Fietseling Oostende voert actie tegen plannen om fietsenstalling deels af te breken

Agnes Huwel, Sonja Lancsweert, Dirk Meulemeester en Charles Noppe. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In Oostende voerde Fietseling Oostende, een werkgroep die zich inzet voor een fietsvriendelijke stad, actie ter hoogte van de fietsenstalling aan het Stedelijk Zwembad. Het stadsbestuur liet onlangs weten dat de constructie en het dak van de fietsenstalling zouden verdwijnen. Tot grote ergernis van de werkgroep.

De beslissing werd ondertussen genomen, maar Fietseling Oostende hoopt dat het stadsbestuur met een waardig alternatief afkomt voor de huidige gebruikers van de fietsenstalling.

Om de veiligheid en de zichtbaarheid van de camera’s te verhogen voor de fietsenstalling ter hoogte van het Stedelijk zwembad werd op 7 september 2018 een brief verstuurd naar Fietseling Oostende met de melding dat het dak van de fietsenstalling verwijderd zou worden. “Het gaat hier om een overzichtscamera en het verleden leert ons dat die camera’s een niet altijd duidelijk beeld geven van de diefstal op zich”, vertelt woordvoerder Charles Noppe.

“De belofte was dat de fietsenstalling mocht blijven staan tot er bij de heraanleg van de site een nieuwe fietsenstalling zou worden gebouwd. We verzamelden 536 handtekeningen en voerden een procedure bij de deputatie voor het behoud van de stalling, maar toch wordt die afgebroken.”

Bewegingsmelders met ledverlichting?

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) liet eerder al weten dat alleen het dak en de constructie zou verdwijnen, maar dat de fietsbeugels zouden blijven staan. “Dat is voor ons ontoelaatbaar”, gaat de woordvoerder van Fietseling verder. “Het is en blijft beter dat de fietsen overdekt en binnen staan. Eerst en vooral omdat ze volgens ons veel veiliger zijn voor dieven, maar ook omdat de fietsen daar in open vlakte staan, overgelaten aan het zeezout van de nabije zee. Er zijn andere mogelijkheden om de situatie te beveiligen. In eerste instantie bewegingsmelders met ledverlichting om dieven af te schrikken. Maar ook een camera binnenin in plaats van een overzichtscamera op afstand zou veel beter zijn. Hopelijk biedt het stadsbestuur de gebruikers van de fietsenstalling een alternatief. Het stadsbestuur neemt zich immers voor om van Oostende een fietsstad te maken. Dat ze zich dan eens beradeb over een alternatief.”

Volgens schepen Björn Anseeuw (N-VA), bevoegd voor Openbaar Domein, is een camera plaatsen binnenin niet mogelijk. Daarnaast zorgt het afbreken van het dak, volgens de schepen, voor een hoger veiligheidsgevoel binnen de fietsenstalling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier