Werken aan en rond St.-Michielscomplex starten binnenkort

Burgemeester Christof Dejaegher lichtte het project toe. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Vier punten tijdens de gemeenteraad van maandagavond handelden over de heraanleg van de omgeving van het St.-Michielscomplex, met wegenis- en rioleringswerken.

Woonmaatschappij Thuiswest kocht het Sint-Michielscomplex in de Werf (waar vroeger de bibliotheek en de Kunstacademie ondergebracht waren), en richt er sociale appartementen in. De stad legt de omgeving opnieuw aan en staat in voor de riolerings- en wegeniswerken.

Poperinge voorziet een gescheiden riolering en een herinrichting van de Werf, tussen de Duinkerkestraat en de Boomgaardstraat, en de Sint-Annastraat ter hoogte van het Sint-Michielscomplex.

Ook het binnenplein van het complex wordt aangepakt. De stad stemt de wegeniswerken af op de bouwwerken van Thuiswest. De gemeenteraad keurde het ontwerpdossier van studiebureau Cnockaert voor de riolerings- en wegeniswerken goed.

Daarnaast sluit Poperinge een overeenkomst af met Aquafin om het afvalwater van de Werf aan te sluiten op de collector naast de Bommelaarsbeek.

Archeologie

Het agentschap Onroerend Erfgoed vraagt een archeologisch onderzoek op het binnenplein van het Sint-Michielscomplex. Archeoloog Ruben Willaert voerde intussen een proefputten- en sleuvenonderzoek uit. Daaruit blijkt dat verdere opgravingen nodig zijn. Er werden sporen aangetroffen die teruggaan tot de 13de eeuw. De kosten voor de archeologie worden geraamd op 114.619 euro.

“De tuin van het complex (de wandelpaden) moet opgenomen worden in het openbaar domein. Het totaal van de wegenis- en rioleringswerken langs de Werf zou 1.171.650 euro gaan kosten, waarvan 481.200 euro voor de stad. Maar we krijgen subsidies voor het hele traject. De riolering van de Werf wordt aangesloten op de collector van Aquafin. Het afvalwater wordt via die collector afgevoerd naar het zuiveringsstation, en het regenwater loopt naar de Bommelaarsbeek”, zei burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).

“De hele straat (Werf), van de hoek van de Duinkerkestraat tot en met de Sint-Annastraat, wordt achteraf heraangelegd, deels in uitgewassen beton, deels met kandelaklinkers, een soort vlakke natuurstenen. Het gedeelte hobbelige kasseien voor de zaal Ghybe wordt ook heraangelegd, zodat de mensen daar hun voeten niet meer breken wanneer ze er een voorstelling willen bijwonen. Langs de Werf komen er aan weerszijden voetpaden van 1 meter tot 1,10 meter. Nu beslaan die op sommige plaatsen slechts één of twee tegels. Hierdoor zullen we wel verplicht worden om eenrichtingsverkeer in te voeren in de Werf, vanaf de Duinkerkestraat. We zullen de werken afstemmen op de werken in en aan het St.-Michielscomplex. Want eerst moeten er daar stellingen tegen de gevels komen”, aldus nog de burgemeester.

Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden twee bezwaren ingediend.

Verkaveling

Ter hoogte van de Werf, aan de andere kant van de Duinkerkestraat, komt er een nieuwe verkaveling. Die komt er op de oude slachthuissite (Gasthuisstraat-Duinkerkestraat). De NV Tegofill uit Wortegem-Petegem wil er een verkaveling van 30 loten realiseren. Achteraf worden de wegenis en de groenzone opgenomen in het openbaar domein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier