Vanaf 1 januari trager rijden rond Brugge

De Bevrijdingslaan tussen Buffelbrug en Bloedput : nu nog 70 km/uur, na nieuwjaar 50 km/uur. © Benny Proot
Redactie KW

Wie op 1 januari met de wagen een nieuwjaarsbezoek brengt aan vrienden of familie zal het gaspedaal iets minder diep mogen indrukken. De snelheidslimiet van 70 km/uur wordt in gans Vlaanderen de norm buiten de bebouwde kom. Al zijn er uitzonderingen, zoals de Expresweg waar 90 de norm blijft, of andere waar de maximumsnelheid van 70 naar 50 daalt. Een overzicht.

De Vlaamse Overheid wil vanaf 1 januari op de meeste plaatsen de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom verminderen van 90 naar 70 km/uur, in de hoop het aantal ongevallen te beperken. De diensten van het Agentschap Wegen en Verkeer zullen de verkeersborden aanpassen. Wanneer dat zal gebeuren, was nog niet met zekerheid geweten, zelfs niet dat het voor het einde van het jaar gebeurt. Maar het gebeurt zeker niet op oudejaarsdag.

De lokale politie zal ingeschakeld worden om te controleren of de bestuurders zich houden aan de nieuw opgelegde snelheidslimieten. Of de controles al vanaf 1 januari zullen plaatshebben, kon ook niet bevestigd worden.

Voor de regio rond Brugge zal de snelheid wijzigen op twaalf verschillende wegen. Hierna een overzicht.

Van 70 naar 50

Op de Ring rond Brugge wordt de maximumsnelheid vanaf de lichten aan de Chantrellstraat ter hoogte van het station tot aan de Bloedput van 70 naar 50 kilometer per uur gebracht.

Op de Bevrijdingslaan van de Bloedput tot de Buffelbrug wordt de snelheid ook van 70 naar 50 km/uur gebracht.

Op de R30 Sint-Pieterskaai wijzigt de snelheid van 70 naar 50 km/uur tussen de Scheepsdalebrug en de Krakelebrug aan de kant van het kanaal.

Langs de N31 Expresweg wordt de snelheid na de heraanleg van het kruispunt Bevrijdingslaan van 70 naar 90 opgetrokken. Dit zal de meteen enigste plek zijn waar de snelheid opgetrokken wordt.

Zeebrugge

Op de N34 Kustlaan vanaf het grondgebied Blankenberge tot aan de Londenstraat wordt de maximumsnelheid van 90 naar 70 km/uur gebracht.

Ook in de Zeesluisstraat wijzigt de snelheid van 90 naar 70 km/uur.

De N350 Alfred Ronsestraat wordt nu volledig 70 km/uur, daar waar er vroeger op bepaalde stukken 90 km/uur mocht gereden worden.

Langs de Zeelaan zal er vanaf de A11 snelweg tot aan de dorpskern van Lissewege ook minder snel gereden mogen worden, van 90 naar 70 km/uur. Dat zal vele Lissewegenaars tevreden stellen, want zelfs zwaar geladen vrachtwagens halen daar grote snelheden.

Ook in de Baron de Maerelaan in Zeebrugge wordt de snelheid verlaagd van 90 naar 70 km/uur. Ook daar zullen heel wat inwoners deze ingreep toejuichen, want nu is het gevaarlijk oversteken voor wie tijdens de zomer van de randparking wil oversteken naar de Strandwijk.

Ook langs de Havenrandweg Zuid, de N348 wordt de snelheid verminderd van 90 naar 70 km/uur.

In de N312 Canadezenstraat wordt een gedeelte van de straat 70 km/uur i.p.v. 90.

Langs de N376 Westkapelsesteenweg wordt de snelheid evenzeer verminderd van 90 naar 70 km/uur.(Stefaan Reuse)

Vanaf 1 januari trager rijden rond Brugge

Zie ook www.kw.be/van90naar70