Vakbonden De Lijn staken aan de kust en in de Westhoek op 14 augustus

Er zal vermoedelijk geen kusttram uitrijden op 14 augustus. De bestuurders zullen staken. © KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Op woensdag 14 augustus zullen er noch trams noch bussen aan de kust en in de Westhoek rijden. Dat laat De Lijn donderdag weten. De vakbonden dreigden vorige week al met een staking en zetten die plannen nu door na een mislukt overleg. Volgens De Lijn zullen er minder bussen en trams rijden. De vakbonden hebben verschillende klachten over de arbeidsomstandigheden zoals het personeelstekort, onbetaalde overuren en snelheidscontroles. Onderhandelingen om een staking te vermijden zijn woensdagnamiddag op een sisser uitgedraaid.

Vakbondssecretaris Petra Depoorter, woordvoerder van Acod Tram Bus Metro, is woensdagnamiddag woedend vertrokken uit de gesprekken die de bonden voerden met de directie van De Lijn. Twee dagen lang onderhandelden zij in een poging tot verzoening, om de stakingsaanzegging van 14 augustus in te trekken.

Verlengd weekend

De houding van de directie zet het gemeenschappelijk vakbondsfront ertoe aan om door te zetten: “We zullen staken op 14 augustus. Er zal geen kusttram noch bus aan de kust rijden. Wellicht trekken we onze actie door in het verlengde weekend van 15 augustus. Het gebrek aan respect voor onze chauffeurs is te groot”, aldus Petra Depoorter.

Het ongenoegen van de trambestuurders en buschauffeurs aan de kust sluimert al de hele zomer. Op 11 juli was er al een eerste ludieke actie: bestuurders deelden sinaasappels uit aan reizigers, omdat per dag vijf ritten naar Westende geschrapt werden. “De hoofdreden is het personeelstekort, er zijn aan de kust veertien mensen tekort op een bestand van 300 personeelsleden”, legt de vakbondsvrouw uit.

Agressie

In juli werd en staking nipt vermeden, maar vijf gevallen van agressie tegen chauffeurs deden volgens Petra Depoorter het potje overkoken: “Het laatste feit gebeurde op 1 augustus, toen zat er nog een reiziger op de avondlijn. Die bleef zitten tot in de stelplaats in De Panne en viel de bestuurder aan. Die heeft rake klappen gekregen.”

“Maar het is meer dan dat, onze chauffeurs voelen zich geviseerd door de directie. Controleurs staan met een speedgun langs de sporen van de teamlijn om na te gaan of ze niet te snel rijden. En dat in het zomerseizoen, de drukste periode van het jaar. Om de veiligheid geeft de directie geen zier: al jaren wordt er geklaagd over putten in de stelplaatsen, personeelsleden slaan hun voeten om. Er wordt daar niks aan gedaan, dat is geen prioriteit voor de directie.”

Solidariteit

“Nog een voorbeeldje: er werd een tool geïnstalleerd in de stelplaatsen om het overwerk te meten, zodat het correct verrekend wordt. Welnu, er loopt iets fout met die machine. We hebben dat al twee maanden geleden gesignaleerd, maar het overwerk is nog niet uitbetaald.”

Het gemeenschappelijk vakbondsfront maakt zich sterk dat er op 14 augustus geen trams noch bussen zullen uitrijden vanop de vijf stelplaatsen aan onze kust: van De Panne tot in Knokke-Heist. “De stakingsbereidheid is zeer groot, we zullen zelfs de chauffeurs uit Brugge en Kortrijk moeten intomen, want ze willen uit solidariteit meestaken”, zegt Petra Depoorter.

Zomerpremie

Wat de bonden hoog zit, is dat de directie ermee dreigt om de kleine zomerpremie van de 300 werknemers die in juli en augustus geen vakantie nemen wegens de drukte in het seizoen, te schrappen. “De laatste keer dat er gestaakt werd aan de kust, in 2017, werd daar ook mee gedreigd. Zo wilden ze ons onder druk zetten.”

“Uiteindelijk hebben onze mensen toch, met vertraging, die premie gekregen. Ik betreur dat we moeten staken, het is triestig dat we dit ultieme wapen moeten gebruiken in de zomermaanden. Maar het is blijkbaar de enige manier om de problemen van het personeel op te lossen en de directie tot rede te dwingen”, besluit Petra Depoorter. (SVK/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier