Vanaf vrijdagavond kan je weer met wagen door Harelbekestraat in Kuurne: “Dit is een opluchting”

Schepen Annelies Vandenbussche, het hoofd van de technische dienst Andy Vandorpe en burgemeester Francis Benoit tussen enkele werkkrachten (Foto Rémi Bruggeman)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Op donderdagmiddag 18 juli werd de Harelbeeksestraat in Kuurne opnieuw geasfalteerd. Vanaf vrijdagavond kunnen auto’s er opnieuw door rijden, al blijft het stuk van de straat wel nog een werf tot oktober. De werken duurden in totaal al bijna zestien maanden en nu is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel voor de buurtbewoners. “Dankzij de werken zijn we met onze buren verbroederd.”

Ook voor burgemeester Francis Benoit (Burg+) is het een opluchting. De werken hebben hem namelijk ook heel persoonlijk getroffen. “Ik ben er letterlijk grijzer en kaler van geworden”, lacht de politicus. “Mijn ouders wonen hier ook in de straat en zitten al meer dan een jaar in hun huis opgesloten. Ik kom hier veel de boodschappen brengen en weet dus goed genoeg wat het is.”

Marc Benoit en Annie Lybeer geven zelf aan behoorlijk wat last te hebben ondervonden: “Voor ons is het nog wat vervelender geweest dan voor de andere buurtbewoners, denk ik”, zegt de moeder van de burgervader. “Wij zijn gepensioneerd en zaten dus vaak thuis. Het is vooral het trillen van de grond dat we onderschat hebben.”

Verbroedering

Haar man vult aan: “We zijn dankzij dit project wel meer met onze buren verbroederd. Doordat we in dezelfde situatie zaten, spraken we ook veel met elkaar. Dat was trouwens niet enkel om te klagen. De communicatie vanuit het gemeentebestuur en het contact met de werkmensen zat ook wel goed. Dit waren gewoon noodzakelijke werken.”

Datzelfde horen we bij Annelies Vandenbussche (Vooruit), schepen van Openbare Werken en Mobiliteit. “Het is een heel technisch huzarenstuk geworden, maar we zijn erin geslaagd. Het is een opluchting dat we in deze fase zijn beland en dat merk je ook bij de buurtbewoners. Ik ben hier zelf verschillende keren langs geweest in de straat. We proberen te luisteren, maar kunnen natuurlijk niet altijd alles doen.”

Noodzakelijk

De werken werden vooral uitgevoerd aan de rioleringen. Aquafin heeft mee betaald aan dit project. Het slechte weer was de grootste boosdoener van de vertragingen die dit project opliep. Ook werd er PFAS aangetroffen, moesten de huizen gestut worden en stond het grondwater lange tijd te hoog. De werkzaamheden waren wel cruciaal, aldus schepen Vandenbussche: “Dit stuk moesten we echt wel aanpakken zodat we een gescheiden stelsel zouden hebben (afvalwater en regenwater apart, red.). Dit moest al eventjes opgewaardeerd worden.”

Een andere buurtbewoner is Michael Baert. Hij woont in de straat en heeft dagelijks thuisverpleging nodig. “Omdat ik niet zo mobiel ben, vroeg ik de mensen om een brugje te zetten zodat ik wel nog op het tijdelijk voetpad kon. Ze hebben dat voor mij geregeld en daar ben ik blij om. In het begin was het vrij lastig. Ik moest telkens met mijn fiets een omweg nemen. Het is goed dat het nu achter de rug zal zijn.”

Vrijdagavond wordt de weg terug opengesteld voor auto’s. Aan de zijkant van het wegdek wordt er later nog wat groen voorzien. De volledige afwerking, en ook het terug openstellen van de Doornenstraat en Albertstraat, zijn voorzien voor eind oktober. Normaal gezien moest alles eind mei afgewerkt zijn, maar door de genoemde omstandigheden is er dus vertraging. “We wilden er nu vooral voor zorgen dat je nog voor het bouwverlof opnieuw door de Harelbeeksestraat kan rijden”, zegt burgemeester Benoit. “Na een jaar kunnen de mensen eindelijk weer langs hier naar Harelbeke rijden.”

Toekomst

Schepen Vandenbussche blikt ten slotte nog even vooruit. Er zijn namelijk nog een aantal straten waar de riolering een opwaardering zou kunnen gebruiken. “We hebben een dossier ingediend voor werken in de Beeklaan en Merelhoek. Dat is ondertussen goedgekeurd. Het water wordt in die straten nog steeds gelost in de Heulebeek en dat moet dus anders. De werkzaamheden daarvoor zijn gepland voor 2025.”

“Daarnaast hopen we voor de mogelijke werken aan de riolering in de Leiestraat op wat subsidies van de Vlaamse Overheid of Aquafin. Daarvoor moet het dossier nog worden ingediend. In deze legislatuur zullen we dus alleszins geen nieuwe projecten meer starten.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier