Fietsersbond Ieper verlicht de onverlichte fietser: “Slechts vijf procent niet in orde”

© EG
Redactie KW

Vrijdagochtend werden fietsers aan het kruispunt van de Augustijnenstraat met het Scholierenpad aan het VTI verrast door een heuse verlichtingsactie. De Fietsersbond Ieper en politie vatten samen met een team van vrijwilligers post aan de Augustijnenstraat om onvoldoende verlichte fietsers te sensibiliseren. Dit kaderde in de nationale campagne die loopt tot 10 november. Vandaag werd de eerste week van de verlichtingscampagne afgesloten.

“De dagen worden weer korter. In de ochtend- en avondspits is het donker. Een goede fietsverlichting is op die momenten cruciaal. Maar in oktober komen veel fietsers erachter dat hun fietslampjes stuk zijn, de batterijen zijn op, of ze stellen vast dat de kinderfiets ook lichtjes nodig heeft”, zegt Johan Vanhaeverbeke, voorzitter van Fietsersbond Ieper.

“Daarom slaan de Fietsersbond en AXA de handen in elkaar om fietsers letterlijk in de spotlight te zetten met een heuse verlichtingscampagne. Want ook fietsers moeten goed verlicht zijn in het verkeer. De verlichtingscampagne heeft als doel om te sensibiliseren over de juiste fietsverlichting en is een letterlijk lichtpuntje in het donker voor de onverlichte fietser. Voor de actie van Fietsersbond Ieper hebben de ouderraad van het VTI en de lokale politie hun medewerking toegezegd.”

Hoffelijkheid

“Met deze actie willen we onze mede-fietsers wijzen op het belang van een goede verlichting op de fiets. Voor de Fietsersbond staat fietsveiligheid voorop en goede verlichting is daar een belangrijk onderdeel van”, aldus Johan Vanhaeverbeke. “We zijn blij om te zien dat veel fietsers daar al goed mee op weg zijn. Deze actie dient om de onverlichte fietsers te wijzen op de reglementaire verlichting en hen daarbij een letterlijk duwtje in de rug te geven.”

Van de 400 leerlingen van het VTI die met de fiets naar school komen, was er een 20-tal niet in orde. Ze kregen geen boete maar ontvingen wel een setje met een voor- en achterlicht dat via de computer kan opgeladen worden. “Het is het eerste jaar dat we ons achter een dergelijke actie scharen. De Fietsersbond krijgt dikwijls kritiek om hun eisenprogramma maar we pleiten zeker voor hoffelijkheid van de fietsers ten opzichte van de autobestuurders en fietsers moeten zich ook aan de regels houden.”

Geldig excuus

Een drietal leerlingen van het VTI wilde kwijt waarom hun fiets niet helemaal in orde was. “Ik woon een viertal kilometer van de school en kom elke dag met de fiets naar school”, vertelt Pierre-Henri Deceuninck. “De batterij van mijn licht deed het niet meer, die was plat. Misschien was het vandaag mijn geluksdag en kreeg ik geen pv maar een leuk cadeau. Ik heb wel geleerd dat mijn fiets voortaan in orde moet zijn.”

Ayden Degraeve was twee keer aan de controle gepasseerd: “De eerste keer was mijn fiets in orde. Ik ben teruggekeerd om mijn vriend te verwittigen en heb mijn fietsverlichting uitgezet. De tweede passage was ik dus niet in orde maar ik sta volledig achter een dergelijke actie.”

Bij Floor Mabesoone brandde enkel het achterlicht aan haar fiets. “Ik heb er begrip voor dat de politie mij doet stoppen en ik bedank de Fietsersbond voor dit gadget.” Emiel Vandepitte woont in Poelkapelle en rijdt elke dag 13 km naar school: “Mijn fiets is altijd in orde, of toch bijna altijd. De actie van de Fietsersbond is beter dan dat je een boete krijgt”, klinkt Emiel overtuigd.

Acties op school

Pieter Roets, directeur van het VTI, volgde de actie mee. “Eerlijk gezegd, ik had verwacht dat er meer leerlingen in overtreding zouden geweest zijn. Slechts 20 fietsen op een totaal van 400 die niet helemaal correct verlicht zijn is niet veel. Ook op school werken we altijd aan verkeersveiligheid. Volgende week krijgen de leerlingen fiets- en spaakreflectoren die door de ouderraad worden geschonken. Ook wie te voet naar school komt, moet zichtbaar zijn. Voor hen voorzien we fluohesjes die geschonken worden door de beveiligingsfirma Wolf Security, gevestigd aan Ter Waarde in Ieper.” (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier