiervan zijn nu te bewonderen in de expo ‘Westerpunt, het bouwen van een sterk staaltje beton’. “Alles begon op 21 maart 2023 toen ik een reportage maakte van de eerst spadesteek van het prestigieuze bouwproject het Westerpunt. Burgemeester Bram Degrieck vroeg me of ik het zag zitten om de werkzaamheden op frequente basis in ‘beeld’ te brengen. Van opleiding ben ik bouwkundig ingenieur. Dus boeide me deze vraag en dit in combinatie met mijn passie voor de fotografie zorgde ervoor dat ik geen seconde twijfelde. Ik ging de uitdaging aan om ‘het verhaal’ van dit toch wel uitzonderlijk bouwwerk in stilstaande beelden te brengen. In het begin was het even wennen, zowel voor het bouwteam als voor mij. Maar al gauw klikte het en was de aanwezigheid van een fotograaf voor de bouwvakkers een evidentie. Na meer dan 4.000 foto’s, meer dan 65 fotomomenten, meer dan 350 uren fotografie en nabewerking restte mij de moeilijke taak om een selectie te maken van vijftig foto’s. En deze vijftig foto’s hangen hier thematisch. Ik klikte de memorabele momenten tijdens de bouw vast, ik belichtte de techniek en portretteerde de bouwvakker. De foto’s zijn bewust in zwart-wit. Kleur is prachtig, maar bij zwart-wit ligt de focus voor kijker én fotograaf volledig op het onderwerp, de lijnen, het perspectief en het licht”, aldus een tevreden Walter Carels.

De expo ‘Westerpunt, het bouwen van een sterk staaltje beton’ is te bewonderen in het cultuurhuis De Scharbiellie (Kasteelstraat 34) van 4 mei tot en met 2 juni 2024 tussen 14 en 18 uur. De tentoonstelling is gesloten op maan- en feestdagen. Het Westerpunt staat op het einde van de betonnen duinvoetversterking tussen De Panne en Frankrijk, vlakbij het beschermde natuurreservaat De Westhoek en is gratis te bezichtigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier