Brugsesteenweg tussen Kortrijk en Rijksweg wordt 50 kilometer per uur

In de Brugsesteenweg verandert de maximumsnelheid van 70 kilometer per uur naar 50 km per uur. © WDK
Redactie KW

In de politiezones Vlas, Gavers en Mira verandert er nauwelijks iets wat betreft de Kortrijkse regio. Wel belangrijk te vermelden is dat de Brugsesteenweg tussen Kortrijk en de Rijksweg in Kuurne volledig 50 kilometer per uur wordt.

Op 1 januari 2017 is de snelheidsnorm niet langer 90 kilometer per uur buiten de bebouwde kom; buiten die bebouwde kom zal je maar 70 kilometer mag rijden, tenzij een verkeersbord 90 kilometer per uur aangeeft. “Binnen politiezone Vlas zal er niet veel veranderen in die zin”, stelt communicatieverantwoordelijke Thomas Detavernier. “Op het merendeel van de wegen buiten de bebouwde mag je binnen de politiezone nu al maar 70 kilometer per uur rijden.”

Toch zijn er nog enkele wijzigingen. De belangrijkste is de snelheidsbeperking op de Brugsesteenweg tussen Kortrijk en de Rijksweg in Kuurne. Daar wordt de norm overal 50 kilometer per uur. Nu mag je op veel plaatsen nog 70 kilometer per uur rijden. “Maar de politie zal op die weg niet speciaal controleren op snelheid. De reden daarvoor is simpel: de Brugsesteenweg is al een weg waarop de politie regelmatig snelheids- maar ook alcoholcontroles uitvoert.”

Landelijke wegen

In politiezone Gavers (Harelbeke-Deerlijk) zijn de veranderingen ook niet zo groot. “Op landelijke wegen is de snelheidsverlaging een positief punt”, stelt Dieter Desmet, verkeerscoördinator van pz Gavers. “Wel vrezen we dat op bepaalde wegen waar de snelheid van 90 naar 70 kilometer wordt beperkt, die beperking minder gerespecteerd zal worden. Op die wegen plannen we begin 2017 alvast controles.”

In Zwevegem verandert er eveneens weinig. Schepen van Mobiliteit Wim Monteyne (N-VA): “Voor zover ik weet werd de snelheid op de gewestwegen buiten de bebouwde kom al overal naar 70 of 50 kilometer per uur gebracht en zijn er dus momenteel geen stukken waar je nog 90 mag rijden. Er zijn ook geen wegen die bijkomend naar 50 verlaagd worden.”

signalisatie aanpassen

In Spiere-Helkijn en Avelgem is hetzelfde te horen bij de schepenen van Mobiliteit. Dat zijn respectievelijk Rik Vandevenne (LB) en Koen Van Steenbrugge (CD&V). “De gewestwegen waren al 70 kilometer per uur. De landelijke wegen zijn nu allemaal veranderd van 90 naar 70 kilometer per uur. Enkel is nog niet overal de nodige signalisatie aangebracht. Maar dit gebeurt eerstdaags.”

(AXV/PVH/GJZ/GBA)

Brugsesteenweg tussen Kortrijk en Rijksweg wordt 50 kilometer per uur