Fietsersbond Ieper voert actie met stokbroden om ruimte te vragen voor fietsers

De Fietsersbond vraagt dat inhalende autobestuurders minstens één meter afstand houden. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De Ieperse Fietsersbond voert op zaterdag 19 september tussen 10.30 uur en 11 uur een éénmeteractie. De vereniging fietst dan door de binnenstad van Ieper om meer ruimte te vragen voor fietsers door hun tweewielers uit te rusten met stokbrood en/of afstandhouder.

“Het is voor veel fietsers herkenbaar: je begeeft je in de smallere straten van de stad en je voelt je heel onveilig, omdat de wagens die je inhalen veel te dicht rijden”, zegt voorzitter Johan Vanhaverbeke van de Fietsersbond. “Sommige fietsers wijken dan uit naar het trottoir, wat absoluut niet aangewezen en zeker niet veiliger is voor voetgangers. De ruimte is beperkt, dus zijn keuzes noodzakelijk. De Fietsersbond ijvert voor meer fietsruimte zodat fietsen kan voor iedereen – van 8 tot 88 jaar – en dit op een vlotte, veilige, comfortabele manier. In het kader van een duurzame mobiliteit en in de wetenschap dat het aantal fietsers in stijgende lijn gaat, lijkt dit voor de vereniging de meest toekomstgerichte en veiligste optie.”

Dubbel doel

Fietsersbond Ieper voert die actie met een dubbel doel. “Aan de automobilisten vragen we om de wettelijke zijdelingse afstand te respecteren: één meter binnen de bebouwde kom, en anderhalve meter erbuiten. Als er geen plaats voldoende is om in te halen, dan is het veiliger dat de automobilist even achter de fietser(s) blijft. Zeker in de éénrichtingsstraten, waar fietsers in twee richtingen mogen rijden.”

Lees verder onder de foto.

Met stokbroden aan de fiets wil Fietsersbond Ieper een éénmeteractie voeren. (Foto TOGH)
Met stokbroden aan de fiets wil Fietsersbond Ieper een éénmeteractie voeren. (Foto TOGH)

Aan het stadsbestuur vraagt de vereniging om meer ruimte te geven aan de fietser door het invoeren van fietsstraten en het autoluwer maken van de binnenstad. “De Fietsersbond vraagt om méér en duidelijker keuzes te maken die het fietsen stimuleren”, zegt Johan Vanhaverbeke. “De fietsers vragen niet om de binnenstad auto-ontoegankelijk te maken, wél om het voor fietsers vlotter en toegankelijker te maken. Zo krijg je meer mensen op de fiets. Om de binnenstad fietsvriendelijker te maken ziet de Fietsersbond verschillende oplossingen zoals fietsstraten, een autoluwere inrichting, betere ondergrond – de Grote Markt is een goed voorbeeld -, vermijden van doorgaand verkeer via een knip in het centrum, slim parkeerbeleid…”

Mobiliteitsplan

De timing komt niet toevallig nu het stadsbestuur bezig is met het nieuwe mobiliteitsplan. “De keuzes kunnen nú gemaakt worden in het nieuwe mobiliteitsplan. Fietsersbond Ieper hoopt alvast dat het stadsbestuur deze argumenten en voorstellen ter harte neemt en is zoals steeds bereid tot overleg en advies”, besluit Johan Vanhaverbeke. (TOGH)

De actie start en eindigt nabij CC Het Perron (Stationsplein/Fochlaan). Vanaf 10.15 uur verzamelen de actievoerders om vervolgens om 10.30 uur te vertrekken voor een korte rit door het centrum. Einde om 11 uur. Burgemeester Emmily Talpe heeft haar aanwezigheid om 10.30 uur bevestigd en zal een korte reactie geven namens het stadsbestuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier