Alexander Doom en Aurèle Vandeputte maken indruk op IFAM outdoor

Alexander Doom eindigt vierde op het IFAM in Oordegem.©JASPER JACOBS BELGA
Alexander Doom eindigt vierde op het IFAM in Oordegem.©JASPER JACOBS BELGA
Redactie KW

Zaterdag werd in Oordegem de internationale IFAM outdoor meeting georganiseerd. Deze wedstrijd is traditioneel een van de sterkst bezette wedstrijden in België, maar deze keer moest er, door de huidige coronamaatregelen, met een beperkt deelnemersveld gewerkt worden. Toch mochten er zo’n 750 atleten aantreden in het Putbosstadion. Ook een handvol West-Vlaamse atleten kregen er startrecht en die deden het uitstekend. Alexander Doom (45”96 op de 400m) en Aurèle Vandeputte (1’46”39 op de 800m) waren de grote uitblinkers.

Alexander Doom kwam voor het eerst dit seizoen in actie op de 400m en moest het in Oordegem meteen opnemen tegen een aantal heel sterke buitenlandse atleten. Tussen dat internationaal geweld hield de atleet van AV Roeselare zich echter heel goed staande. Vanuit baan acht liep hij een uitstekende wedstrijd met heel weinig verval en finishte als vierde in een tijd van 45”96. Daarmee deed hij maar liefst 47 honderdsten van zijn persoonlijk record en hij dook ook voor het eerst in zijn carrière onder de 46 seconden. “Ik had zo’n scherpe tijd niet meteen verwacht”, zegt hij. “Op training loopt het heel goed en ik wist dat ik een tijd rond mijn PR van 46.43 waard moest zijn, maar dit is toch nog een heel stuk sneller.”

Doom liet in zijn wedstrijd onder andere ook Dylan Borlée een heel eind achter zich en solliciteert met zijn prestatie uitdrukkelijk naar een plaats bij het 4x400m estafetteteam dat deze zomer naar de Olympische Spelen mag. “Het is moeilijk om me daarover uit te spreken. Tot op heden is er nog nooit echt heel duidelijk gecommuniceerd over de selectieprocedure. Uiteindelijk ligt de beslissing bij de topsportcommissie en ik kan alleen maar zo snel mogelijk lopen”, besluit de Roeselarenaar.

Vandeputte knap tweede op 800m

Aurèle Vandeputte scherpte twee weken geleden zijn persoonlijk record op de 400m aan tot 48.84 en kwam vandaag voor het eerst dit seizoen in actie op zijn geliefkoosde 800m. De Houtlander had vooraf aangegeven dat hij in de buurt van zijn persoonlijk record (1’47”27) wou finishen, maar wat hij vandaag liet zien was ronduit indrukwekkend. Na een splijtende eindsprint hield de klok voor hem halt op 1’46”39 en hij moest enkel Ismael Debjani nipt voorlaten. “Ik voelde me super goed vandaag en met iets meer durf had ik hier vandaag zelfs kunnen winnen”, zegt de Oostkampenaar. “Eindelijk verbeter ik hier na vijf jaar mijn persoonlijk record en wordt het harde werk na een aantal moeilijkere jaren beloond. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat ik in mijn carrière ooit een tijd van 1’45” zou lopen. Het is echter allemaal een groot leerproces en ik heb daarin nu een volgende stap gezet.”

Philip Milanov gematigd tevreden

Discuswerper Philip Milanov presteert dit seizoen heel regelmatig met op iedere wedstrijd worpen van rond de 63 meter. Vandaag tekende Bruggeling voor een seizoensbeste van 63m85. “Qua afstand is het nog steeds niet wat ik voor ogen heb”, zegt hij. “Op training en tijdens de opwarming gooi ik geregeld een heel stuk verder, maar voorlopig komt het er op wedstrijd nog niet helemaal uit. Ik heb de komende weken nog een aantal wedstrijden In Zweden en Finland met heel wat goeie werpers op het programma. Ik hoop daar eindelijk voorbij de 65m te gooien. Ik ben er zeker van dat als ik één keer over die afstand gooi, dat de ban dan ook gebroken zal zijn.” Om volledig zeker te zijn van zijn ticket voor de Olympische Spelen moet Milanov de komende weken de discus voor bij de 66 meter gooien. “Op basis van de World Ranking ben ik voorlopig nog steeds geplaatst voor Tokio, maar het blijft mijn ambitie om de limiet van 66 meter te gooien.”

Sterke Yoran Deschepper op de 100m

Yoran Deschepper is de laatste weken heel goed op dreef en verpulverde dit seizoen al zijn persoonlijke records op de 100m (10”66) en op de 200m (21”40). Vandaag ging hij op die elan verder want in de reeksen van de 100m snelde hij naar 10”64 en knaagde dus opnieuw twee honderdsten van zijn persoonlijk record af. “Dit was een goeie wedstrijd. Mijn start en reactiesnelheid waren een stuk beter dan bij mijn eerste wedstrijden en dat stemt me tevreden”, zegt hij. Met die prestatie mocht de Diksmuidenaar ook deelnemen aan de finale van de 100m op de IFAM, maar daaraan verzaakte hij. “Ik loop vandaag ook nog de 4x100m met het beloftenteam en drie wedstrijden op één dag lijkt me iets te veel van het goede.” Bij die estafettewedstrijd liep Deschepper als tweede loper en samen met zijn ploeggenoten klokte hij 40”65. Daarmee bleven ze 65 honderdsten boven de limiet voor het EK U23.

Ook Rani Vincke kwam in actie op de 100m en de 4x100m. De atlete uit Gistel liep in de reeksen van de 100m 11”92, maar slaagde er met die tijd niet in om zich te plaatsen voor de finale. Op de 4x100m haalde het team, met Vincke als derde loopster, de finish niet.

Persoonlijk record voor Yorunn Ligneel

Hoogspringster Yorunn Ligneel maakte eveneens een heel goeie beurt in Oordegem. Ze sprong bij haar tweede poging over 1m75 en verbeterde daarmee haar persoonlijk record met één centimeter. “Vorig weekend voelde ik al dat een persoonlijk record erin zat, maar vandaag is het gelukt. Ik was zeer tevreden over mijn poging over 1m75 en ook op 1m78 liet ik een mooie sprong zien. Om hoger te kunnen, mis ik voorlopig nog wat kracht, maar daar werken we ook aan. Ik ben sinds kort gestart met wat krachttraining en dat zal op termijn ook wel resultaat geven.” (GD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.